Drăcușorul cifrelor – o carte de pus sub perna celor ce se tem de matematică
Săptămâna trecută, prin bunăvoința a două doamne, am primit un teanc nou de cărți comandate la Elefant, exact la timp pentru ziua de naștere a Irinei. Țineți minte că mă bucuram tare că Elefantul trimite chestii în Canada? Ei bine, nu mai trimite. De ce, de ce, de ce, Elefant.ro? Shame on you.
Mă rog, ca orice român întreprinzător, am reușit să comand din Canada pe contul unei prietene din România și apoi, cărțile au fost aduse în bagajele unei simpatice doamne ce locuiește relativ aproape de noi. Am luat cam tot ce era ultimul răcnet înainte de 1 ianuarie 2016 Acum deja regret că am ratat vreo trei titluri nou apărute la editura Arthur (a propos, cunoaștem pe cineva la editura Arthur?) după care plâng în gând. Asta e. M-am trezit și cu vreo trei dubluri, nu-i nimic, le duc la biblioteca de la Școala Românească (din nou, știți edituri dispuse să doneze titluri noi? Că de exemplarele mele mi-e greu să mă despart, le iubesc prea tare).
Să revenim. În teanc erau două cărți care au amuzat-o tare pe Irina. Prima se cheamă Tatamamalogia. Prefer să nu mă exprim, e un manual de dresat părinți și nu am cum să fiu obiectivă. Cât pe ce să îl confisc, m-am calmat când Irina mi-a zis că e doar o glumă, sigur că n-o să facă așa cum scrie în carte. Mrrrrr. Până la proba contrarie. Mai cercetez.
Dar despre Drăcușorul Cifrelor de Hans Magnus Enzensberger vreau să vă povestesc. E o carte cu înmulțiri, ridicări la putere, radicali, numere reale și alte chestii d-astea de ptiu, ptiu, ptiu, matematică! pe care Irina a început-o azi dimineață pe la șase. S-a trezit, că o călăreau surioara mai mică și frățiorul pisică. Se-nghesuie cu toții în patul Irinei și spre dimineață nu se mai știe exact cine pe cine doarme. Așa că Miss s-a dat jos, a pufnit de vreo trei ori și s-a cărat pe canapeaua din sufragerie cu Drăcușorul cifrelor în brațe. Acolo am găsit-o eu pe la șapte și zece. Zâmbea.
– Șșșșș! Învăț la matematică.
I-am pus mâna pe frunte, febră n-avea.
– Asta este o carte grozavă! În sfârșit pricep și eu ceva.
Până a plecat la școală, n-a scos nasul din carte. Din când în când exclama: “Ah, asta e ușor! Acum înțeleg!” și pe urmă scria nu știu ce pe o foaie cu stiloul proaspăt primit. A luat cartea la școală cu ea, altfel v-aș fi făcut și niște poze. Dar entuziasm așa mare n-am mai văzut de mult.
Pe site-ul editurii găsiți un extras din carte, despre permutări.
Sper să vă fie de folos, vă țin la curent cu ce mai citim. Revin cu noutăți și din Biblioteca Liei, atât vă zic în avanpremieră, că ne place tare Colecția Panda a Editurii Pandora M.
Tot la capitolul Irina, să notăm că până pe 26 ianuarie are de făcut macheta unei case eficiente din punct de vedere energetic. Eu și Laur ne distrăm foarte tare, a zis Irina că de data asta se descurcă SINGURĂ. Doamne-ajută.
La editura Arthur cele mai bune prețuri le-au avut mereu la târguri. nici pe elefant, nici la site-ul editurii n-au avut promoții atât de bune ca la Gaudeamus și/sau Bookfest. la ultimul Gaudeamus am avut buget separat pt Arthur. 🙂
nu mai e așa mult până la Bookfest. dacă mai găsești pe cineva cu o sacosă disponibilă, te ajut cu drag.