Drumul spre şcoală

2 Sep 2014 by

children-going-to-school-around-the-world-35Îi povesteam ieri Irinei că treaba asta cu mersul la şcoală e lucru mare. Că sunt ţări în care fetele nu au dreptul să meargă la şcoală şi dacă vor să meargă  la şcoală şi cer asta în mod public, sunt împuşcate. Că sunt sate din România în care există şcoli dar sunt închise şi părăsite, pentru că, deşi sunt copii în zonă, sunt prea săraci ca să îşi permită rechizite şi uniforme sau locuiesc prea departe de şcoală.

Îi povesteam Irinei că “eu nu le am cu matematica” e un moft şi o alintătură, nu un pretext să te plângi că ai cu ce şi ai şi unde să mergi la şcoală.

Îi povesteam toate astea şi ea mă privea cu neîncredere.

Dar azi, când ajung acasă o să-i arăt pozele astea şi poate o să înţeleagă că mama nu minte când spune că a merge la şcoală, aşa şchioapă şi strâmbă cum este ea în România, chiar e un privilegiu.

Ştiu că ne trec pe toţi fiori reci la gândul că o luăm de la capăt. Dar să nu uităm că fără acest luat de la capăt, ignoranţa în care s-ar scufunda copiii noştri mult iubitori de tablete şi TV ar fi mult mai gravă. Se sparie gândul.

 

 

LE: i-am arătat Irinei galeria. Reacția ei? “Ce taaaareeee!”

Related Posts

Tags

Share This

7 Comments

 1. le-am aratat si eu pozele astea, dar nu cred ca vor fi mai responsabili si nu se vor mai vaita de scoala 🙂

  • Ada

   Ei, sigur ca nu, dar macar plantam o samanta de indoiala undeva…

 2. ceska777

  Noi saptamana asta citim dintr-o carte “Cum a fost pe vremuri” si am avut si capitolul “drumul spre scoala”. Cu doua generatii in urma nu aveau nici macar propria bicicleta ca sa mearga la scoala iar acum exista “taxi mama”.
  Sa vedem cum abordam noi tema din 18 septembie.

 3. Carmen

  Si mie imi spunea mama ca sunt privilegiata, ca unii copii invata la lumanare sau ca nu invata deloc, si stau cu vacile pe camp. Ma lasa rece. Povestea cu lumanarea era prea abstracta ca sa pot sa empatizez cu ea, daca nu ai lumina nu ai decat sa inveti ziua. Cat despre ideea de a nu merge la scoala, alternativa este .. sa nu mergi la scoala, ceea ce suna extraordinar de bine.

  Abia tarziu, cand eram la un master, dupa multi ani de lucrat si platit absolut orice serviciu, m-a lovit cat sunt de norocoasa, ca niste oameni destepti care au investit timp si bani in educatie, stau si ma invata pe mine despre lume, fara ca eu sa le dau nimic in schimb. A fost o revelatie.

  Ceea ce vreau eu sa spun, este ca pentru un copil care nu a avut piedici in a merge la scoala, si care nu e fortat sa faca lucruri mai neplacute decat asta, e greu sa inteleaga ca este norocos.

  Cred ca mult mai bine este sa fie influentat sa iubeasca scoala, pentru ca datorita ei intelege lumea in care se afla. Iar asta e minunat. Cum exact sa se faca asta, nu stiu..

 4. mihaela

  bravo Ada si alte mame care le vorbesc copiilor despre scoala. despre educatie. m-am saturat de parintii care sunt impotriva scolii, care nu dau doi bani pe educatie si cred ca home-schoolingul e minunat. ce le tb copiilor scoala. folosesc adunari si scaderi simple in viata de zi cu zi. si propozitii simple. acum cativa ani am vazut un documentar, despre o familie cu 5 copii care nu fusesera scolarizati. la maturitate, copiii le-a reprosat parintilor acest lucru, ca nu au avut sansa sa aiba colegi, sa se duca la scoala.

  • Andreea

   Mihaela, mai tii cumva minte cum se numea acel documentar? M-ar interesa si pe mine. Multumesc.

Privacy Policy