Duminica la noi acasă

17 Apr 2011 by

Irina e la buni. Ea zice că e în vacanță. Buni a cumpărat albumul pentru cărțile de schimb de la National Geographic și și-a petrecut dimineața sortând și aranjând în ordine crescătoare toate animalele Pământului. În vremea asta, Irina dansa cu un băț parfumat, aprins, cu fumul căruia desena prin aer. Acum sunt undeva într-un parc, nu știu care.

Noi… Lia s-a trezit la 12, la 2, la 4, la 7 și la 9. Am prea mult lapte, vine prea repede, Lia se îneacă și se enervează. Devine obositor și pentru mine și pentru ea entuziasmul ăsta al corpului meu, care face ce știe și el să facă de bucurie că a mai adus un prunc pe lume, face lapte în exces. Abia la 9 copilița a mâncat cum trebuie. Acum doarme.

Laur mi-a făcut o cafea decofeinizată și-acum cântă la chitară. E soare. Se asortează cu muzica blândă a lui Mark Knopfler. Azi e zi de ieșit în parc, abia aștept… Și după-masă se întoarce și Sora cea Mare. Și urmează o săptămână cu musafiri (străbunicii Liei se urcă-n tren și vor merge toată noaptea până la București ca s-o cunoască pe cea mică), vopsit ouă, cozonaci (mmmm am zis că nu mai facem dar parcă mă văd…) și, emoții mari… mari de tot: rămân singură cu bebelușul acasă… și Irina are vacanță de Paște, de miercuri.

Aha, vin vremuri interesante…

Duminică plăcută și vouă, ieșiți din casă, mai lăsați computerele! Bucurați-vă de soare, încărcați-vă bateriile!

La mulți ani, florilor!

Related Posts

Tags

Share This

15 Comments

  1. Liv

    Exact, vin vremuri bune! Iti tin pumnii, respira adanc!!!!!

  2. Ozana

    Buna, pentru “hiperlactatie” exista solutii simple: “Before each feeding, pump or hand express just enough milk to slow down your flow. (You can squirt this milk into a cloth or into a bottle to store for later use.) But don’t pump too much while you’re trying to regulate your milk supply. The more you stimulate your breasts and the more milk you take out, the more your body will produce to fill the perceived demand.”

    Si un link cu mai multe detalii:
    http://www.kellymom.com/bf/supply/fast-letdown.html

    Numai bine amandurora,
    Ozana

    • Ozana, merci de link, mi se pare periculos pompatul inainte de fiecare alaptare, in special in timpul noptii. O data pe zi scot cate 30-40 de ml din fiecare san, ca sa nu stimulez si mai mult. Am schimbat si pozitiile, am pus si la congelator. noaptea e cel mai complicat. Dar nu disper, tot vorbesc cu mine sa ma potolesc odata…

  3. Ada,
    Daca bei zilnic chimenuri si anasoane, scoate-le din meniu o data la doua-trei zile.

    Daca nu, e, cum spui, “bucuria” de inceput a corpului mamei, face parte din babymoon :).
    Dupa primele 4-6 saptamani, in care corpul tau e setat sa produca mult, ca sa fie, lactatia oricum mai scade.
    Daca tii laptele la congelator, e bun cel putin inca 6 luni. (eu am umplut tot congelatorul si mi-a fost, dupa niste luni, de mare ajutor)

    Daca te temi de stimularea suplimentara: cred ca Ozana vorbeste de eliminarea unei cantitati mici de lapte inainte de supt, ca sa nu mai vina cu chiar atata presiune.
    Testeaza si vezi: cand apesi tu usor, tasneste? Daca da, asta poate fi motivul pentru care Lia se sperie. Nu e nevoie sa scoti decat putin lapte, o poti face si manual, apasand pana nu mai tasneste la apasare blanda, ci doar picura, la apasare mai ferma – si atunci e semn ca Lia poate controla ea fluxul de lapte.

    Daca te temi de mastita, mai bine scoti laptele “de start”. Alta varianta: comprese reci, intre supturi. Cu grija, ca daca abuzezi, compresele pot da mult inapoi productia de lapte. Incearca una pe zi, post 1 supt, si vezi cum merge.

    Vestea buna pentru mame e ca, daca ai atat de mult lapte, pierzi (mai ales in primele saptamani) mult mai usor in greutate. Ceea ce, indiferent daca te preocupa in mod special sau nu, face bine la moral 🙂

    • Le-am scos, le-am scos de martea trecuta. Maine vreau sa-mi cumpar pungi pentru stocat lapte, deja nu mai am recipiente. Laptele nu tasneste, apare imediat dar nu tasneste. Azi am avut o zi mai buna, ori a invatat Lia sa controleze mai usor fluxul de lapte, ori lucreaza autosugestia, ori am gasit pozitii mai bune, nu stiu exact ce s-a intamplat, dar a fost mult mai bine, a mancat serios la toate mesele – mai putin asta de seara, de dupa baie, cand m-a fentat. Dar o astept la miezul noptii…
      4-6 saptamani zici? E bine, citisem undeva ca dupa 3 luni se mai schimba hormonii si atunci mai scade productia. Inca nu disper, n-am apelat la comprese reci deocamdata si e prima zi cand nu simt nevoia sa scot lapte cu pompa. Sa vad cum sunt maine dimineata. Greutatea ma preocupa foarte tare, marti ma intalnesc cu o dna dr care o sa ma sfatuiasca sper cum sa fac sa nu pun multe kile acum, alaptand-o pe Lia. Daca zici ca lapte mult inseamna si kilograme in minus, ma bucur.

      • Ada,
        lapte mult=kilograme in minus. Ca doar tu esti si materia prima, si uzina!
        La fel de bine insa, mancat suplimentar = kilograme suplimentare.
        La carte zice ca poti suplimenta cu 500 calorii peste dieta ta obisnuita – care dieta obisnuita ar trebui din start sa fie una nu excesiv de bogata in calorii.

        Se zice (la carte) ca lactatia se considera instalata dupa prima luna. Prin instalata se intelege constanta/predictibila, si asta e un soi de “prag” statistic. (empiric, banuiesc eu).
        Dupa primele 4-6 saptamani de la nastere, corpul e mai degraba preocupat de ajustare la cerere decat de productia “industriala” de lapte. De-aia, un prim prag de scadere e acolo. Ca un fel de macaz.

        Mai ai praguri la 3 luni, la 6, la 9… Care date de tine, care date de copil (care “comanda” lactatia). Dar pragul de la 3 luni nu inseamna ca nu mai ai altele inainte, iar cel de la 6 nu exclude unul de la 5! Echilibrul hormonal e o chestie pe care stiinta abia acum o intelege mai bine, dat fiind ca nu s-au putut face destule studii cat sa rezulte numai concluzii validate statistic (nu umbla nimeni dupa nimeni cu teste de dozaj hormonal…), ci mai mult predictii.

        Am sa ma hazardez sa prezic ce o sa auzi de la medic: presupunand ca nu e din categoria care-ti spune “sa-ti bagi mintile-n cap, slabesti pe urma, sa te-ndopi intens, ca sa dai lapte bun si mult”, ar trebui, ca regula generala, sa-ti recomande scoaterea fainoaselor (painea, prajiturile – traiasca mamaliga si orezul!) si sa ti le lase eventual ca exceptii, pentru gustul tau, ca Lia poate si fara) si a zaharurilor rafinate. M-as mai astepta sa-ti recomande mancarurile cat mai simple (bine gatite, dar fara sapte mii de sosuri si amestecuri) si, eventual, niste combinatii preferentiale, bazate pe tipul tau constitutional si pe gusturile tale.
        Sa ne spui ce ti-a zis 🙂

  4. Dar de unde ideea asta ca vei pune kilograme alaptind? Adica nu ar trebui sa pui deloc, ba chiar sa mai dai si inapoi, daca se poate. Iar faza cu 4-6 saptamani sau 3 luni cred ca este poveste, eu am folosit tampoane pentru sani pana pe la 8-9 luni, daca nu si mai mult.

    • Maria, asa am patit la Irina. Nu pentru ca alaptam neaparat, ci pentru ca toata lumea ma hranea, sa am lapte gras si bun pentru copil. Si mie-mi convenea, de ce sa mint… Dar pe urma a durat mult pana am dat jos excesul. De data asta nu mai vreau sa fie la fel.

  5. alina

    Si eu am avut lapte in exces, in special dupa primele doua nasteri. Prima oara m-am intalnit cu mastita, a doua oara pateam exact ca tine, venea lapte mult si Anna nu facea fata, se enerva, manca ghiortait si dupa aia avea burtica plina de aer … S-a reglat mai repede decat la Maria, din cate imi aduc eu aminte in maxim o luna a fost mult mai bine.
    Treaba cu alaptatul si scazutul/crescutul in greutate depinde de la om la persoana, in principiu de cocktailul individual de hormoni si metabolism. Eu am slabit de fiecare data aproape pana inapoi la greutatea pre-baby, in primele 3-5 luni, dupa care, din pacate, fara sa fi avut schimbari majore de dieta ori ritm, am urcat iar cateva (nu radical, dar suficient cat sa ma irite un pic). Dupa a treia nastere, chiar daca stiam ca urma vasectomia lui, am fost nevoita sa iau mini-pillul, prea repede si fara menstra am reusit sa raman insarcinata ultimele doua dati, mi-era teama, iar mini pillul asta a facut pur si simplu ravagii intre hormonii mei, nu stiu daca pe post de motiv principal, ori doar drept catalizator, cert e ca in loc sa scad, iar am urcat cateva kg. Nemaivorbind despre neplacerile cu adevarat serioase rezultate din respectivul dezechilibru … chisturi ovariene, paps cu probleme, migrene in timpul alaptatului … In fine, complex. Si urat. Deci daca reusesti sa te tii cumva departe de ele, te-as sfatui calduros sa o faci, mai ales ca inteleg ca si la tine e un teritoriu de risc.

    • Eu nu iau pilule. Am luat in tinerete. Acum exista alte metode mai putin invazive:)

      • alina

        Tot hormonale sunt, Ada. Nu exista altceva – decat hormonal ori mecanic. Cand or inventa ceva neinvaziv deloc or sa primeasca Nobelul. 🙁

  6. ceska777

    Frumoasa Duminica de Florii ati avut! Si te-am ascultat…. am iesit in livada. http://dudu-micsicapos.blogspot.com/2011/04/eliberati-pentru-buna-purtare-in.html

  7. whoaaa, madelin! Lasa-mi o adresa de mail si-ti trimit eu poza.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vesti de primavara « Jurnalul unei gospodine ratate - [...] cea cu joaca, cu prieteni impreuna, cu concerte si sfaturi bune, si Lia-cea-Mica (care are si o Sora cea…
Privacy Policy