Electronica lui Jean-Michel Jarre – un concert neliniștitor

11 May 2017 by

“This is a show you need to experience once in a lifetime”, spune trailer-ul concertului. Într-adevăr! Dacă nu ați trăit până acum pe pielea voastră un concert Jarre (deși aud că anul trecut a fost la Cluj…) trebuie neapărat să mergeți. E o experiență fantastică. Nu e doar muzica, nu-s doar laserele și mirosul fumului ce-ți intră cumva sub piele, e … baia de lumină colorată. Senzația că fiecare rază de laser ce ajunge la tine, trece prin tine și ia ceva cu ea, măcar la nivel de aură, nici nu știu cum să mă explic eu prea bine. 

Inițial am vrut să se ducă Irina. E suficient de mare să îi vadă pe cei ce-s pe cale de dispariție. Dar Irina n-a vut să meargă la concertul ăsta, deși i-am zis să-l caute pe Jarre pe youtube și pe urmă să hotărască singură ce vrea să facă. A ales să stea acasă. Lasă, mamă, du-te tu. Că ție îți place. 

M-am dus, cam fără chef, că deh, cine mai ascultă muzică electronică în ziua de azi și la ce proastă a fost sonorizarea la unele din concertele din Toronto, meh… 

Dar Sony Center e o sală superbă, special făcută pentru muzică, nu e stadion ca ACC sau Rogers Arena. Mi-a amintit de Sala Palatului din București. E frumoasă, cozy, luminoasă. Mi-a plăcut mult că sunetul parcă te îmbracă. 

Cât despre concert…. După prima piesă am avut senzația aceea de … “Vreau să știu ce are înăuntru!” Cum face? pe ce apasă? De câți ochi aș avea nevoie ca să văd tot ce e de văzut? Cine e geniul ăla care a imaginat efectele vizuale? Cum au generat imaginile? Câți oameni s-au coordonat ca să arate și să se simtă AȘA acest spectacol?

 

Nu ești doar spectator, devii cumva parte din textura întâmplării. Te modifică. Te neliniștește. Te vindecă. Pleci zâmbind. Și oftând, că omul are 68 de ani și te-ntrebi oare cât va mai putea face asta. Ah, cât am regretat decizia Irinei! E prima oară când JMJ a venit în Canada. Și ce public a avut, ce atmosferă fantastică a creat, ce minune de întâmplare a fost cu totul, nu sunt cuvinte să poată cuprinde toată povestea asta. WOW a fost leit-motivul serii. WOW; WOW; WOW!

Ce n-o să uit niciodată? Souvenir of China. Și baia de roșu, portocaliu, galben, auriu, arămiu, roșu… Aș face o cameră în care aș proiecta în permanență combinațiile de culori pe care le-am trăit ieri seară. 

 

Trebuie s-o trăiți și pe asta! De sunteți în Montreal, nu-l ratați mâine pe Jean-Michel Jarre! La Canada Bell Center. Pe cuvânt că dacă puteam mă urcam în mașină și o duceam pe Irina. Legată, și tot o duceam. Eh. Copii. E ok, vom cumpăra DVD-ul când o fi… 

Nu-l ratați, e incredibil!

Related Posts

Tags

Share This

Privacy Policy