Eu cred că nu-i uşor să fii Elena Udrea

16 Jun 2010 by

Azi, acum trei mii de ani, minerii plantau panseluţe în Piaţa Universităţii, iar eu îmi croiam drum spre casă pe Dealul Mitropoliei printre ortaci întinşi la umbră, cu bâta pusă la îndemână. Aveam 15 ani şi mă întorceam de la liceu. Trecusem de un coridor de jandarmi. Pe mine nu m-au bătut minerii, nu mă pot lăuda cu dizidenţe, dar ţin minte că atunci mi-a fost frică. O frică greu de pus în cuvinte.

20 de ani mai târziu, marţi 15 iunie a fost ziua în care Irina i s-a plâns preţ de vreo douăzeci de minute la telefon bunicii că mama nu i-a cumpărat birou, deşi i-a promis, şi mama nu-i dă voie să vină cu prietenii acasă şi  ziua în care m-am uitat la Parlament TV ca la circ. Aadică lung şi nevenindu-mi a crede că oamenii stăteau să protesteze la 40 de grade în plin soare şi politicienii şi-au pasat pisica preţ de vreo 6 ore de la unii la alţii, aruncându-şi cu afacerile şi corupţia în cap, uitând amănunte esenţiale şi ne-explicând, nici unul dintre ei, ce se întâmplă cu România dacă mâine ar cădea Guvernul. Dar ceea ce m-a amărât cel mai tare e felul în care se comportă parlamentarii. E de-ajuns să îi priveşti aşa, câte o după-amiază, exerciţiu pe care li-l recomand tuturor celor cu drept de vot, ca să vezi cu cine ai de a face.

E un Parlament alcătuit din precupeţe şi negustori, ce se ceartă ca la tarabă într-o Piaţă Matache de Lux, cei mai mulţi conştienţi că-s doar actori într-o piesă mai mare, unii îmbătrâniţi în rele, alţii încă bâjbâindu-şi drepturile la replică şi retorica, la modul general. Azi am înţeles ce înseamnă discurs sforăitor. Azi am realizat ce complicat e să fii femeie şi politician şi ce rău trebuie să se simtă Elena Udrea, de câte ori e huiduită până şi de propriii ei colegi de dolce vita, de câte ori e arătată cu degetul de alte femei, atât de puţine în Parlamentul României. La doar câteva minute după ce a şters pe jos cu Elena Udrea, Aura Vasile se hlizea cu victima sa, între scaune, şuşoteau şi râdeau ca două şcolăriţe între rândurile de bănci. Azi am văzut-o pe Lia Olguţa Vasilescu aproape cu mâinile în şolduri, interpelându-l pe Primul Ministru cu fraze ce începeau cu “Aţi avut tupeul să…”. Azi am urmărit un duel Călin Popescu Tăriceanu – Radu Berceanu, un duel de zile mari, la finalul căruia au împins mortul pe strada Academiei. Cu piciorul. Amănunte pe larg găsiţi aici.

Am văzut zilele trecute un documentar despre căderea Doamnei de Fier şi în cadrul acelui documentar, câteva scene din Parlamentul britanic. Nu că mi-aş fi închipuit vreodată că ne putem compara cu o ţară ca Anglia în ce priveşte manierele şi felul de a aborda lumea, în general, dar speram, speram în secret că după ce ajung SUS oamenii simt nevoia să se rafineze. Românii nu au această nevoie, ei cei mai ades spun “asta sunt şi mama alta nu mai face”. De ce s-ar trata elegant unii pe alţii parlamentarii români? Doar sunt colegi de pahar. Incredibil circul din Parlament, incredibil cine ajunge acolo, incredibil cu ce avantaje rămân oamenii după ce se joacă de-a România câte 4 ani, alţii câte 20 şi mai bine.

Dar să revenim la jocurile noastre.

Azi Irina a pus degeţelele la montatul noii ei camere, cu pat de prinţesă şi dulap aşijderea. Şi nici măcar nu s-a rănit în vreun fel. Azi a plouat în 20 de minute cât n-a plouat din mai încoace, de-ajuns să se inunde străzile şi oamenii să se ude ciuciulete. Suntem doar mai plouaţi. Nici mai uscaţi, nici mai curaţi.

Related Posts

Share This

7 Comments

 1. Ale

  In sprijinul ideii de piata matache de lux, recomand cu caldura sa cititi stenogramele Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. E teatru radiofonic, comedie pura. Zambesti amar. Sunt publice si foaaarte interesante.
  http://www.cdep.ro/bp/sedinte.calendar

 2. Ha, si eu care voiam sa scriu un post despre cum nu-i usor sa fi Emil Boc. 🙂

  Revenind la casele noastre: de unde pat de printesa? Dar dulap? Si de ce birou? Deja? Sa le stapaneasca sanatoasa!

 3. C

  deci da. mda.

 4. ceska777

  Ce ploaie ar trebui sa fie aia sa ne faca (mai) curati… de pacate???? Ai gasit cumva vreun detergent care sa scoata intr-adevar petele asa cum o face in reclame?

Privacy Policy