Fantastica băltoacă şi corăbiile magice

4 Apr 2010 by

Din nou în Ho Shi Min…

Fântâna improvizată pe dealul artifical ridicat acum trei veri bălteşte cu apă maro, cutii de tic tac, mucuri de ţigări şi frunze moarte.

Cocoţaţi pe pietre, trei puşti de vreo opt ani joacă varianta modernă a clasicului Flori Fete sau Băieţi.

– Între motocicletă rapidă şi motocicletă clasică…

– Rapidă!

– Pe ce jucăm?

– Pe nume de fete…

– Între Ana şi Anastasia.

– Anastasia.

În spatele lor, picii de cinci ani jumulesc frunze dintr-o tufă. Cele două grupuri nu-s despărţite decât de câţiva centimetri de pietre, dar sunt în lumi complet diferite. Irina, Alex şi Sabina scormonesc cu unghiile în mortarul ce ţine legate pietrele fântânii. Nisipul şi pietricelele vor ajunge încărcătura corăbiilor magice ce plutesc pe apa maro, spre exasperarea mea şi în ciuda tuturor germenilor pe care îi ghicesc printre frunzele moarte.

Dar pentru ei, băltoaca împuţită e un lac fantastic, frunzele alungite şi concave sunt corăbii, o pană de porumbel (iar!) e o pană de vultur, o crăcuţă cu muguri e un palmier, iar cutia de tic tac verde cu siguranţă e făcută din smarald, cel puţin, dacă nu din jad.

Nu trebuie decât să stai pe margine şi să-i asculţi, şi să fii dispus să îi crezi.Copiii au talentul de a şterge lumea din jur, şi de a se juca ore întregi cu corăbii din frunze. Câţi ca ei?

– Mami, putem să luăm palmierul ăsta acasă?

– Desigur.

– Putem să-l plantăm?

– Da.

Seara ne amintim de corăbii şi de lac şi de cutia de smarald.

– Mami, e frumos la noi acasă.

Aşteptăm acum un vânt de primăvară. Avem de înălţat trei zmeie!

Related Posts

Tags

Share This

Privacy Policy