Gătesc pentru 4: ordinea operațiilor

25 Jan 2012 by

Pare complicat să faci mai multe mâncăruri deodată, dar în realitate nu este. Trebuie doar să știi timpul de fierbere/coacere al alimentelor și astfel poți stabili o ordine a operațiilor, așa încât să nu pierzi prea multă vreme. Cum  am făcut azi cele 4 feluri de mâncare:

1. Mai întâi am spălat vasele rămase peste noapte (nu spăl oale și cratițe la mașina de spălat) și am făcut ordine pe blatul de lucru – 10 minute

2. Am pus cartofii la abur – 30 de secunde.

în timp ce aceștia se fierbeau

3. Am tăiat puiul și l-am pus la fiert (5 minute)

Până când a început să iasă spuma

4. Am pregătit mușchiul file și baițul (apa ulei sos condimente usturoi) pentru el – 10 minute. L-am acoperit și l-am pus la cuptor (în cuptorul oprit).

5. Am spumat (spumuit?) carnea din oala de supă.

Între două spume (ha!) am curățat și am tocat ceapa pentru ciorbă și  am pregătit legumele (le-am scos din congelator adică) – 5 minute. Contemplând pulpele de pui rămase, mi-a trecut prin cap să fac și spanacul, deci am mai tăiat o ceapă și am pus-o la călit cu usturoi și orez.

6. Am pus legumele în supă. Ordinea firească este: întâi ceapa, apoi albiturile, apoi morcovul, apoi cartofii și verziturile. Tough luck, ale mele erau congelate și făcute cuburi deci… bâldâbâc, aproximativ 10 secunde.

În vremea asta ceapa, usturoiul și spanacul se căliseră, am aruncat peste ele pulpele de pui și am mai pescuit câteva bucăți de piept din supă. Le-am lăsat să se împrietenească. Am verificat cartofii, nu se fierseseră (durează cam 40 de minute). Am completat cu apă, am pus capacul și m-am întors spre cuptor.

7. Am aruncat în tava cu mușchiul de porc ciupercile, apoi am găsit în frigider roșiile uscate. M-am gândit că nu au cum să strice. Le-am pus în tavă, am acoperit cu folie. Am pornit cuptorul.

Între timp, s-au fiert legumele din supă. Am pus pasata de rosii si bulionul si am acoperit cu capac.

Strângând prin bucătărie, am descoperit prunele afumate. Ha!Le-am aruncat în tavă.

8. Am pus spanacul peste pulpele de pui, am completat cu apă, am acoperit cu capac. Pe ochiul de lângă am pus pentru Lia spanac, orez, usturoi, apă, capac.

Apoi am început să aștept să se fiarbă diversele. Le-am lăsat pe toate la foc mic și mi-am văzut de ale mele. M-am apucat de scris.

A sunat întâi timer-ul de la cartofii pentru orientală. I-am verificat, le-am mai dat 10 minute. Apoi cel de la friptură. Am întors feliile pe partea cealaltă, am completat cu puțină apă, am scos folia, le-am pus la loc, încă 15 minute. Am gustat ciorba, am mai pus sare, am oprit focul. Am oprit și spanacul Liei. Am pus pasata de roșii peste spanac.15 minute mai târziu am scos friptura si am pus spanacul la cuptor. End of story!

După cum veți deduce, salata orientală nu e gata, dar nici nu mă grăbesc. Cam așa. Simplu. Cam o oră de manoperă, o oră jumătate în total. Ustensilele le-am spălat pe măsură ce le-am folosit.

 

 

 

 

Related Posts

Share This

14 Comments

  1. nina

    Draga mea, asa nevasta ca tine si-ar dori oricine…:))

  2. Ralucutza

    Multumesc Ada! Cand te citesc pt tine imi vine si mie chef sa gatesc.

  3. maria

    salut

    pe mine ma cam pierd comentariile astea ca nu stiu cum sa le citesc. Asa, mie mi se pare prea complicat sa faci 4 feluri dintr’un foc. In cit timp se termina ce’ai gatit azi? Sotul isi pune pachet tot din mancarea gatita?

    Eu mai nou dupa vreo 3 ani si jumatate de gatit, am ajuns la urmatoarele concluzii: o ciorba e buna la casa omului macar una pe saptamana, nu trebuie cu carne poate fi simpla ca o dregi pe loc cu smantana sau ou. Felul doi, mai nou la noi se compune dintr’un fel de carne facut la cuptor cu legume tot la cuptor (legume de toate, cam ce merge si la ciorba). Bune de luat la pachet sau de mancat la o cina pe langa o salata sunt tartele (fac niste tarte dementiale sa’ti spuna Ale :)). In concluzie, o ciorba pe saptamana, feluri doi fara carne si carnea alaturi, cind nu e carne e ou sau mamaliga cu smantana. La Sofia prinde foarte bine si un orez fiert chior cu apa si sare; ea il mananca cu branza. Nu mai gatesc cite un oloi, facem mai mult pe loc, ca e mai simplu. Cind mergeam si la servici ma organizam si gateam de doua ori pe saptamana dintre care o runda cuprindea chestii usoare, dovlecei pane, paste, etc. Mai fac o chestie integrala la cuptor cu legume si ou, buna de mancat cu salata sau de luat la pachet, asta daca nu te sperie oul in general. Am grija sa am intotdeauna in casa niste branza/unt/smantana/paine/dovlecei/prune uscate/paste integrale/malai si faina. Bine, asta pe langa mere si legume pentru supa. Ah si banane, ca si ele prind bine la casa omului.
    Deci noi suntem cu tartele, chestiile la cuptor care se fac rapid fara prea multa buleala, ca eu faceam un orez in vreo patru ore cu procesat legume dupa ceas fiecare 15 minute separat ordonat sa fie cit mai nutritiv si bona nu’i dadea ca sa nu’i faca rau de sa ma imbolnavesc si alta nu :(.

    Si mai stiu o paine buna, si pentru cei ca mine care nu trebuie nici sa nu puna pe ei nici sa nu aiba probleme de tranzit, adica sanatoasa facuta cu maia neagra, se taie bine, se prajeste minunat. Dar nu spun ca nu stiu daca am voie.

    oricum esti de admirat ca te straduiesti atat 🙂

    • Maria, ce am gatit ieri se termina cam in trei zile. Laur nu-si ia mancare la pachet, ia pranzul in oras :D, Irina idem. Am incercat o vreme sa le dau doar chestii usurele seara, ca doar e cina, dar se plangeau ca le e foame, de-aia am repus ciorba in ecuatie. Oricum pe frigul asta nu strica o supa. Pana la urma ce faci tu nu e mult diferit de ce fac eu, doar ca tu faci fripturile separat. Asa inteleg.Anyway. Ai voie sa spui orice, ai voie sa pui linkuri, numa porn sa nu fie. Astept sa ma inviti la o tarta 😀 dar peste vreun an, ca acu’ ai treaba.

  4. Ralucutza

    Scuze pt mai sus am vrut sa spun: cand te citesc pe tine. Gresala de tipar.

  5. Ale

    Deci nu te lua dupa sormea, ca gateste tot timpu. Si desi ea zice ca-i simplu, eu una nu m-as apuca de tartele alea nici sa ma bati. Sunt grozave, asa-i. Dar mie imi pare genul de mancare care-ti taie foamea si cheful numa’ cind citesti reteta.

    Si Maria are de rezolvat mai multe probleme. Sotul ei e mai sensibil la mancare si e de preferat sa manance prospat gatit, plus ca trebuie sa fie si ceva transportabil si mancabil la birou. Soficu nu-i pretentioasa si Maria insasi manaca light si meniu de alaptatoare.

    Deci nu te lua dupa ea. La sormea e bine sa vii in vizita 🙂

  6. maria

    ete te invit, dar dupa ce termin cu vaccinul zoicai. Serios!

  7. Intre punctul 6 si 7 m-ai pierdut. Am obosit numai imaginandu-mi cum robotesti de colo-colo. Renunt la a mai spera ca va veni o vreme in care voi gati usor si cu placere multe feluri si familia imi va zambi fericita. Adio, iluzii! Mi-ai sulberat orice sperantza :(((((

    • Mara, daca vii pe la mine cand gatesc o sa vezi cu ochii tai ca e mai simplu decat pare. Eu nu vreau sa-ti spulber sperantele, ci dimpotriva…

  8. esti foarte tare! 🙂

css.php