Gătesc pentru 4

23 Jan 2012 by

O să începem cu o declarație a domnișoarei Tocăniță (îi zic așa doar pentru că voia să mă tragă de păr să vadă dacă fac și eu ca bucătarul din Ratatouille).

Disclaimer: Ok, nu vă repeziți la telefoane, nu e ăla numărul nostru de telefon, jur. Declarația e a Irinei, așa s-a gândit să facă și ea o reclamă. Mi s-a părut un discurs interesant, cursiv și numai bun de început seria “Gătesc pentru 4”. Nu vă temeți, e doar un proiect,  nu ne transformăm într-un blog culinar, nișa asta e super populată de o mulțime de persoane talentate care au cărți de gătit de toată spaima. Eu gătesc după Sanda Marin, uneori după Adi Hădean și de cele mai multe ori, din amintiri din copilărie. Nu, nu cartea, chiar din amintirile din copilăria mea. Vedeți dumneavoastră, eu am gătit mult cu mama și cu bunică-mea și am învățat de la soacrele mele mici chestii, culmea.  De-acolo mi se trage.

Bunica m-a învățat regulile de bază:

1. Întâi fă-ți ordine.

2. Spală vasele pe măsură ce le folosești.

3. Nu amesteca vinetele cu o lingură metalică.

Mama m-a învățat bazele meseriei. Am curățat tone de legume, am spălat tone de farfurii, am ciopârțit mii de pui și am curățat kilometri întregi de funii de usturoi. Am tocat carne, am porționat diverse fripturi, am pregătit baze pentru sosuri. Am pus murături (acum nu-s în stare pentru că proporțiile doar ea le știa), am scos sâmburi de vișine, am făcut dulceață de magiun, hell, numai prăjituri n-am făcut cu ea.  Tot de la mama am învățat să port mereu, mereu, mereu șorț de bucătărie.

Ex Soacră-mea (eu sunt nora cu două soacre și-amândouă mă plac, deh) mi-a spus care e secretul gustului.

  • Când am împlinit 29 de ani mi-a adus un set de cratițe roșii cu buline albe și mi-a zis: “La mulți ani! Ți-am adus niște cratițe adevărate, că de-aia nu-ți iese mâncarea bună. Gătești în porcării de inox și alea au fundul subțire, se fierbe mâncarea prea repede și n-apucă legumele alea să-și lase gustul.” (nu, n-a vrut să mă jignească, așa face ea daruri. E ok, m-am obișnuit, rețineți partea îngroșată din text.)
  • Ceapa, sarea, piperul și usturoiul sunt ingredientele care dau gust mâncărurilor. (extrapolare personală: legumele proaspete, în general, și verdețurile, în special, dau gust mâncărurilor).

Actuala mea soacră m-a învățat să fac tort de mere și mi-a dat curaj la pandișpanurile pe care mi le aminteam de la bunică-mea. Ea m-a împrietenit cu carnea de curcan și tarhonul amestecat în tot soiul de sosuri. Gătește chestii exotice cu ouă de prepeliță și ciuperci. Hmmm… Despre asta în alt episod.

Și-acum să revenim la proiectul meu, “Gătesc pentru 4” cu anexa “Copii la cratiță”. Mi-am propus să fac un fel de “meal plan” – mă scuzați, nu găsesc echivalentul în română – și primul impuls a fost să caut ceva pe google. Pe urmă mi-am zis că înainte să caut pe google e bine să epuizez cunoștințele proprii. Ce-nseamnă “gătesc pentru 4”.

Suntem doi adulți, un copil și un bebeluș. Lui Laur nu-i plac dovleceii, Irinei nu-i plac ficățeii, Lia n-are voie (încă) zeamă de carne și chestii cu multă sare, dar poftește la tot ce vede în farfuriile noastre. Eu  trebuie să evit grăsimile și carbohidrații. Timpul meu e limitat, ca al oricărei mame de bebeluș și copil în clasa a-1-a. Este o ecuație interesantă. Cum să fac să gătesc o singură dată pentru toată lumea, dacă se poate nu zilnic, dacă se poate nu complicat, dacă se poate, gustos și sănătos și neplicticos. Eh. Așa-s berbecii, se apucă singuri de chestii d-astea când ar putea suna la pizza. Dar câtă pizza să le dai.

Urmează deci, tips and tricks pentru persoane cu timp limitat, dornice să gătească fără glutamat și capabile să păstreze o legătură de pătrunjel și una de mărar în frigider și suficient de curajoase să se producă în bucătărie cot la cot cu toddleri și școlari. Îmi propun un plan pentru o săptămână, bazându-mă pe ce am să gătesc și cum și în cât timp, săptămâna asta.

Cine are chef să gătească împreună cu noi?

Related Posts

Share This

23 Comments

  1. Cris

    eu gatesc pentru 3. as vrea si eu un plan. sotul mananca orice, dar nu 3 zile la fel, copilul de 2 ani nu prea mananca, zilnic vrea ceva nou, iar ue tin dieta. offf

  2. Ok, Cris, trge cu ochiul, poate gasesti ceva ce sa va placa si voua. La randul meu, astept sugestii.

  3. Ada Albinutza

    POt sa ma bag si eu? Noi suntem 4 adulti si 2 copii marisori, si timpul meu tot limitat este! IN afara de piata, fac totul! Asa ca hai sa incepem. Ce plan ai?

    • Ada, planuiesc sa NU gatesc zilnic, pentru ca nu pot. Cand gatesc, gatesc doua feluri pentru doua zile, nu cantitati mai mari de atat pentru ca risc sa le arunc si nu e cazul. De asemenea, planuiesc sa gatesc cat de cat unificat pentru toti si as mai vrea sa gatesc cu fiicele mele. Cam asa. 🙂

  4. maria

    salut

    mai exact ce ar trebui sa fac? si eu gatesc pentru 3 desi suntem 4 dar zoe bea doar lapte. Voiam sa spun ca am oarece idei in legatura cu tema 🙂

  5. Astept cu interes your meal plan, de multe ori ne gasim in pana de idei. Eu mi-am usurat munca in bucatarie prin congelarea legumelor proaspete, in special radacinoasele. Le aduc de la piata, le maruntesc la robot, portionez in pungi si la congelator cu ele. Supa, ciorba, tocanitele sunt mult mai usor de gatit astfel iar gustul nu se pierde deloc. Si verdeata o congelez in acelasi mod, ardeii. E un lucru bun si pentru ca ar trebui sa le cumapr foarte des pentru ca altfel se ofilesc, incoltesc si alte neplaceri, neavand un spatiu propice pentru depozitare.
    Spor la gatit si asteptam noutati. Cu drag.

    • Vavaly, si eu fac la fel ca tine, dar le maruntesc manual. Ce robot folosesti? Nasa Liei mi-a spus ceva de niste legume deshidratate care s-ar gasi la Plafar. Eu nu le-am vazut, dar le-am gustat si mi-a placut mult gustul lor. Ma batea gandul sa-mi iau un deshidrator dar nu stiu unde-l mai pun si pe ala. Poate gasesc sa imprumut unul asa, sa vad si eu ce stie sa faca. E o idee 🙂

  6. Noi! In acest moment imi regandesc un pic bucataria ca sa pot implica si juniorul.

  7. balanuca

    Si pe mine ma intereseaza grav subiectul. Ada, poate faci o sectiune separata cu mancaruri din astea rapide pentru schimbul de experientze…

    Si, a propos de verdeturile proaspete, am descoperit ca dom’ Carrefour stie patrunjel,marar, busuioc si usturoi congelat de la Dujardin, in pungute cu ziplock. Mie nu-mi lipsesc din congelator, ca la piata, deh, ajung de doua ori pe luna (in sezonul rece cel putin)

    • Balanuca, am luat patrunjel de la dujardin si marturisesc ca nu m-a impresionat. Eu am verdeturi de la tara puse la congelator, ocupa cam mult loc, dar sunt grozave. A propos de sectiune separata, s-ar putea, dar cum vezi tu asta?

  8. ceska777

    Nu poate sa-mi strice: la grupul culinar de pe fb se adauga meniul zilnic afisat de un restaurant de-acasa (TM) cu doua bucatarii-deci doua meniuri- tot pe fb si mai trag cu ochiul si la voi in bucatarie. Musai sa mai pot injgheba ceva proaspat si bun, zilnic.

  9. Liviana

    Pt mine “goagal” e de mare ajutor. Folosesc legumele congelate aflate in dotare si caut retete pe net dupa ingredientele pe care le am in dotare. Alternez tipurile de carne existente: pui, vita, porc si peste in aceasta ordine.
    Succes!

    • Da, si eu am mereu legume congelate in casa dar mai procedez si ca vavaly. O telina mare poate fi facuta bucati, idem albiturile cand le curat pentru o supa, curat cantitate dubla si jumatate intra la congelator sub forma de cuburi, Samd. Eu cu pestele am o problema, imi trebuie proaspat si asta il face uneori masa noastra de sambata. Dar nu mereu gasesc ce-mi place.

  10. Iris

    Super ideea cu “meal plan”, astept cu interes postarile. Eu trebuie sa gatesc pentru 3 – pt. un sot nepretentios, pt. un bebe de 6 luni si pt. mine…
    Sa nu uiti ca mai demult ne-ai promis un post dedicat soacrelor 🙂 Bineinteles, cand ai timp!

    • N-am uitat de soacre, dar inca nu-s gata sa scriu despre asta. BB de 6 luni poate manca legumele pe care le fierbi pentru supe – dar tot in oale paralele. Ce ramane ]n plus de la bebe rastorni in oala parintilor. In timp, poti face meniul celor mari plecand de la meniul celui mic. Exemplu: azi bebe mananca spanac. Putem manca spanac cu totii, mai pui un ou ochi si niste lamaie, eventual cateva fire de orez si gata cina. Maine bebe mananca orez. Asta inseamna Pilaf. Poimaine incearca bebe piure de cartofi. Adaugam un piept de pui la gratar. Samd, samd, samd.

  11. Intram si noi in joc de saptamana viitoare. Pe trei meniuri diferite, mama, tata si echipa de luni pana vineri- copilul plus bona:) De ceva vreme voiam sa le astern pe hartie, va fi un experiment placut.

    • Eu as incerca sa unific meniurile pe cat posibil, am sa explic intr-un post separat cum.

  12. LIV

    Si eu gatesc pentru 4 si imi muncesc mintea sa gatesc mereu ceva bun, care sa placa tuturor. Asa ca posturile tale sunt mai mult decat binevenite. Azi de ex. mancam ce am gatit aseara: cartofi rumeni la cuptor peste care am sa pun putin unt cand ii voi incalzi si pulpe de pui in marinata de miere, lamaie si coriandru. In bucatarie ma asteapta o sfecla pe care am fiert-o cu obida mai devreme. Ma duc sa o ciopartesc, o amestec cu putin ulei, sare si lamaie sau otet (sa vedem…)
    A si prajitura cu branza dulce, stafide si coaja de lamie.

css.php
Privacy Policy