Gătesc pentru patru: Altă zi de luni

30 Jan 2012 by

Ok, folks, azi avem în meniu două dintre felurile preferate ale membrilor familiei care au drept de vot in ce privește cina și prânzul.

1. Supă de roșii

2. (Ne dați ori nu ne dați) Fasole cu cârnați (de căprioară, nu oricum)

3. Linte cu pui pentru bebeluș

1. Supă de roșii

Niciodată să nu subestimați puterea legumelor proaspete. Am trăit multă vreme cu iluzia că supa de roșii se face din suc de roșii fiert până i se face rău. Am descoperit cu stupoare (nu-mi amintesc împrejurarea, dar a fost amuzant, oricum) că până la urmă nu e chiar așa. Supa de roșii se poate face și  cu zeamă de carne și clar e mai gustoasă. Cum se face. Am păstrat spatele puiului atomic de la țară (v-aduceți aminte supa mea de pui, făcută la un debut de boală colectivă) special pentru o astfel de ocazie. L-am fiert bine, cu sare. În zeama rezultată am fiert legumele pe care le aveam în casă – ceapă, țelină, pătrunjel. Nu vă sfiiți să lăsați să-noate cu ele și un morcov, un cartof, un păstârnac. Eu neavându-le în stare naturală, am suplimentat cu o mână de cuburi congelate.  Dacă nu vă place cartoful sau încercați să-l înlocuiți, puteți folosi orez, cus-cus sau alte paste (fierte cum scrie pe punga lor și păstrate separat dacă e cazul). Abia după ce acestea s-au fiert, am adăugat o sticlă de passata de roșii și o cutie de roșii cu busuioc. Vă recomand passatele de la Olympia, se laudă că-s făcute cu roșii românești. Să susținem agricultura națională, zic. În materie de roșii cu busuioc, nimic nu se compară cu cele de la Cirio. Bine de avut în casă. Nu-s dintre cele mai ieftine, dar la un salariu puteți face stocuri. După un ultim dat în fiert, dacă vreți să fie state of the art și aveți ghivece cu plante aromatice, aruncați în oală câteva frunze de mentă sau busuioc. Se face rapid. E hrănitoare. Nu uitați că e mai sănătos să păstrați pastele și legumele separat de zeamă. Nu vă pot da nici o explicație logică, e din seria “c-așa a zis mama!”

2. Fasole cu cârnați

Nu fac prea des și e de obicei un fel de mâncare care se duce la o singură masă. Pentru că sunt o persoană comodă din fire, folosesc conserve de fasole de la Maxim – iau fasole roșie și albă și o amestec. Dar mai avem până acolo. Pentru cuvioasele bucătăriei, în cazul în care conservele de fasole vi se par ceva de neutilizat, puteți folosi și fasole uscată, dar presupune să țineți minte să o lăsați la înmuiat cu o seară înainte de a o găti. Eu uit mereu, deși am în casă o punguță cu fasole de la domeniile de la țară. Bun. Revenind la cum se face. Cârnații afumați se pun într-o tigaie tăiați rondele și se lasă să se prăjească în propria grăsime. Când sunt pătrunși, peste ei se toarnă conservele de fasole. Se acoperă cu o ceașcă de apă și se lasă la clocotit câteva minute. Grijă mare, fasolea din conservă e deja fiartă, nu lăsați prea mult pe foc, că se face praf. Spre final, adăugați pastă de tomate, un praf de rozmarin (dacă aveți planta în ghiveci, câteva frunzulițe, nu prea multe, aroma e prea puternică) tarhon, sare, piper. Dați o tură și la cuptor, să scadă sosul și să se împrietenească aromele. Timp de preparare: maxim 30 de minute cu tot cu statul la cuptor.

3. Linte cu pui

E prima oară când îi voi servi linte, dar încercând să-i variez meniul am epuizat toate combinațiile. Așadar. O conservă (again) de linte fiartă se pune în crăticioară cu o linguriță de pastă de tomate. Posibil ca tomatele astea să fie ușor alergice la copii atât de mici, deci nu exagerați. Cum lintea e mărunțică și Lia are dinți, n-am pasat-o. Am pus alături firișoare de piept de pui. Excesul de linte l-am băgat în borcan cu capac și l-am aruncat în congelator. Dacă îi place, îi mai dau, dacă nu, nu-i bai, se aruncă.

Poftă bună!

 

 

Related Posts

Share This

16 Comments

  1. ceska777

    Cu supa de rosii mi-ai facut pofta mai ales ca ma gandeam la ea pe la 06:45 inainte de a ma hotari sa ma ridic din pat. Dar o visam cu galusti de gris. Eu stiam de la mama la fel ca e bine sa tii pastele separat de supa. Eu fierb separat paste (taitei etc) si pun doar in craticioara in care incalzesc supa pentru masa respectiva, corespunzator numarului de persoane/portii. Observasem eu de exemplu ca supa in care ai taietei se acreste (strica) mai repede decat daca tii totul separat. Fasolea iar e ceva ce ma imbie placut dar cred ca o aman spre sfarsitul saptamanii totusi. Sunt curioasa daca i-a placut Liei lintea.

  2. nina

    De curand am ochit si eu linte in supermarket…mi-ai dat un imbold sa o incerc, asa ca in zilele urmatoare e musai pe lista!

  3. cristina

    eu nu gatisem linte pentru ca nu aveam idee ca gasesc si la borcan…de incercat! sunt si eu curioasa daca i-a placut Liei. Anaid mananca aproape orice cu conditia sa fie gustos.

    • Eu am luat linte la conserva, de la Kaufland. Pe ea scria linte fiarta. A mancat Lia fara probleme.

  4. manuela

    Prin Ardeal supa de rosii se face si pe os afumat, încercați să vedeți ce gustoasă iese asa…

  5. Votez si eu pasta de rosii de la Cirio! Si culmea, azi au avut si ai mei fasole cu carnati! Miroase frumos la noi in cartier.

  6. Iris

    Am descoperit si eu abia azi de la tine ca supa de rosii se poate face si cu zeama de carne, habar n-aveam 🙂 Iar fasole cu carnati am facut vineri, numai ca am folosit fasole de la piata si a fost tare cojoasa…de retinut ideea cu conservele de fasole si cu rosiile Cirio!

    • Conservele astea sunt minunate! Daca gasesti doua dintr-alea mari, e bine sa le ai in casa, pentru seri disperate, cand mori de foame si de oboseala. E o mancare gata in 10 minute, hai 15 ca sa se gateasca si carnatii.

  7. Ramona

    Draga Ada, in seara asta am mancat paste milaneze dupa reteta ta, cu ciuperci, sunca, usturoi si smantana. Yum, yum!
    Le fac destul de rar, dar de fiecare data iti multumesc in gand.
    Au succes maxim (chiar si la cel mic).
    Puuuuuup!

  8. Maria

    Supa de rosii a fost si la noi ieri – pentru ca noaptea trecuta inghetasera pe balcon, si am zis sa nu le arunc, totusi… Asa ca nu stiu sa zic daca a fost facuta cu rosii proaspete sau congelate :-).
    In loc de paste – zdrentisoare de ou.

css.php
Privacy Policy