Gătesc pentru patru: Miercuri
Am prins o oră în care am reușit să pun la foc patru feluri. Mda. Patru. Sunt bună. Deci, ce se coace la foc mic la noi acasă:
1.Borș de pui
2. Spanac cu pulpe de pui
3. Mușchi file de porc cu ciuperci, roșii uscate și prune afumate (pe-asta am inventat-o pe loc, jur)
4. Salata orientală (preferata Irinei) – partea hard momentan (că nu mai am ouă).
Se zice că trebuie să alternezi cărnurile, că e bine uneori să gătești și fără carne, măcar miercurea și vinerea, că trebuie alternat puiul cu peștele cu vita și cu porcul, că bebelușilor e bine să le gătești zilnic și de două ori pe săptămână să le dai ou, o dată pește, o dată ficat, ș.a.m.d.
Așa e.
Într-o lume ideală, așa e. Practic, facem ce putem cu ce avem. La voi mai ninge?
Despre borșul de pui nu vă pot spune mare lucru. Am avut un pui griller (mda) l-am ciopârțit, am aruncat într-o oală mare pieptul, aripile și spatele, am dat deoparte pulpele.Am folosit de data asta legume congelate (vedeți ce e afară, Lia are Roseolă, zic merci că nu trebuie să fac și pâine). N-am ratat ocazia să pun în oală și din legumele mele congelate (anume albiturile) și două cepe proaspete (din rezerva Zăvoaia). Am folosit borș de la Dănilă (vi-l recomand, conține apă de fântână, tărâțe și acid citric) și o pasată de roșii din aceeași rezervă strategică, Zăvoaia. Dacă jumătatea mobilă a familiei cumpără ouă înainte să vină acasă, probabil am să bat un ou și-am să-l fac zdrențe înainte să le servesc ciorba cu pătrunjel proaspăt tocat pe deasupra, comme d’habitude. N-avem decât mărar uscat, așa că de data asta zic pas.
Nu e pentru Lia, ei i-am păstrat cremă de legume, care a fost un hit!
2. Spanac cu pulpe de pui
Lia l-ar mânca direct din cratiță, exact cum a făcut și cu fasolica verde de luni (a ignorat total crăticioara pregătită special pentru dânsa, a mâncat cu plescăituri de plăcere din cea făcută pentru cei mari. Mă mai gândesc ce se poate înțelege de aici). Nu era în plan. Dar dacă tot doarme Lia și pulpele alea se plictiseau pe masă, am zis ok why not. Poate sta în congelator până îi vine rândul. Cum fac eu spanacul? Iau din cel mărunțit și congelat în rotocoale. Folosesc de obicei o pungă de 1 kilogram. Călesc ceapă cu usturoi și câteva fire de orez. Apoi rumenesc carnea (poate la fel de bine să fie carne de vită, dacă vă place cu carne de vită). Când carnea e pătrunsă, pun spanacul, completez cu apă, amestec, pun capacul, dau focul mic și pe-aci mi-e drumul. La final, o lingură de pasată de roșii și câteva felii de lămâie. Se dă la cuptor până scade. Se poate servi cu ouă ochiuri în loc de carne (dar la prânz, nu vă recomand ouă seara prea des, în special pentru cei mici).
Liei i-am pus separat în crăticioara ei spanac cu orez și usturoi. Vedem dacă-i place.
3. Mușchi file de porc cu ciuperci, roșii uscate și prune afumate
Eh? Sună într-un mare fel, sper să fie și bun. O bucată de mușchi file se taie felii și se pune la marinat într-un baiț făcut din: apă, o lingură de ulei (eu l-am folosit pe cel de la roșiile uscate) mirodenii după placul inimii (am folosit boia, chimen, cimbru) usturoi, sare, piper, ciuperci, câteva roșii uscate și o mână de prune afumate, câteva picături de Worchester Sauce ce poate fi înlocuit cu un pahar de vin. După aproximativ o oră (minim, bine e să stea mai mult), se bagă la cuptor, acoperit cu folie. Poate fi o mâncare de sine stătătoare sau se poate servi cu cartofi la cuptor sau alte legume ce vă fac cu ochiul. Se lasă la cuptor cam o oră.
Nu este și pentru Lia.
4. Salată orientală
Aici trișez. Am pus doar cartofii la fiert cu tot cu coajă, în aparatul de gătit cu aburi. Dacă aș fi avut ouă, puneam și ouăle la fiert tot în aparatul ăla. E comod și se oprește singur. Cum n-am, aștept să vină soțul cu cumpărăturile. Maioneza de obicei o fac în casă, dacă n-am chef, există și maioneză la borcan. Acesta nu este un fel de mâncare dietetic dar trebuie să înlocuiască cina de mâine când plănuiesc să fac ficăței de pui la tigaie (rețeta e banală, ficățeii se pun la tigaie cu ceapă, usturoi, unt, un pahar de vin și tarhon. Se fac în aproximativ 10 minute). Irinei nu-i plac ficățeii, de-aia asociez cu ceva ce mănâncă toată lumea cu plăcere.
Ce poate mânca Lia de aici: cartof cu gălbenuș de ou sau ficat de pui cu fidea (asta e altă specialitate, fideaua se fierbe rapid în două minute, ficatul se mărunțește și se amestecă în castronel cu fideaua și foarte, foarte puțin unt).
So, sper că v-am dat câteva idei. Ale mele sunt pe foc, afară ninge, copilul mic doarme, președintele probabil a ținut un discurs pe care l-am ratat, totul e ok. Have a nice day!
Discursul l-a tinut, dar n-ai ratat nimic.
Buna ideea cu muschiul de porc. Si eu am gatit ieri spanac, ca sa vezi cum “les grands esprits se rencontrent”:)
heheh. N-a zis nimic? nimic, nimic?
Ai sarit peste marti. Nu ati mancat nimic? Glumesc. Desi la noi e frig dar cu un soare orbitor nu am gasit pana la ora asta energia sa pregatesc baietilor ceva de cina. Va fi ceva instant. Adica facut pe loc.
Acum intrebarile:ce rol au firele de orez in mancarea de spanac? Si nu am mancat pana acum spanac combinat cu rosii si lamaie. Imi dai sa gust? grupul culinar de pe FB chiar are ca provocare “spanac” saptamana asta. Eu il fac doar asa: ori congelat (aproape gata cu smantana cica) ori crud. Calesc un praf de usturoi in ulei sau unt, adaug faina, un pic de lapte si apoi spanacul. Se fierbe pana se ingroasa. Langa servim ori ochiuri ori file de peste pane. Si cartofi fierti, neaparat.
Salata orientala contine doar cartofi, oua fierte si maioneza? Cum se cheama atunci cea in care mai pui ceapa taiata inele si eventual carnati? Mama mai taia si gogosari murati parca….
Acu se pare ca imi vine inspiratie si merg sa cotrobai prin camara, frigider si lada frigorifica.
N-am sarit, am zis ca ideea e sa nu gatesc zilnic, ca n-am timp si nici chef. Salata Orientala contine si ceapa si masline si tot ce-ti mai trece prin cap. Dar neavand tot ce-mi trebuie (se cumpara as we speak) am facut ce puteam:) aia e in plan pe maine. La ce foloseste orezul – mi se pare ca se combina bine cu spanacul, nu are un scop anume.
Contine si ceapa si masline si tot ce-ti mai trece prin cap. Dar neavand tot ce-mi trebuie (se cumpara as we speak) am facut ce puteam:) aia e in plan pe maine.
eu fac spanacul exact cum ai descris, cu orez, cu carnita si sos de rosii la final. stiu de la mama reteta. probabil si tu o stii tot din ‘batrani’
dap.
O Doamne,de unde ai energie sa faci atata mancare??? Numai cand am citit cate faci am obosit. Felicitari pt idei si pt ca esti si o super gospodina nu numai o super mama!
Ralucutza, multumesc, e o tehnica intreaga. ar trebui sa spun si cum le fac in paralel, nu? Ca e mult mai simplu decat pare. Și nu fac asta zilnic, tocmai de-aia.
Da, poate nu ar fi rau sa ma inveti si pe mine cum le faci in paralel. Sau poate o idee de articol cum iti organizezi atat de bine timpul de intr-o singura zi poti sa faci atat de multe treburi si lucruri diferite.
albinutza 😀
aia ma intrebam si eu, de unde atata energie sa faci atata mancare ? o sa ma inspir si eu din retetele si ideile tale, intrebarea mea e cum o fac pe fiica-mea sa manance (aproape) orice, e foarte selectiva… in plus, eu incerc sa mananc cat mai putin/dietetic, deci trebuie sa gatesc in paralel 🙂
oricum, felicitari pentru aceasta noua abordare, mi se pare o idee excelenta, ne esti de ajutor, ca intotdeauna !
Giani, asta cu cum o fac pe fiica-mea sa manance nu stiu. Ca sa fie totul dietetic, trebuie sa scoti pielea de pe pui, sa renunti la carne de porc grasa, sa folosesti cat mai putin ulei si sa eviti cartofii. Sa nu combini carne cu branza. Cam asa, cred.
spanac am avut si eu, la fel il fac, doar ca fiind la dieta am renuntat la ulei si orez.
borsul la fel, daca ar avea cine sa-l manance.
ficatei mi-am facut aseara pentru dieta, usturoi, ceapa sare fierti in apa, nu prajiti.
tot pentru dieta, dar s-au infruptat si ei salata de telina cu morcov ras, oua fierte si pipet de pui fierte. combinate cu sare si putin otet. atat.
sotului i-am facut spaghete cu sos bologneze, copilei mofturoase file de peste la teflon cu piure de cartof si morcov. a servit doar pestele cu paine, piureul bun de aruncat.
eh ce sa faci.
diseara planuiesc tot peste, fiica-mea nu vrea altceva se pare, sotul mai are spaghete.
Discursul oficial e la 18h15. Eu am citit presa si niște declarații preliminarii unde ni se spunea sa stam cuminți la locurile noastre ca tot aia e…
M-ai terminat! Eu am facut doar o ciorba cu perisoare si ma bateam cu pumnii in piept pana sa te citesc 🙁 La mine-s tot patru, unu insa va manca tzatza, unu mofturos niste paste de prin frigider si restul ciorba. Dar citindu-te prind curaj, poate ma arunc la doua feluri de mancare data viitoare.
Mami, numai daca ai congelator mare si poti pune la congelat ce nu se mananca in 2 zile. Altfel e risipa, ca se strica si trebuie sa arunci si e pacat.
Eu am facut ieri tot ciorba de pui, dar evit borsul Danila, pentru ca are acid citric (E330, cel mai periculos adaos cancerigen). Iau orice bors care nu are trecut acidul citric printre ingrediente (in general iau din cel de la Lidl). Cum sunt rosiile uscate? Muschiul de porc file cred ca a iesit excelent, voi retine reteta!
Sanatate Lioarei! Deci de la Roseola a facut febra >40…
Vaaai am ramas si fara bors! Pffff. Ok, sa ma uit sa n-aiba e ala. Merci Iris. Rosiile uscate sunt la borcan. A iesit bun muschiul, da! Roseola check, gata, s-a dus.