Good Ol’Times wedding cake

26 Apr 2012 by

Doi centimetri de cremă de jofre. Patru centimetri de cremă de vanilie. Un centimetru de fructe bine încleiate în gelatină dulce. Un strat de frișcă. Toate cu ingrediente naturale. Nici un premix. Fără prafuri, fără vopsele, fără e-uri. Gustul? Cel al tuturor torturilor de nuntă din copilăria mea. Flori mici, albe, delicate, din zahăr, cu un bob galben pe post de polen, aruncate ici-colo pe câte o margine. Tortul numărul doi, pe care nu-l va vedea nimeni decât în farfurie, este făcut după o rețetă pe care doar cofetarii de la Athenee Palace, de la Intercontinental și de la vechiul hotel București o au. Era, pe vremuri, un rețetar făcut special pentru cofetăriile din aceste trei hoteluri, ce făceau parte din ITHR (Intreprinderea de Turism, Hoteluri și Restaurante, pentru cei mai tineri dintre dumneavoastră). Restul cofetăriilor aparțineau de ICR, altă intreprindere, altă mâncare de pește, alte rețete de prăjituri. De ce am ales varianta asta, când Alice e la doi pași de mine și deja suntem abonați la torturile lor de ceva vreme? Pentru că doamna Gina știe că la un kilogram de unt pui doar două ouă dacă vrei să-ți iasă langues de chat, patru, pentru bănuți, șase pentru șprițați, șamd. Pentru că-n galantarele ei există prăjituri cu denumiri din copilăria mea și pentru că știe să facă frișcă adevărată, nu-i place aceea de la tub.

Tortul numărul unu, cel de ceremonie, a fost copt în iulie, îmbibat în coniac de bună calitate și lăsat să-și împletească toate aromele. Despre decor, ce să vă spun, e ținut la mare secret. N-am reușit să fotografiez decât familia de lebede, nu mă întrebați unde stau ele, habar nu am.

Se va tăia după cum urmează:

Etajul cel mai de jos, cel mai lat, va fi făcut porții mici care să-ncapă în cutiuțele speciale pe care oaspeții le vor lua acasă.

Etajul de la mijloc se pune la păstrare pentru prima aniversare a nunții noastre.

Etajul de sus are o destinație specială pe care o dezvăluim mai încolo.

De ce avem două torturi? Pentru că unul este tradițional românesc. Celălalt este tradițional englezesc. Pentru că unul se mănâncă pe loc (va trebui să ne abținem să ne lingem degetele), iar celălalt se mănâncă la cafea, a doua zi dimineață (când putem să ne lingem degetele), după ce ne vom fi trezit din marea petrecere. Pentru că așa se așează lucrurile. Și pentru că nimic din viața noastră de până acum n-a fost comme il faut.

 

Related Posts

Share This

12 Comments

  1. Off topic, imi place atat de mult de mama ta irlandeza. On topic, tort copt in iulie? Iar doamna Gina pare o alternativa tare buna, ne dai detaliile;)?

    Vreme buna si afara va doresc, ca in suflet sigur e mult soare.

    • Da, tort copt in iulie. Asa se face, e un tort cu fructe care se matureaza in timp. Nu e bun imediat. Mint, e bun din secunda in care s-a racit, daaaar dupa 10 luni e si mai bun! Dau si detalii despre doamna Gina, e de gasit la Cofetaria Pestisorii, pe strada Picturii nr 19 (pe langa Nitu Vasile).

      • manuela

        wow, n-am mai auzit de asa ceva! Poate, cine stie, avem si noi noroc de-o rețeță, măcar aproximativă, după ce trece nunta! Trebuie să mărturisesc că m-a intrigat extraodinar de tare treaba asta cu tortul copt în iulie (coptul dulciurilor e activitatea mea favorită) si o să investighez un pic treaba asta online! 🙂 Nici nu mai zic petrecere frumoasă la nuntă, sigur o să fie, dacă tortul stă în cognac de 10 luni… 🙂

      • E chiar pe langa mine. Si prajiturile astea minune se gasesc si la raft sau doar la comanda?

      • Ana Maria

        Mmmm. Asa e cu engelzii :). Unul din sefii mei (englez) face in fiecare an de Craciun un tort pe care il va manca anul urmator. Cred ca o sa fie tare bun.

        Iar cofetaria e la 2 pasi de ai mei!!! Ca sa nu mai spun ce fantastic e acum google, am gasit si poza cofetariei! In mai merg la ai mei si neaparat fac o vizita! Chiar asa, produsele sunt doar la comanda?

  2. Liliana

    vrem sa o cunoastem si noi pe doamna gina!

  3. Mihaela

    Din ce in ce mai multe semne ca nu va fi o nunta obisnuita, nici nu avea cum sa fie cand tu ai o imaginatie atat de bogata. Sper ca ne vei arata cat mai multe poze. Tot binele din lume si petrecere frumoasa!

  4. Nora

    Je suis resté bouche bée la povestile despre tort si infintele detalii la care ati luat aminte! No comment, asteptam poze si povesti :-)!
    Dar ultima ta fraza, trebuie (neaparat) corectata ;-): in viata voastra precis ati facut ceva comme il faut! Pentru ca v-ati gasit, pentru ca aveti doi copii minunati si pentru ca, simplu, sunteti tare-tare dragalasi, inamorezati si fericiti! Comme il faut-ul vostru este poate un pic mai special, dar sigur e de bine!
    Pupam!

  5. ady

    Casa de piatra!

    daca nu e mare suparare, la un moment dat, dupa nunta, dupa luna de miere, intr-o zi cu soare (sau ploaie, vant, furtuna, canicula, cum o fi) as vrea si eu reteta tortului copt in iulie. stiu ca netul e mare, dar imi inspiri incredere (oamenii pe care ii cunosti, chiar si virtual inspira incredere), asa ca mama ta irlandeza imi inspira incredere.
    n-as incerca nici coapta o reteta pt o prajitura ce trebuie consumata dupa multe luni asa, la plezneala, de pe net. daca Ada zice ca-i super, pai atunci……

  6. Maria

    Ada, prietenul Accuweather spune ca in week-end va fi superrrrrrrrb.
    Iti doresc o nunta ca-n povesti, cu torturi… pe gustul tuturor.
    O sa ma gandesc putin la tine sambata :-), cu drag, ca sa adaugi inca un fir de gand bun la buchetul de urari si dragoste pe care o sa-l primesti de la cei din jurul tau.

Privacy Policy