Homo Homini Lupus Est

1 Apr 2012 by

De ceva vreme, la orele târzii din noapte la care pândesc eu scâncetele infantei, la tv e un singur serial, parcă pus pe repeat. Spartacus, nisipuri însângerate. O porcărie la care mă uit că, deh, pe aia adormim cel mai iute și eu și soțul meu, eu la prima pauză de publicitate, el la a doua. Nu înțeleg apetitul noii școli de regie care filmează în slow motion creieri umani și sânge plutind grațios prin aer, ca să se spargă cu stropi în țărână. Nu înțeleg pofta asta de vampiri, crime, scelerați, târfe. Mint, înțeleg… dar prefer să mă gândesc că nu înțeleg.

Am fost la Hunger Games. Filmul a avut încasări de 152 de milioane în primul week-end de la apariția pe ecrane doar în State. La finalul lui, un domn venit cu fiică-sa i-a spus fetei că e mai bună cartea decât filmul. Mie nu mi-a plăcut filmul și nici nu regret că nu am timp să citesc cartea. Chiar n-am când, mai ales că presupun că e ditai cărțoiul de cinci volume a câte o mie de pagini.  Collins este cea mai bine vândută autoare de carte în format kindle a tuturor timpurilor. Nu e greu, formatul kindle e relativ nou. Dar a vândut peste un milion de copii. Pe bani.

N-am să vă stric plăcerea de a da și voi 48 de lei pe două bilete și 30 pe o găleată de popcorn și un litru jumate de cola. Până la urmă mergem la cinema nu doar pentru film, ci și pentru ieșitul în lume în sine. Mai ales noi, ăștia cu copii mici, când scăpăm singuri în mall zici că l-am apucat pe Dumnezeu de picior. Am să vă spun ce m-a deranjat la Hunger Games.

Ideea că ar putea exista o societate care și-ar lăsa copiii cu vârste de la 12 la 18 ani să se ucidă între ei, privind pasivi cum își iau gâtul (sau chiar pariind pe cine rămâne în picioare) mi se pare oribilă. Mai oribil decât asta mi se pare ce am citit pe wikipedia despre această carte:

The Hunger Games received a number of awards and honors. It was named one of Publishers Weekly‘s “Best Books of the Year” in 2008[48] and a The New York Times “Notable Children’s Book of 2008”.[49] It was the 2009 winner of the Golden Duck Award in the Young Adult Fiction Category.[50] The Hunger Games was also a “2008 Cybil Winner” for fantasy and science-fiction books along with The Graveyard Book.[51] It also one of School Library Journal’s “Best Books 2008”[52] and a “Booklist Editors’ Choice” in 2008.[53] In 2011, the book won the California Young Reader Medal.[54] In the 2012 edition of Scholastic’s Parent and Child magazine, The Hunger Games was listed as the 33rd best book for children, with the award for “Most Exciting Ending”.

Nu mai traduc, e târziu. Pentru cei ce au studiat rusa și franceza în școală, pe scurt, cartea asta ia premii la categoria cea mai bună carte pentru copii. WTF! Nu, finalul nu e nici pe departe atât de exciting, ba e chiar previzibil. Filmul are scene duioase (mărturisesc că mi s-a strâns inima când eroina principală a ținut morțiș să facă un soi de înmormântare pentru aliata sa mult mai mică), are momente în care te faci mic în scaun, dar per total nu e un film pe care l-aș mai vedea o dată.

Nu vi-l recomand. În special vouă, celor ce aveți copii. Pentru că pe mine m-a făcut să mă gândesc că nu balet  și patinaj ar fi trebuit eu s-o învăț pe Irina, ci cum să se cațere în copaci și cum să tragă cu arcul. La cum se mișcă ăștia prin Phenian și Teheran, nici nu știi când ne trezim în epoca de piatră într-o bună dimineață.  Și m-a mai făcut să mă gândesc că în așa o lume cum e cea descrisă în filmul ăsta, eu nu mi-aș putea lăsa copilul să moară pentru binele superior. I-aș strecura o pastilă de cianură în buzunărel, să nu se chinuie. Sau n-aș mai face copii deloc.  Și știți ceva, pentru un film pe an cum văd eu la cinema, așa gânduri nu-s un rezultat bun. Mai bine vedeam Oglindă, oglinjoară. Sau așteptam să vină Upside Down.

Se zice “my two cents” când îți dai cu părerea despre ceva. Ce ați citit au fost “our 25 euros”.

Related Posts

Share This

5 Comments

 1. oaki

  Oglinda, oglinoara a fost chiar ok. Inginerul din dotare mi-a facut capul damburi ca ce, il duc pe el la Alba ca Zapada? Ce sa caute el la basme de copii? Pana la urma, Julia Roberts s-a ridicat la inaltimea asteptarilor, iar onorabilul si-a retras toate acuzele. Nu e un film extraordinar, dar e cel mai ok din ce e acum prin cinemauri.
  Cat despre Hunger Games, eu refuz sa ma duc:))

 2. oana

  :)) mie chiar mi-a placut spartacus, toate sezoanele… si Rome mi-a placut…:)) ce sa fac, asa sunt eu -cum aud de romani si gladiatori, ma uit indiferent ce :)…

 3. mie una mi se pare o incercare trista de a copia Fugarul lui Stephen King…in orice caz, e unul din filmele mult prea mediatizate pentru cat fac de fapt, prin urmare nu cred ca imi voi pierde doua ore din viata vizionandu-l 🙂

 4. mama lui andrei

  vezi tu d’aia nu ma duc la cinema (decat cu copilul la desene, etc…) si nici nu rezist la film – dupa 30 min dorm rau de tot, asta se intampla inclusiv la filmele dublate in romana cu care am fost cu Andrei la cinema…daca am chef de un fil imi pun love actually ne subtitrat si ma relaxez!

 5. Ale

  Mie mi-a placut hunger games. Chiar foarte mult. Nu neaparat ideea in sine, mi se pare crud rau, dar asa li e parea si lor, personajelor din film. E reality show-ul de azi, de tip survivor combinat cu unul de talente, cu o miza impins la extrem. Foarte bine realizat ca productie cinematografica, iar actorii absolut credibili.

  Mesajul? da, te face sa te scarpini in cap si sa te gandesti ca daca tot ai dat copilul la balet, macar focul cu doua bete ar fi util sa stie sa faca. Asa, just in case.

  Nu, nu e un film pentru copii, nici carte pentru copii, perfect de acord. Si nici film de sambata seara, cand se presuspune ca vrei sa-ti speli ceierii (eu asa am intentionat), dar e un film de vazut. Daca nu la cinema, macar pe HBO cand o fi.

Privacy Policy