Info-melanom.ro

8 Aug 2014 by

• Melanomul este cea mai periculoasă formă de cancer cutanat, iar în stadiile avansate este o boală agresivă și fatală. 75% dintre persoanele afectate de melanom metastatic își pierd viața în primul an de diagnostic. Rata de supraviețuire pentru acești pacienți este de numai 6 până la 9 luni.

• Dacă este descoperit precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.

Si daca v-am retinut atentia, aflati si ca sambata asta si sambata viitoare, de la ora 16.00 puteti merge la cortul de la Via Sport, unde o echipa de medici va controla alunitele care va ingrijoreaza. Via Sport este pe tot bulevardul Kiseleff .

Mai multe detalii in comunicatul de presa pe care il redau mai jos.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer și Societatea Română de Cancer au lansat cea de-a doua ediție a campaniei „Un viitor fără pată”, un demers de educare și informare cu privire la prevenirea melanomului. Campania, care îşi propune o mai bună înţelegere şi conştientizare a pericolelor cancerului de piele, este realizată cu sprijinul companiilor Bristol-Myers Squibb, Roche și Centrul de Oncologie Neolife.
Campania pornește și în acest an ca răspuns la situația statistică îngrijorătoare din România ce indică necesitatea programelor de prevenție și educație cu privire la melanom. Principalul obiectiv al campaniei este creșterea ratei de diagnosticare precoce a melanomului malign în rândul populației din România. Astfel, pe durata verii, campania va cuprinde activități menite să faciliteze accesul la educație privind melanomul. În plus, site-ul www.info-melanom.ro este o resursa constantă de informare pe care populația o poate accesa.
„Datele oficiale privind incidența melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample și constante de educare pentru prevenție, începând de la cele mai mici vârste, precum și în rândul tinerilor și adulților, incidența melanomului malign crește. Vrem să ne adresăm în special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom. În perioada iulie – septembrie vom organiza acțiuni speciale în cadrul evenimentelor sportive care se vor desfășura în aer liber în București, dar și sesiuni de testare în țară, prin care vom încerca să îi învățăm pe tineri să recunoască din timp semnele melanomului și să meargă la medic”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
„Este foarte important să acordăm prevenției atenția cuvenită. Trebuie să transmitem românilor un mesaj corect cu privire la riscurile pe care le pot evita prin adoptarea unui comportament preventiv față de expunerea la soare, dar și un mesaj medicilor de familie care trebuie să explice importanţa prevenţiei. O boală descoperită în stadiu incipient oferă şanse mult mai mari de vindecare a pacienţilor și, totodată, implică și costuri mai mici. Facilitarea accesului la informații, susținerea comportamentului preventiv și programele naționale de educație sunt importante pentru a ține sub control creșterea incidenței melanomului malign. De aceea, ne bucuram să sprijinim inițiative foarte utile, precum campania Un viitor fără pată”, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Iulian Ţucmeanu.
“Incidența melanomului crește într-un ritm accelerat în segmentul de populație 25-39, adică exact acei oameni aflați în plină creștere profesională și individuală. Ca să ne luptăm cu creșterea incidenței melanomului, este foarte important să ne axăm pe prevenție. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat, dar și cea mai ușor de depistat și cu sanse mari de vindecare. Încurajarea autoexaminării alunițelor, facilitarea accesului la informații despre prevenirea melanomului malign – cea mai simplă și la îndemână metodă de prevenție, precum și explicarea consecințelor neglijării semnalelor de alarmă – toate acestea sunt foarte importante pentru a încetini ritmul de creștere a incidenței melanomului malign”, a afirmat Adriana Melnic, Director Executiv al Societăţii Române de Cancer.
Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa. Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă. Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.
Incidenţa melanomului malign variază în Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an în țările mediteraneene la 12-20/100000 pe an în țările nordice și este în continuă creștere. În România, incidența a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei).
Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre persoanele afectate decedând în primul an de la diagnostic. Conform statisticilor, rata de supraviețuire pentru acești pacienți este de numai 6 pâna la 9 luni.
Dacă în anul 2008, în regiunea de Nord– Vest a României erau diagnosticați cu melanom 142 pacienți, în anul 2010, numărul cazurilor noi a crescut la 160, confirmând astfel rata rapidă de creștere a cazurilor nou diagnosticate.
Dacă este descoperit precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.

Alătură-te campaniei „Un viitor fără pată”!

 

Campania „Un viitor fără pată“ a fost inițiată în 2013 de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer pentru a facilita accesul la informație și la prevenție și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele cancerului de piele. „Un viitor fără pată” este prima campanie de educare şi informare cu privire la prevenţia cancerului de piele, iniţiată şi derulată de asociaţiile de pacienți.
În cadrul campaniei din 2013, peste 10.000 de tineri au aflat despre această iniţiativă şi au primit informaţii detaliate despre melanom. 150 dintre ei au fost testaţi dermatologic gratuit în cadrul evenimentelor desfăşurate de organizatori în centre universitare, iar peste 2.000 de persoane au primit brăţări speciale pentru măsurarea gradului de radiaţii solare.

Related Posts

Tags

Share This

Privacy Policy