Irina la dentist

24 Oct 2013 by

Irina e un copil foarte curajos. Așa de curajoasă e, că dacă i se clatină un dinte vine la mine să i-l scot. Dar vedeți, precum în poezia cu Zdreanță, mama a mai tăiat din chestiile de făcut de pe lista ei pentru că deja dădea pe-afară și chestia cu “scoate-mi dintele” a fost printre primele rase. Nu știu dacă știți, copiii au foarte mulți dinți de lapte. Și ai Irinei au început să cadă înainte de cinci ani. Mărturisesc cinstit, n-am fost niciodată în stare să bag mâna în gura copilului și să-i scot colții, nu merge nici treaba cu ața și clanța, care mie mi se pare tortură medievală, nici nu știu exact cum se face, n-am amintiri din copilărie pe tema asta, e foarte posibil să le fi blocat de plăcute ce or fi fost. 

Am intrat în panică maximă la primul dinte căzut, pe restul nu i-am mai băgat în seamă, eu sunt in charge cu treaba aia cu zâna Măseluță. La dentist au dus-o cu grădi de pe la doi ani jumate, are multe diplome pentru curaj, discuțiile care încep cu “te-ai spălat pe dinți azi?” sunt zilnice, idem prelegerile despre ce importanți sunt dinții, mai ales ăia definitivi și cum o să vadă ea ce interesant va fi când va purta aparat, pentru că se pare că nu scăpăm de sârme în gură. Eu vorbesc, ea dă din umeri, viața merge mai departe.

Daaaar. 

De luni i se mișca rău o măsea pe sub care creștea deja cea definitivă. Prima dată am crezut că i s-a spart măseaua și mi s-au tăiat picioarele. 

A doua oară, la o privire mai atentă, am decis că trebuie să lase măseaua în pace, să cadă când i-o veni timpul, exact cum am procedat până acum. Ea nu și nu, vrea la dentist. 

Stimați ascultători, eu săptămâna asta nu am avut timp s-o duc la dentist așa că, după o sclipire de geniu, luni i-am recomandat să meargă la dentistul școlii. Că de-aia aveți cabinet în școală, mămucă. Știam eu ceva cu suspendat fonduri pentru dinții copchiilor până la finalul anului și mă cam trecea cu răcori numai imaginea firmei de dentist pentru copii, așa că, recunosc, am tras de timp cât am putut. Păi, dentistul e doar joi. Asta e, stăm până joi. 

Ieri copila nu mai putea mânca nici pe partea cu măseaua clătinândă, nici pe cea opusă, unde se bălăngăne alți doi dinți. V-am spus, plozii au mulți dinți. De aceea putea mânca, dar precum iepurașii, doar cu incisivii. 

Mami, fă-mi mămăliguță cu brânză, că nu pot să mestec, nu mănânc fructe, că nu pot să mestec, nu vreau supă, că nu pot să mestec (whaaat?), după ce mi-a ras jumătate din farfuria de cartofi prăjiți și a cerut extra am zis “Basta!”. Mâine e joi, te duci la cabinet. Spui sărumâna, spui cum te cheamă, spui la ce clasă ești, spui că ți se mișcă o măsea și că mama i-ar fi recunoscătoare doamnei doctor dacă ar putea să te ajute. Pe urmă îi ceri numărul de telefon. 

– Dar tu nu mergi cu mine?

Era dimineață, 8 fără 5. 

– Nu, trebuie să mă duc la serviciu. Te duci singură, că nu te mănâncă.

Ora 11.55, sună telefonul. Eu pe Știrbey Vodă, cu mașină de poliție în spate, ignor. Ajung la stop, scot telefonul din geantă, sun la ultimul număr. 

– Alo, bună ziua, sunt doamna doctor X, de la cabinetul școlii Y. 

Opa!

– Sunt pe drum! Vin imediat.

– Nu, nu, stați liniștită doamnă, totul e în regulă, sunt cu fiica dumneavoastră, i-am scos o măsea, am dat cu lidocaină, mai are niște dinți care se mișcă, a fost foarte curajoasă, o să mai vină și marți și joi, totul e bine nu vă faceți probleme.

Am respirat adââââânc. Am mulțumit frumos. 

Când am ajuns la stopul de unde o ridic de obicei, ea tocmai se arunca în brațele Doamnei care se ocupă de parcare. N-avea nici o problemă. Urla în gura mare că ea a fost la dentist fără mama și că doamna doctor i-a amortizat gingia și i-a scos măseaua și se mai duce și marți și vineri și a fost și la teatru și a văzut Harap Alb amestecat cu Dănilă Prepeleac și nu știu, mami, cu ce mi-a dat doamna doctor dar după ce mi-a amorțit limba, o simțeam de parcă ar fi fost în dungi.

– Cred că tu nu poți să-ți dai seama cum vine asta cu limba în dungi, dar a trecut repede. 

Koneț film, azi a ros tot ce se putea roade. 

Morala poveștii e mică și veselă:

Dacă duceți copiii la dentist de mici, pe la 8- 9 ani nu mai au nevoie de însoțitor. 

I feel good. 

Related Posts

Share This

5 Comments

 1. AnaZ

  Chiar ca e curajoasa!! FOARTE curajoasa! Chapeau!

 2. ady

  iar la 30+ adorm pe scaunul dentistului in timp ce acesta le scarma in masele ba cu freza, ba cu alte ustensile. ok, adormit efectiv, n-am adormit, dar am fost la 3 secunde distanta.
  cea mai tare faza a fost odata, pe cand voia sa spele o masea cu jetul ala subtirel si a nimerit in cerul gurii. gadilici ca-n cerul gurii eu n-am mai pomenit. am ras cu lacrimit vreo 5 minute- nu putea sa ma opresc. cine a mai pomenit sa razi pe scaunul dentistului?! 🙂

  bravo irinei. lia are de la cine sa ia exemplu.

 3. :))
  Curajul tine de firea fiecaruia. Eu am doi parinti-legume, mama lesina daca vede sange, tatalui i se inmoaie picioarele si trebuie sa stea jos. Am preferat sa ma duc mereu singura la doctor, numai sa nu ma mai faca de ras … daca eu n-aveam nicio problema, de ce sa aiba ei?!

  Asa ca bravo Irinei, are din nastere ceva rar.

 4. Flori

  Eu am amintiri foarte neplacute legate de cabinetele stomatologice scolare.Nu vreau sa detaliez. Atat de neplacute incat acum ma ia cu fiori la mersul la dentist (si din cauza asta am tot avut probleme cu dentitia definitiva).
  Ma bucur sa aud cat s-a schimbat in bine toata povestea.

 5. Bravooooo Irina!
  Conteaza mai din ce material e facut omul (vorba ta 🙂 ), atat clientul cat si doctorul 🙂
  Don’soara mea s-a dus la baie si si-a scos singura un dintisor, asta acum cateva saptamani. Era al doilea(desi inca nu a implinit 6 ani 🙂 ), se misca de mult timp si i-am spus sa profite pt ca tocmai se caftise cu frate-su si-i sangera putin gingia exact in locul acela 🙂 Nu stiu daca chiar a iesit mai usor pt ca fusese traumatizat (cafteli zilnice) sau a avut ea curaj si a tras mai tare de el. Faza draguta era ca ea era in baie, cu usa inchisa, si striga la noi sa nu mai facem asa galagie ca incearca sa se concentreze sa-si scoata dintele :)))
  Cu spalatul si dentistii suntem super-ok, merge fara frica si sta singura pe scaun. Avem acum o tipa de care ii place fff tare, ar merge la ea non-stop 🙂
  Eu n-am fost si nici nu cred ca voi fi in stare sa-i scot vre-un dinte 🙂
  “Limba in dungi” :)))) E de tinut minte 🙂

Privacy Policy