Laudă de sine

2 Feb 2010 by

E doi februarie, ziua în care, vreau, nu vreau, cartea cu deadline pe 25 trebuie apucată serios şi luată la puricat. Ca de fiecare dată, înainte să prind ritmul unui text, înainte să îmi intru în mână, aş face orice numai să mai amân puţin treaba propriu-zisă. Mai am de aranjat un interviu. Mai am de pus un draft la Ziarul Copiilor. Mai am de pregătit un draft pentru blog, pentru zilele în care o să mănânc/respir/dorm doar cartea de care mă feresc. Ar trebui să mai gătesc ceva. Ce mă fac eu cu Poveştile înflorite, îmi suflă şi Alina în ceafă… O mai fi ceva de călcat-spălat-aranjat… Dă, Doamne, să pice lumina… Ptiu. Nu, să nu pice lumina.

Eh, şi pe când benzineam eu la primul capitol, fără să fiu capabilă să pornesc, am primit un mail care m-a salvat de mine însămi pentru încă o zi.

Am fost anunţată că într-un sondaj despre literatura pentru copii, eu, Sânziana Popescu şi Mircea Cărtărescu am fost la egalitate de voturi. Adică patru persoane care de obicei cumpără cărţi pentru copii au ştiut cum ne cheamă. Pfoaaa… De Mircea Cărtărescu şi de Sânziana Popescu nu mă mir. Pe cuvânt. Unul e un geniu. Sânziana e o zână, scrie nu doar cărţi pentru copii mai avansaţi decât fanii lui Firicel, ci face şi piese de teatru. E vreo cinci etaje mai sus decât subsemnata. Şi cu toate astea… Există şi “a dumneavoastră, cu sinceritate”.

Aş dori să vă mulţumesc. Pun pariu că patru dintre voi cei ce treceţi pe aici, treceţi şi pe la Editura Cartea Copiiilor şi aşa am ajuns şi eu să exist în sondaje.

Am o relaţie destul de veche cu Editura Cartea Copiilor. Au cărţi frumoase, îi invidiez pe toţi autorii străini care, datorită acestei edituri, au parte de ediţii în limba română atât de îngrijite.

M-am bucurat când în acelaşi mail în care mă anunţau calificarea în semifinalele literaturii contemporane, m-au întrebat dacă nu aş vrea să traduc ceva. E una dintre cărţile în versuri pe care copiii vorbitori de limba engleză le ştiu pe de rost, cam cum ştiu ai noştri povestea cu lupul ce-a ieşit din crâng ca s-adune pe copiii care plâng… Am deschis pdf-ul ataşat mesajului şi, după ce am citit povestea pe care trebuia s-o traduc, am intrat într-un soi de priză. Am ştiut că pot să traduc, nu ştiam dacă pot să şi versific o poveste atât de simplă în aparenţă, aşa de ciudat de adaptat la limba română.Vreo patru ore am stat să sucesc rime, cuvinte, silabe, virgule. A ieşit o primă variantă asupra căreia mă voi întoarce la începutul lui martie.

Dacă această carte va apărea, va fi un succes. Nu că-i tradusă de mine (ah, vanitatea, păcatul preferat al diavolului), ci pentru că e genul de istorioară pe care, după ce o citeşti de 4-5 ori (ceea ce sigur se va întâmpla), ţi se lipeşte de minte, precum lupul mai sus amintit, cel cu crângul şi cu sacul. Eu nu ştiu toată poezia cu pricina (destul de macabră, după prima mea impresie), dar muzicalitatea ei mi s-a întipărit în minte.

Ia ascultaţi:

“A venit un lup din crâng

Şi-alerga prin sat să fure

Şi să ducă în pădure

Pe copiii care plâng…”


Asculta mai multe audio Muzica

Ei, acum că v-am făcut pocinogul (nu mă înjuraţi, ca să vi-l scoateţi din minte pe lup e de-ajuns să puneţi o melodie O-Zone, şi placa din mintea dumneavoastră se va schimba automat), vă voi ţine la curent (pe măsură ce aflu şi eu detalii) cu ce mai face personajul pe care l-am tradus, cel din povestea despre care vă spuneam mai sus.

Related Posts

Tags

Share This

6 Comments

  1. Ţine-o tot aşa 🙂

  2. Mult succes in continuare! Vai, dar ce-mi place ideea cu pusul unei melodii O-Zone pentru schimbatul unei placi din minte (probabil orice fel de placa), genial! Am sa tin minte! Na, ce am retinut eu din articolul tau de azi…

  3. Tot inainte, tinem pumnii! 🙂

  4. Fain tare. Imi plac cei de la Cartea Copiilor, stiu ca orice ar aduce nou n-are cum sa nu fie ok. Felicitari pentru colaborarea cu ei. O sa-mi placa sa citesc poezia stiind ca tu ai pus rimele la locul lor.

  5. Felicitari!!

  6. Oh, felicitationes! Keep going …
    Si btw, nu stiam varianta asta cantata de Anda Calugareanu! Super faina!

Privacy Policy