Live blogging: Tort curcubeu – the making of

13 Jan 2012 by

Am vrut să trișez și să fac blatul cu praf de la Dr. Oetker. Dar Zeul Dulciurilor a zis nu, lasă, ia matale făină, zahăr, ouă, praf de copt și apucă-te și fă-ți treaba. Deci. Compoziția a fost așa: 250 de grame de zahăr frecate cu 6 gălbenușuri și 10 linguri de apă. 300 de grame de făină amestecată cu praf de copt și încorporată în gălbenușuri. Albușurile bătute spumă și încorporate și ele în blat. Apoi, blatul împărțit în șapte, cantități descrescătoare, de la roșu la violet, din ce în ce mai puțin. Tava unsă cu unt și tapetată cu făină. 40 de minute la cuptor. Scriu în cele 40 de minute de așteptare, când stau cu degetele încrucișate.

Gata! l-am scos. Are o formă ciudată, dar e gata de decorat.

Tot uitându-mă eu la forma lui și la distribuția culorilor, m-am prins exact ce am greșit și ce nu trebuie să mai fac data viitoare (în caz că-l mai fac). Blatul trebuie turnat în straturi suprapuse, nu în inele cum am făcut eu. Presupun că e nevoie de mai multă materie primă, poate că e nevoie și de altă rețetă, ceva mai cremoasă. Dacă le-aș fi pus unul peste altul și nu unul lângă altul, poate că ieșea mai înalt și culorile erau distribuite egal.

Anyway… A fost o după-masă grozavă. Irina a pus tot sufletul ei în chestia asta când i-am zis că punem o capcană pentru ROGVAIV, piticul din povestea mea cu curcubeul. Nu sunt foarte încântată de produsul finit, pentru că oricum am da-o, e doar un pandișpan colorat, uns cu o cremă de mascarpone și frișcă. A fost un prilej bun să-mi dau seama că nu sunt un fan al cremei mascarpone, m-am tot gândit cum s-o fac mai gustoasă, problema însă e textura cremei și nu musai gustul ei.Pentru cremă am folosit o cutie de mascarpone, o fiolă de vanilie, frișcă lichidă, zahăr vanilat, două cutiuțe foarte mici de brânză proaspătă și zeama de la o portocală. Cred că ar fi fost mult mai reușită varianta de tort cu 7 blaturi subțiri colorate și cremă între ele. Sau măcar cu blat alb si straturi de cremă colorată.

Ca proiect pentru după-amieze reci, însă, e o încântare, am fost trei copii în bucătărie, căutând soluții pentru diverse probleme.

Ce-am învățat:

Am învățat că de ziua mea vreau culori de la Wilton. Cât mai multe. Și un poș cu mai multe tipuri de vârfuri. Asta așa, ca să mă alint.Și că e grozav să faci repetiții înainte de finală, chit că e posibil să-ți treacă cheful de finală.

Ce am aflat:

Am aflat că Irina are idei foarte bune. Știe să improvizeze, o duce capul. Sunt încântată. M-a țăcănit la cap cu diverse metode de a colora blatul (mi le înșira înainte să pun eu pe masă borcănelele mele de la Wilton: galben de la pară, portocaliu de la portocală… șamd). Mi-a oferit cu generozitate capul de la titirezul ei când mă învârteam după un poș cu care să fac fire de iarbă. Apoi și-a adus aminte de vârful de la  sticla de Ketchup pe care l-am vârât într-o pungă și așa am reușit să facem niște moațe care nu-s tocmai fire de iarbă, dar era deja târziu. Mi s-a reconfirmat că vorbește mult. Bombăne și protestează când o pun să spele vase, dar e-n stare să lingă tone de cremă verde, până la leșin. Nu cred că are legătură cu culoarea verde. E foarte îngrijorată de faptul că Rogvaiv e mititel și s-a supărat pe mine că am pus tortul la frigider, cum să intre Rogvaiv în frigider. Când am întrebat-o cum ar face ea dacă ar fi un pitic magic, a găsit soluție. E un copil foarte deștept și o iubesc mult și pentru asta.

Ce m-a nemulțumit:

Rețeta asta de sponge cake cu cremă de unt pe deasupra mi se pare cea mai nefericită dintre nefericirile cofetăriei. Mi-amintesc de torturile de la Asda-ul din colț de la tata de-acasă, foarte frumos învelite în marzipan și pe dinăuntru pandișpan sec. Not funny. Le prefer pe alea care mă surprind cu un conținut spumos, ca la Agapitos, sau fantezist, ca la Alice. Crema de unt este odioasă. Pe locul doi e combinația mascarpone+frișcă. Nu e genul meu probabil.

Ce a ieșit:

Ce m-a bucurat:

Mi s-a reconfirmat că atunci când vrei cu tot dinadinsul să faci ceva, îți iese. Uitasem complet că am bănuții de ciocolată în casă. Mă pregăteam să improvizez monedele care să-l momească pe ROGVAIV din biscuiți milka rotunzi înveliți în staniol. Dar n-aveam staniol. Tot învârtindu-mă și căutând alternative, am găsit șase monede de ciocolată în vasul cu dulciurile pentru pachețelul Irinei. A fost un moment de încântare interioară. Tot între bucuriile zilei de azi, Lia se simte mai bine, respiră mai bine, doarme mai bine, eu n-am mastită, deși am fost aproape. Irina a dormit după-masă și mi-a reamintit ce funny e când e odihnită. A fost o zi bună.

Koneț film

Poza cu secțiunea cândva mâine.

(Very) late (night) Edit.

Rogvaiv a trecut pe la noi.

 

 

Related Posts

Share This

19 Comments

  1. A iesit foarte frumos, bravo!
    Sa o rogi pe Laura sa ne spuna si noua ce coloranti a folosit si de unde!
    Abia astept sa-l vad in forma finala!

  2. Andreea

    Arata delicios!

  3. ceska777

    Mai e surpriza daca Irina a participat la realizare?

  4. Andreea

    🙂 Chiar la surpriza Irinei ma gandeam si eu!

    Foarte tare! Abia astept sa vad sectiunea si sa-l vad si ornat!

  5. LIV

    Ah, ce-mi place cum te bucuri tu!

  6. e distractiv sa participe, uite ce fata fericita are! astept felia aia, curcubeu nu am incercat pina acum

  7. Andreea

    Super! Felicitari pentru reusita! Este notabila!

  8. La multi ani Irinei, s-o pupi si din partea noastra!
    Sa fie sanatoasa si norocoasa!
    Super tare tortul si vizita lui Rogvaiv!
    Sa stii ca nici ai mei nu l-au uitat pe nastrusnicul pitic, de cate ori ii vad numele sau se vorbeste de curcubeu, reapare si el in viata noastra.
    Va pup pe toti 4 si va doresc petrecere frumoasa!

  9. oana

    cata vreme are o poveste cu surprize e cel mai interesant tort din lume…si cel mai bun! Eu din start nu cred ca m-as fi aruncat la asa prajitura…te-am urmarit cu sufletul la gura…

  10. Ramona

    Ada,stiu ca e tarziu acum, dar daca vei repeta experienta, ai putea sa insiropezi blatul cu un sirop asemanator celui de la savarine… zic si eu! Mie imi plac savarinele mult 🙂
    Multi ani fericiti domnisoarei Firicel! :*

  11. Ramona

    cred ca da, daca nu e exces de sirop, miamm miamm.
    dar cred ca ar trebui incercat pe un pandispan obisnuit intai, sa vezi daca se dezintegreaza au ba 🙂
    Cred ca ai pe cineva mult mai priceputa ca mine, clar 🙂 Cookie?

css.php
Privacy Policy