Marea și nemaivăzuta carte pentru fete

4 Dec 2013 by

Când am fost la Gaudeamus am făcut greșeala să o iau pe Irina cu mine. Spun greșeală pentru că era după o zi de școală și era obosită și o dureau picioarele și ca s-o spunem pe a dreaptă nu prea avea chef. Deși îi plac cărțile, îi plac târgurile de carte, n-a fost neapărat cea mai fericită zi pentru mers la cumpărat de cărți. Se plângea deja că vrea acasă când am ajuns la standul editurii Curtea Veche. 

Nu cred că e o scuză asta, dar adevărul e că mă grăbeam… Am văzut Marea și nemaivăzuta carte pentru fete și mi-a plăcut ideea. Am răsfoit-o superficial. Ceva cu rețete, cu idei de jocuri, cum să organizezi o petrecere, cum se face apa de flori de portocal și cum să pregătești micul dejun. Mamă, ce frumos, ia să o cumpărăm. 20 de lei preț redus de Black Friday. 

Și-ntr-o zi îmi povestește Irina cum se fac merele în glazură, pe urmă învață trucurile cu sfoara și leagănul pisicii, spre bucuria mea, că uite, am ocazia să-i arăt cum ne 

worse

jucam noi când eram mici doar cu o sfoară și nu cu ipad ipod iphone i-orice. 

 Pe urmă mi-a arătat un truc cu o monedă, well, da, ce să zic, nu e grav, apoi a pomenit ceva cu nu știu ce păcăleli viclene… Pe scurt voia să știe cum aș reacționa eu dacă mi-ar pune cineva praf de scărpinat pe haine. Ceeee? 

Glumești? Sigur glumești.  O fi o traducere de doi bani, am zis, cine știe ce-o fi vrut să spună autoarea de fapt. Ia dă cartea să vedem care e treaba.

Am luat cartea, nu glumea. 

Draga mamei, nu te apuca să faci d-astea, e mai sănătos, i-am zis și mi-am văzut de ale mele.  Da, știu, era mișto în tabere când puneam pasta de dinți pe clanța băieților dar parcă noi făceam d-astea după a cincea și nu acasă. Am avut o imagine de coșmar cu Lia ștergându-se la nas cu un șervețel presărat cu piper alb… noroc că nu am piper alb în casă.

Pe urmă mi-a povestit că a citit în carte că în timpul orei, ca să facă o glumă cu doamna, copiii își pot schimba locurile în bănci când ea scrie pe tablă. Nu, Irina, nu cred că ar fi bine, doamna s-ar supăra și în plus nu te trimit la școală ca să îți bați joc de doamna…

Cu toate astea, cartea a rămas la ea. O citea din când în când, se tot oferea să gătească ea nu știu ce feluri grozave de mâncare, mai nimic de îngrijorat foarte tare.

La un atelier de lectură, am pus în mâna unei mămici de Sofia de 8 ani și jumătate aceeași carte, ca recomandare de eventual cadou… Ana a fost mai deșteaptă decât mine și a răsfoit-o pe îndelete. A văzut ceva cu coafuri și machiaj și a zis totuși nu, e cam devreme. Și bine a făcut.

În seara asta Irina tot exersa ceva și nu-i ieșea. Când am văzut ce exersa și mai ales la ce ar fi folosit chestia exersată de ea… mai că nu m-a luat pe mine cu leșin. 

bad

 Două pagini mai încolo, o pledoarie pentru cățărat, “o abilitate utilă ori de câte ori vei vrea să impresionezi un băiat”.

Două pagini mai încolo, “cum să mânuiești o armă de foc. ” unde se vorbește despre tir și băieții care îl practică.

Ok, gata, cartea se confiscă. 

Mi-am cerut scuze. I-am explicat că am greșit când nu am privit cu atenție ce carte i-am oferit. Vă cer scuze și vouă că am recomandat cartea asta fără să o fi parcurs înainte. 

Nu, nu e potrivită pentru 8-9 ani. De fapt, nu știu pentru ce vârstă e potrivită o carte care le învață pe fete că trebuie să-i impresioneze pe băieți. 

A fost însă un bun prilej să-i explic Irinei că nu cu asta ne ocupăm noi de fapt și dacă băieții nu sunt impresionați de simpla ei prezență, de calitățile ei evidente, de tot ce are pe dinăuntru și nu neapărat pe dinafară, acei băieți nu merită atenția ei și nici un soi de efort în general. Atunci când faci eforturi să impresionezi, sigur nu iese bine. 

Regret. 

 

 

 

Related Posts

Share This

2 Comments

  1. :)))
    Cam din aceeasi categorie, 12+, sunt si minunile alea de jurnale pentru pustoaice… mult prea devreme pentru mimozele noastre mici.

  2. Mda … urgent de confiscat, probabil cu cartea asta, si altele asemenea, au inceput fetele alea de-si prezinta diverse colectii pitiponcesti pe youtube. Bai ce miscari de starleta porno avea pustoaica aia!!! Inca transpir si ma minunez de lumea ce ne inconjoara. Daca are 16+ pur si simplu ignor, atat o duce, dar cand e sub 10 ani si din Ro … ma panichez de-a dreptul.
    Despre carte … n-o fi toata asa, dar daca mentioneaza de minim doua ori, cum sa-i impresionezi pe baieti, desi este o carte pt 8-12 ani … pe mine m-a pierdut demult, nu merci!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ce-am cumpărat de la Gaudeamus | In joaca - […]  LE: ***Îmi cer scuze pentru această recomandare, iată și de ce. […]
Privacy Policy