MasterChef Canada si un program special de sărbători
Master Chef a avut un singur sezon în Canada și se pregătește să reia concursul din februarie.
N-am apucat să văd decât o singură ediție din ce e acum la Pro TV, cu Adi Hădean în juriu. Nu știu, deci, dacă echipa care judecă felurile gătite de concurenți e mai bună decât șef Florin Dumitrescu și prietenii lui. Când mă gândesc însă la Master Chef România, am în minte clar figurile dezgustate ale celor din juriu și farfuriile zburând, sau dumicații scuipați în șervet de pânză de câte unul dintre zei.
Aseară, CTV a difuzat o ediție specială de sărbători, la care au gătit patru dintre (probabil) cei mai valoroși competitori din primul sezon. Primul Master Chef Canada nu s-a arătat. Cei patru au venit însă însoțiți de familiile lor și au avut de pregătit feluri de mâncare specifice sărbătorilor. Fiecare familie concura în numele unei fundații sau organizații de caritate care urma să primească premiul în valoare de 10.000 de dolari.
Am fost absolut impresionată. Jurații, Alvin Leung, Michael Bonacini și Claudio Aprile au fost întruchiparea politeții și a bunului simț. Nu numai că nu au scuipat, nu au trântit, nu au fost dezgustați de ce vedeau pe bancurile de lucru sau în farfurii, ci au fost de ajutor, bine intenționați și clar puși acolo și pentru tactul de care au dat dovadă. Nimeni n-a gătit pește curcubeu fusion, toate rețetele au fost însă din bucătăria internațională, s-a gătit italienește, s-a gătit evreiește, s-a gătit mâncare asiatică dar și mâncare specific canadiană. Spectacolul a durat două ore, au fost patru probe, dintre care 2 eliminatorii și una jucată pentru avantaj. Foarte interesant gândite, ne-au dat multe idei pentru masa de sărbători și au pus accentul pe specificul fiecărei familii. Penultima probă a fost un adevărat maraton: doar doi membri ai fiecărei echipe finaliste au avut de pregătit într-o oră cinci tipuri diferite de dulciuri, lucrând doar câte unul în vreme ce celălalt dădea indicații… Să vă mai spun că toate probele au fost câștigate de o singură echipă, de la început până la final: Echipa Pino.
Pino a câștigat avantajul de a putea folosi un mixer profesional pentru această probă. Cu o grație greu de presupus în acest tip de concurs, a renunțat la mixer în favoarea echipei Dorei. Asta pentru că mama Dorei, bolnavă de diabet, nu a putut lucra cu Dora la proba de dulciuri și singurul cu care putea face echipă era un văr de-a paișpea care nu mai gătise în viața lui nici un fel de prăjitură. Dorei nu i-a venit să creadă că primește mixerul. Farfuria ei a fost extraordinară și a dus-o în finală. Dar de câștigat a câștigat Pino. Azi, după ce a fost difuzată emisiunea, Echipa Pino a prezentat cecul de 10.000 de dolari fundației ce i-a ajutat unul din copii să fie “just a boy” după o dublă cataractă declanșată pe la 3-4 ani.
Aici aveți un articol despre cum a fost emisiunea de la CTV.
Am scris acest post cu drag pentru cei ce au făcut scenariul de Master Chef Canada. Nu-s naivă să cred că nu există un script. Dar scriptul a pus accent pe ideea de familie ce pregătește împreună masa de sărbători, un pic idealist, un pic ca în filme, cu nore declamându-și amorul pentru soacre și fii jurând că nu există nimeni mai presus de Nonna.
Am scris cu speranța că într-o zi vor dispărea de pe ecranele românești mârlănia a la șef Cătălin Scărlătescu, dezgustul a la șef Florin Dumitrescu și colțurile gurii lăsate în jos a dispreț a la șef Sorin Bontea.
Da, știu, se scrie CHEF nu șef. My choice.
La asta percuteaza romanul de rand… umilinta, vocabular de 2 bani… E de-a dreptul ciudat sa te porti frumos cu cel de langa tine. Si TV-ul asta vinde. 🙁 SI de-asta sta inchis…
Trece circul prin oras!
http://www.mediafax.ro/cultura-media/un-site-care-a-publicat-exclusiv-stiri-pozitive-timp-de-o-zi-si-a-pierdut-66-dintre-cititori-13706716