Mom Business: Casa cu gemene

24 May 2013 by

Pe Bulevardul Ficusului, la numărul 5-7. Mai spre parc decât spre piață. La parterul unui bloc. Casa cu gemene.

Două încăperi frumoase, luminoase, nu foarte aglomerate, multe fotografii pe pereți. Poze cu fetele și cu unii dintre clienți. Ai casei. Obișnuiții.

Dau bună ziua și mă duc în încăperea cea mai din spate. Deja știu ce vreau.

Urdă sărată, de 10 lei, urdă dulce de 10 lei, smântână… vreo… 500 de grame, brânză… dați-mi telemea de oaie.

Din camera din față se aude o voce:

– Nu vreți mai întâi să gustați? E o telemea nouă, e ceva mai sărată decât cea de săptămâna trecută. E posibil să vi se pară prea sărată.

Patroana. Mititică, slabă. Hotărâtă.

– Prefer să ne iubiți decât să ne înjurați.

Deja mi-e simpatică. Preferă să nu vândă bucata AIA de brânză, riscul să mi se pară prea sărată e mare, eu nu mai mănânc telemea de ceva vreme. A scris și pe perete, nu vindem decât după ce gustați. Gust. E prea sărată.

– Încercați și asta. Și asta. Și asta.

Sunt bune, dar foarte sărate pentru gustul meu. Mai bine nu iau. O să iau puțin caș afumat pentru Laur. Au și dulcețuri și zacuscă și uleiuri. Bune, dar azi am venit după lactate. Doar testez. Vibrează telefonul. Au sosit legumele, sunt la ușă. Minunat, viața e frumoasă.

Ajung acasă după ce mă rătăcesc de patru ori și nu găsesc nici un loc de parcare la Kaufland. Nu mai cumpăr carne, data viitoare.

casacugemeneAjung acasă și pun cumpărăturile pe masă. Am să-mi fac propria mea urdă cu mărar. Am mărar verde proaspăt abia adus.

Smântâna e fantastică, stă lingurița băț în ea. Urda e… nu știu care e mai bună. Cea sărată? Cea dulce?

Gustul ăsta, gustul ăsta, de unde-l știu? Îmi aduce aminte de o vacanță la munte, undeva pe lângă Cluj, în casa prietenilor tatei, Țuchi și Luci. Doar acolo am mai mâncat smântână pe pâine. Doar acolo am trăit beția mirosului de fân proaspăt cosit, și mersul prin ierburi până la brâu și liniștea doldora de țârâit de greieri. Nici nu mai știu cum se numește locul ăla, dar a fost una dintre cele mai lungi vacanțe cu ai mei. Vacanța în care am călcat într-un cui ruginit și a trebuit să mă ducă tata la Facultatea de medicină din Cluj, unde un profesor, prieten de-al bunicului, mi-a curățat talpa pe care deja nu mai puteam călca. Așa că am stat cocoțată pe o bancă de lemn și am mâncat pâine cu smântână și cartofi copți în cuptorul al cărui horn încălzea și podul unde dormeam, am ascultat greierii și cosașii și am mirosit ierburile proaspăt tăiate până s-a făcut vremea de plecat acasă.  Ah, copilărie. Irinei o să-i placă foarte tare!

urda cu mararTai o jumătate din bucata de urdă sărată și o pisez cu furculița, pun trei lingurițe de smântână grasă și o jumătate de legătură de mărar. Atât. Și e mai bună decât cea de la sibienii cumnată-mii. Jur. Iar untul… Nu e chiar “spreadable” ca Lurpakul de toate zilele dar e unt, dulce, bun. O să îi placă lui Laur.

Mă felicit în gând că am mers până acolo. Ung o felie de pâine din cea făcută ieri și mușc din ea cu poftă. Bune! Și pâinea și urda mea cu mărar.

Îmi place, o să mai merg. Poate vreți să mergeți și voi. Până la urmă nu e chiar atât de departe. Și patroana a promis că va rezolva și partea cu livrarea acasă. Până atunci, aruncați un ochi aici. 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This

4 Comments

  1. Urda am si eu in frigider, tot din sursa curata, dar nu stiu cum s-o fac, poate tot cu marar, doar ca eu pun si ceapa tocata marunt-marunt, desi am multa, poate o placinta ceva. Sau poate fac si paine maine dimineata, ca degeaba faci bunatati bune de intins pe paine daca n-ai o paine delicioasa pe care s-o intinzi. Smantana aia arata delicios, m-as duce numai dupa asta pana acolo 🙂

  2. 🙂 stiu ce spui! Eu am o sibianca adevarata in piata de peste drum (cu branzeturi) 🙂 Uneori mai aduce carnati, proaspeti sau afumati, ne face cu ochiul si ne spune ca sunt “dinaia buni” 🙂
    Iar saptamana trecuta ne-a venit cineva in poarta, un-prieten-al-unui-prieten-al-unui-prieten 🙂 si ne-a adus branza de capra, cateva kilograme, mai ieftin decat la piata 🙂
    Merita impartasiti oamenii astia harnici si cu suflet bun, pofta buna! 🙂

Privacy Policy