Nebulizare

8 Jun 2010 by

Eram noi în Ţara Galilor, undeva pe la Cucuieţii din Deal, într-un un sato-oraş cum vedeţi prin Taggart, cu poştă, biserică, magazin general (se cheama COOP), farmacie, piaţă şi cam atât. Şi întrebam de nebulizatoare, doar-doar om găsi unul mai ieftin.

Singurul pe care l-am găsit era portabil, un fel de aparat de aerosoli de buzunar, 58 de lire bucata.

Şi-am zis:

– Scump, doamnă, scump, dincolo era mai ieftin…

Glumesc. În Românica un nebulizator (aparat pentru aerosoli indicat celor cu probleme recurente de respiraţie) nu foarte de firmă e la prima strigare 200 de RON.

– Nu aveţi un aparat similar, dar nu pentru călătorie, zisei eu pre limba lui Shakespeare.

– Îmi pare rău, nu, dar la ce vă trebuie?

– Pentru un copil.

– A, păi dacă e pentru un copil, de ce să cumpăraţi, mergeţi la dispensar şi cereţi unul împrumut de la medic. Sunt scumpe şi  nu prea merită să daţi bani pe ele, mai bine împrumutaţi. Sigur vă vor da dacă le explicaţi pentru ce aveţi nevoie.

Mi-a venit să plâng. Acolo, pe loc, instant. Inutil să mă apuc să-i explic că eu nu-s din zonă, deşi vorbesc frumos şi-s curăţel îmbrăcată, par spălată aşa, sunt din aceeaşi ţară cu fetiţa aia care face zgomot la acordeon lângă vitrina de vis-a-vis… Şi nu, la noi la ţară nu prea se împrumută aparate d-astea de la dispensar, poate dacă ai un prieten care ştie ce înseamnă,  să ţi-l dea şi ţie câteva zile. Dar n-am plâns, am zis:

– Aha, mulţumesc, nu ştiam. Lăsaţi că întreb la dispensar.

Aşa că azi, după ce miss a făcut iar 39.5, mi-am luat cardul, am sărit în Costică şi am plecat să-l caut pe OMRON de 250 de RON , despre care auzisem că a fost la ofertă. Aşa cum vă aşteptaţi, nu mai există în farmacii, deci l-am luat la preţul fără ofertă. Am făcut prima şedinţă. Copilul respiră uşurat. Cardul respiră şi el la fel de uşurat. E linişte, e pace, dormiţi oameni buni…

PS: aflaţi că dacă primiţi o reţetă compensată pentru un diagnostic care conţine şi cuvântul “acut”, trebuie s-o duceţi la farmacie în maxim 24 de ore de la data eliberării. Această informaţie m-a costat 70 de ron, contravaloarea a două siropuri de tuse şi un antibiotic. Trăiască sistemul! Să nu ziceţi că nu v-am zis.

Related Posts

Share This

5 Comments

 1. Sanatate multa!
  Si mami, daca te ajuta in vreun fel, poti sa ajungi la farmacie in cele 24 de ore si sa nu aiba ori plafon, ori ambele siropuri… Si poti umbla asa pe la multele farmacii, eventual si cu copilul febril dupa tine… si sa ajungi la concluzia ca reteta aia e doar o cale sa-ti dea farmacista antibioticul, pe banii tai, desigur.
  Cum spuneam, sanatate!

 2. Of. Si multa sanatate!
  Din pacate am aflat si eu pe propria-mi piele cum e cu orele alea 72. Asta e.

  • Multumim Dana, e bine fetita acum. Cu 72 de ore nu am patit, dar asta cu 24 m-a dat pe spate…

 3. ceska777

  Eu cred ca ar fi posibil ca un cabinet medical sau policlinica privata inimoasa sa achizitioneze 10 nebulizatoare. Portabile. Anunti ca are copilul febra, mergi la consult. Primesti reteta pentru substantele de folosit si contra unei garantii -sa fie din partea mea cat costul la oferta al unui aparat- sa pleci acasa cu obectul de inchirat. Dupa ce ti s-a facut instructajul pentru o folosire corecta. Si dupa ce se reface copilul duci unealta inapoi. Se constata ca e in buna stare, elementele perisabile se pot inlocui pentru o mai buna igienizare si tu primesti garantia inapoi. Da, ai scos din buzunar pentru 72h contravaloarea inventiei dar la scadenta ai banii inapoi pe card sau in pozonar. Sa-mi spuna cineva ca asa ceva nu e posibil! Exista in strainatate clinici de implantologie unde suni si spui ca esti posesorul implantului X cu seria Y, ai o problema de proasta functionare si te vei prezenta in data Z la service. Ajungi la data respectiva, nenea vraciul de proteze iti da una de imprumut care te ajuta sa fii si in week end mobil iar luni mergi si primesti propria proteza reparata. Si daca e nevoie mai mergi toata saptamana la ajustari. Si unele lucrari de service de genul sunt garantate lifetime la primirea implantului. Si acolo nu esti cetatean mai de soi, platesti o asigurare medicala cu cate optiuni vrei de care in caz de necesitate chiar vei beneficia. Se poate, numai sa vrem!

Privacy Policy