Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie

15 Oct 2010 by

Din schimbul de mesaje pe care l-am avut cu Cristian Manafu (da, a fost o aroganţă ca l-am luat la per tu, vocativ, am facut pe deşteapta, recunosc) înţeleg ca postul meu anterior despre WOW nu a fost in spiritul a ceea ce au vrut organizatorii să facă. Problema mea rămâne aceeaşi: n-am înţeles ce au vrut organizatorii să facă. Să ne arate câteva exemple de succes, femei vizibile în social media? Să ne explice de ce nu ne iese întotdeauna? Să ne înveţe cum să ne iasă şi nouă? Sau să întărească în faţa unei audienţe create în special din femei, prin vocea acelor femei vizibile pe internetul românesc, câteva stereotipuri specifice societăţii româneşti?

Am înţeles prezenţa Bogdanei Butnar la această conferinţă. E o femeie din mediul de afaceri care scrie un blog de nişă, dedicat marketingului. Are o audienţă majoritar masculină şi o atitudine croită pe această audienţă. N-am înţeles mesajul Bogdanei. Ea a subliniat că şi pe net femeile sunt ca-n trafic. Puţin ameţite, şoferiţe proaste, că doar reiese din statistici, n-avem cum să negăm asta, generatoare de romane fluvii pe orice temă, romane care se încheie cu “asta e părerea mea, dar tu faci cum vrei”. Problema noastră e ancestrală, doamnelor. Ni se trage de la peşteră, când bărbatul a reuşit să-şi creeze o vedere centrată, iar femeia a trebuit să se mulţumească, din pricina circumstanţelor, cu o vedere periferică. Trebuia să fim atente şi la cei 30 de copii, şi la mamutul pus la macerat, şi la prădătorul de după stâncă. Nu vedem obiectele, vedem doar consecinţele. Şi gândim prea mult. Şi ne pierdem în detalii personale. Bogdana are succes pentru că nu oferă detalii personale, are bucăţica ei de expertiză şi pe aia lucrează. Din pudoare. Dar Bogdana nu se simte bine printre femei. Şi crede că femeile nu reuşesc atât de bine, dintr-o nevoie de a se proteja pe sine. Ea n-ar face faţă lăturilor pe care le suportă Zoso. Clar.

N-am înţeles prezenţa Oanei Dobre, jurnalist. Adresându-se unei audienţe formate din autoare de bloguri, concluzia ei a fost că blogul e accesoriul singurătăţii. Ea a renunţat la blog, deşi e în topul celor mai influente voci feminine din social media. A trecut la facebook, după ce s-a măritat, pentru că facebook-ul e mai sincer în relaţia cu cititorii, nu mai poţi modera comentariile şi trebuie să le iei ca atare. Cineva din sală a luminat-o, şi pe facebook poţi seta cine şi în ce condiţii comentează. Mă tem că Oana Dobre, după seara de ieri, va renunţa şi la facebook.

Corina Dragotescu. E jurnalist arhicunoscut şi a făcut acum doi ani un site de ştiri, fără să ştie ce complicat e să scrii pentru net. Corina a jucat şi ea pe nişa ei, fiind în branşă a ştiut cum să facă lucrurile, bravo. Felicitări. Mâna sus cine a auzit de impactnews. A, şi voi tot de pe hotnews vă luaţi ştirile? Nooooo!

Cristina Chipurici a prezentat Monden Info, un blog de muzică, vândut cu o sumă record către Orlando Nicoară. Ştiu sigur care dintre prietenele mele citeşte Click şi mai trece şi pe site-ul Libertatea şi ştiu şi spiritul în care citeşte aceste ziare. Nu e cazul să treci pe Monden Info, nu e tabloid, nu e cu ştiri mondene, e un blog de muzică. Dar nu e muzica aia de ne place nouă, e muzică pentru teenagers şi copiii noştri încă se bucură de Elefantul Cici, nu ai de ce să te documentezi despre karie-feat-lazy-mr-levy-mi-e-lene ca să înţelegi despre cine se vorbeşte. Recapitulare. Lui Bobby Voicu i-a plăcut cum scria Cristina Chipurici pe blogul ei despre muzică. Aşa a apărut Monden.info. Cumpărat de Orlando Nicoară, care a văzut potenţialul acestui site, cu gândul la publicul lui ţintă. Dar şi Bobby Voicu şi Orlando Nicoară sunt nume bătătorite în industrie, Bobby a ridicat la fileu, Orlando a preluat. Cristina s-a supărat pe mine că am pus etichete. Nu, Cristina, nu ţie îţi pun o etichetă, comentariul meu de ieri pornea de la ideea că EU nu sunt în target. Nu că voi sunteţi greşiţi, eu nu ştiu ce căutam acolo.

N-am prins decât finalul speech-ului lui Bobby Voicu şi îmi pare rău. Andrei Roşca m-a pierdut la povestea cu un om a atacat un urs. Dar pe Andrei îl cunosc şi am mai stat de vorbă şi mesajul lui a fost printre cele mai cuminţi. Andrei vrea să schimbe lumea şi, credeţi-mă, poate. Spiritul lui e demn de luat în seamă, mai ales de către femei.

Concluzii:

Prezenţa mea la WOW a fost voluntară. Am vrut să merg acolo pentru că Mădălina Uceanu – pe care o cunosc personal şi o apreciez – participa şi am zis ok… să vedem despre ce e vorba, poate e fun, aflu ceva nou. N-a fost fun. N-am aflat nimic nou. Doar a trebuit să suport speech-ul unui băiat de la Akcent (oare aşa se scrie) despre cum să te aduni de pe jos când tot universul tău se face bucăţi şi să ai curajul să o iei de la capăt, până ajungi “Imaginea oficială Activia” şi trebuie să le răspunzi tuturor ameţitelor care vor să slăbească în două săptămâni ce-au pus pe şolduri în zece ani, pentru o nuntă.  Fursecurile au fost bune, ceaiul asemenea, locaţia aleasă a fost ok, minus faptul ca la o conferinţă despre web accesul la wireless era parolat. Recunosc că din prea mare grabă am uitat pe birou stickul meu de net, deşi Cristian Manafu ne avertizase că e bine să venim cu el de-acasă.

Aş fi simţit nevoia unor exemple de femei a căror prezenţă pe net are un impact asupra altor vieţi. Care se ocupă de chestii relevante pentru femei. Azi am avut senzaţia că organizatorii au mers pe principiul Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie. Şi frumosul lor mie nu mi-a plăcut decât în proporţie de 15%. Nu spun că eu şi interesele mele suntem etalonul a ceea ce caută femeile pe net, spun că am altă ordine de priorităţi decât 75% dintre participanţii la WOW 1.

Ce mi-a plăcut? Povestea Cristinei Bazavan. Şi Activia cu fructe de pădure (să-i dăm sponsorului ce e al sponsorului). Cristina, eu zic să mergi la Sibiu. Oamenii nu se prea gândesc la ce să facă şi cum să facă atunci când nu fac nimic. Pe mine m-ai făcut să mă gândesc. Merci!

14 Comments

 1. si mie mi-a placut Cristina

 2. Fac pariu ca la urmatoarea editie a doamnelor care se dau pe net nu vei mai fi invitata:D

  • aaaa…. nu pun pariu pentru ca probabil sunt deja bannata de la evenimentele astea high profile. 😀

 3. las ca facem in contrapartida Organizatia femeilor mult umblatoare pe net si alegem o capitaneasa, brava degustatoare de vinuri. si ca stema trei oua. ochiuri.

 4. Nu conta pe mine!:D

 5. adevaru’ e ca noi, babetu de treij da ani, cu obligatii, nu avem ce cata pe net:D

  caci, se stie, dauneaza:-)

 6. pai daca in tendinte revin influente din anii ’50 de ce sa nu se vada asta si in concepte? oricum, tipic… ca in WoW…

 7. Aaaa, era pe invitatie? Si eu care am crezut ca ai platit bilet ca sa stai acolo, in primul rand. Si ca de-asta esti asa suparata. Glumesc, desigur!

  Sa-mi fie cu iertare, trebuia sa-i vorbesti cu dumneavoastra domnului Cristian Manafu? Asta unde, pe email?

 8. CriticoMamica

  Mie nu mi-a placut ce s-a intamplat la WOW.L-am vazut pe web. Eu stiu sigur ca partea feminina a web-ului inseamna si altceva decat statistici si in multe pagini feminine vad o utilitate majora fata de cele ale barbatilor. Dar este parerea mea, cea care momentan sta la cratita si creste un copil minunat, reusind sa scrie numai la ore la care barbatii leaderi pe web probabil inca viseaza la ce vor scrie astazi..

 9. gata am scris si eu. cam tardiv cred, dar nu m-am putut abtine: http://bogdanasblog.blogspot.com/2010/10/despre-wow-poate-ultima-dar-nu-cea-din.html

Privacy Policy