Nu-mi plac

15 Jul 2013 by

nu-mi plac adolescenţii care scriu cu spray-uri pe zidurile caselor abia zugrăvite. Mâzgălelile lor sunt ca o flegmă în ochiul proprietarului ce şi-a investit o mulţime de bani într-o faţadă, pentru că vrea ca locul lui să fie curat şi luminos, nu gri-jegos. Şi nici n-apucă bine să se usuce tencuiala proaspătă, că vine un nimeni d-ăsta să-şi marcheze locul ce nu-i aparţine, să se ştie că el, viermele, a trecut pe acolo şi ceilalţi viermi asemeni lui să ia aminte. Dar ceilalţi viermi fac şi ei ce face animalul ce e musai să-şi marcheze teritoriul, iau alt spray şi pac, mai lasă o flegmă… De-aş avea casa mea aş pune camere video la poartă şi un bec cu senzor de mişcare şi aş trimite filmarea la poliţie, să identifice viermii şi să-i pună la niscai muncă în folosul comunităţii. La strâns rahaţii de câini sau la plantat panseluţe. 

nu-mi plac adolescenţii ce scriu cu markere pe locurile de joacă tot felul de înjurături şi de obscenităţi, mi-e milă de mamele copiilor ce trebuie să le citească zilnic şi groază de întrebările Irinei, care ştie să citească şi, probabil, se miră de ce ar scrie cineva că radu e un tâmpit oligofren cretin labagiu cum adică labagiu, mami, are labe? Ce-nseamnă labagiu?

nu-mi plac suporterii echipelor de fotbal care trec în hoarde pe sub ferestrele mele şi urla muie steaua, mi-e silă de ei, le-aş turna smoală în cap şi pe urmă i-aş tăvăli prin pene. 

nu-mi plac motocicliştii ce-şi ambalează motoarele sub ferestrele mele, în fiecare noapte pe la 23.45, suficient de mult cât să trezească toţi câinii şi toţi copiii din cartier. Nici nu mă mir că-şi rup gâtul, probabil îi ajung blestemele mamelor ce abia îşi adormiseră copiii.

nu-mi plac spărgătorii de seminţe ce lasă  în urmă covoare de coji. I-aş trimite un pic la munca de jos, la câmp, la prăşit şi la arat şi la semănat, cu sapa, în soare, să le treaca pofta de spart seminţe, i-aş pune să cureţe cu periuţa de dinţi şanţurile din pavaj, să spele pe jos cu şampon şi să usuce cu evantaiul locul pe care l-au găsit curat şi l-au lăsat mizer, scăldat în balele lor.

nu-mi plac fumătorii de lângă groapa de nisip . I-aş condamna la luni de zile de cernut nisipul în care îşi sting ţigările şi la inhalat nicotină direct dintr-un difuzor de nicotină, aşa, ca să înţeleagă că eu şi copiii mei n-ar trebui să înghiţim fumul lor, vor să fumeze, n-au decât, dar nu lângă groapa de nisip, nu lângă copii. 

nu-mi plac turiştii care mănâncă pe plajă şi lasă în urmă coceni de porumb şi mucuri îngropate în nisip şi pahare de plastic şi şerveţele. I-aş pune să cureţe plajele un sezon întreg, ca pedeapsă pentru mizeria şi lipsa lor de civilizaţie. Nu-mi plac nici cei ce fac grătare în pădure şi lasă ciozvârte de carne şi coji de roşii în urmă, nu-mi plac, le-aş da câte o ţepuşă şi i-aş pune să cureţe pădurile, să nu mai rămână urmă a trecerii omului pe acolo.

nu-mi plac proprietarii de câini care nu curăţă după patrupedul lor. şi pentru ei aş găsi o pedeapsă exotică, dacă aş sta bine să mă gândesc. 

nu-mi plac femeile incapabile să folosească o budă fără să o murdărească dincolo de imaginaţie. 

nu-mi plac bărbaţii care se pişă în public, pentru că nu se mai pot ţine. Aşa i-a învăţat mămica lor, să facă la copac, precum câinii. Aş vrea să fie arestaţi şi puşi să văruiască toţi pomii pe care i-au murdărit. 

nu-mi plac nespălaţii din transportul în comun.

nu-mi plac concitadinii mei.

I am sorry. E din ce în ce mai greu de trăit cu ei. 

Păcat de clădirile frumoase şi de parcurile grozave, păcat de oraşul ăsta ce avea potenţial, ar fi putut fi frumos măcar pe ici, pe colo, dacă n-ar fi fost locuit de cei pe care i-am pomenit mai sus. Copiii lor cresc tot ca ei şi din păcate, eu pe ai mei nu îi pot încuia într-o colivie de sticlă, nu există bule de bine în care să te retragi, oricât de frumos ar fi la tine acasă, mai devreme sau mai târziu trebuie să ieşi, măcar să iei o gură de aer şi atunci dai de toate: de grafitti-urile fără sens, de obscenităţi, de cojile de seminţe, de rahaţi, de mucurile de ţigări îngropate în nisip, de paharele de plastic şi sticlele aruncate aiurea, de toate aceste ingrediente ale mizeriei noastre cotidiene, de care nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu cum vom mai scăpa vreodată. 

 

Related Posts

Tags

Share This

4 Comments

 1. Irina

  Și mașinile parcate pe trotuar în așa hal încât trebuie să escaladezi bordurile cu căruciorul în care cântăresc greu copilul și coșnița de la piață, plus nițel mers pe șosea cu mașinile vâjâind pe la urechi, doar pentru un dram de adrenalină în plus.
  Alora, propunea cineva, le-aș turna urină de pisică în instalația de aer condiționat. Din partea mea, le-aș zgâria mașina cu cheia.
  Și ar mai fi…

 2. Gabriela

  Amin! Da, ai mare dreptate! Unora dintre ei, aia cu semintele in parc si cu fumatul la locul de joaca, le atrag atentia… inca nu m-a batut nimeni, dar nici frumos nu s-au uitat la mine…

 3. Corina

  Eu as inventa o tortura ingrozitoare sau o pedeapsa de neuitat pentru toti cei care ar trebui sa-i amendeze pe toti cei insirati de tine si nu o fac. Daca ar primi 150 euro amenda pt ca si-a golit scrumiera de la masina pe jos, in parcare, cum a facut o cunostinta de-a mea la viena, n-ar mai face asa ceva. In italia, intr-o benzinarie, la wc, o doamna a fost intoarsa de la lavoar, inapoi in wc, sa curete si sa arunce in cos hirtia ce cazuse pe linga, de catre tanti aia care statea cu farfuriuta in fata in care turistii puneau maruntis. Nu stiu ce natie era doamna, dar cum la cum ne-am uitat toate celelalte la ea, cred c-ar fi preferat sa intre in pamint decit sa mai faca o data. Eu cred ca macar un motociclist pe an isi rupe gitul in urma blestemelor mele. Si crede-ma, nu-mi pare rau.

 4. Imi place provincia mea in care se intampla cam aceleasi chestii dar reduse cam cu 50% 🙂 Sau poate sunt eu prea zen, sau poate ies prea putin din casa si nu le vad atat de tare 🙂
  Ce chestie trista la psihologia asta umana … intr-un loc unde “te mai stie/te poate vedea lumea” parca te mai gandesti de doua ori, aia care mai au ceva urma de creier, sa gandeasca, evident.
  Imi place ca ai propus si solutii! 🙂 Dar da, autoritatile ar trebui stimulate sa pedepseasca mai aspru, si nu ma refer la abuz de putere ci pur si simplu sa-si faca treaba. Acolo unde minte/educatie nu e … sa se dea cu parul/amenda, daca alltfel nu se poate, si asta e o forma de educatie, si nu mi se pare ca pretentiile tale/ale mele/ale noastre, de oameni civilizati, ar fi absurde.

Privacy Policy