O carte scrisă de peste o mie de copii

5 Dec 2018 by

Peste 1300 de elevi din toată țara și din comunitățile românești din jurul granițelor au scris în doar o lună și jumătate povestea “Micul Mare Erou”, în curs de apariție la București.

Asociația Povestașii și-a propus să creeze un erou cu care copiii chiar să se poată identifica. Micul Mare Erou trece prin aventurile și momentele dramatice ale Primului Război Mondial, în anii premergători Unirii. 

Primăvara anului 1915, 3 mai. Grășenii se întorceau de la discursul juristului Nicolae Titulescu.Trăsurile pline de boieri, de nobili și de diplomați se îndreptau spre moșiile lor pentru a discuta noutațile aflate. Din casele acestora se auzeau păreri pozitive și negative; probabil despre țările afectate de război.

Într-una dintre trăsurile aflate pe drumul de la periferia orașului, se afla familia Baciu. Domnul și doamna Baciu dezbăteau subiectul discursului. Lângă ei, pe bancheta din spate, era Adela care asculta curioasă discuția părinților. Adela, o fată înăltuță și slăbuță, cu ochii verzi și părul ondulat prins în codițe împletite, purta o fotă neagră cu broderie aurie și roșie, o ie înflorată şi în picioare opinci de piele maronii. Fata observa în tăcere pajiștile aurii. Pe geam zărea oamenii muncind, îmbrăcați în straie populare. Asta însemna că se apropia de casa părinților săi, un loc minunat, aflat undeva în Muntenia, nu departe de capitală. Adela iubea acele plaiuri, căci acolo își petrecuse toată copilăria.

Așa începe povestea scrisă de mână de către fiecare echipă; fiecare copil a scris maximum o pagina A4, fiecare școală a scris un capitol de 15-20 de pagini A4. Timpul de creație pentru fiecare echipă a fost de 5-10 zile.  La final, fiecare școală a pus manuscrisul în plic și l-a trimis să fie încărcat pe site-ul proiectului,  unde o puteți citi și voi. 

Mi se pare valoros acest proiect pentru că am în jur o mulțime de adolescenți cu veleități de scriitor. Toți sunt prinși aproape fără scăpare într-un univers macabru, populat de vampiri deprimați, nemorți cinici și super-eroi alienați, aflați într-un război perpetuu cu … ei știu ce. Faptul că peste o mie de elevi s-au gândit și la altceva decât ingredientele suprauzate ale tuturor romanelor pentru adolescenți, pe mine, ca mamă, mă bucură. 

Sper să vă placă și vouă de Micul Mare Erou și să le spuneți adolescenților pe care îi aveți acasă că nu e nici o rușine nici să fii patriot, nici să-ți cunoști istoria, nici să creezi romane care pleacă de la întâmplări posibile într-un univers real. 

Lectură plăcută! 

 

Related Posts

Tags

Share This

Privacy Policy