Opriţi lumea! Vreau să cobor!

29 Aug 2014 by

“Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut separatiştilor ruşi, în noaptea dintre joi spre vineri, să deschidă un ‘culoar umanitar’ pentru trupele ucrainene încercuite după ce rebelii au preluat controlul asupra oraşului cu importanţă strategică Novoazovsk, din estul Ucrainei, relatează France Presse. ‘Fac apel la forţele rebele să deschidă un culoar umanitar pentru trupele ucrainene care au fost încercuite, pentru a fi evitate victime inutile şi a le oferi şansa să se retragă din zona de operaţiuni’, a afirmat Putin într-un comunicat de presă adresat ‘insurgenţilor din Noua Rusie’.

*

“Premierul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Aleksandr Zakharchenko, a declarat astăzi, într-un interviu difuzat de televiziunile ruse de stat, că insurgenţii nu au negat niciodată că de partea lor luptă câteva mii de voluntari din Rusia, inclusiv foşti militari. Pentru prima data însă, el a recunoscut că între aceştia se numără şi cadre militare active, fie şi în calitate neoficială. Subliniind că fără voluntarii ruşi, insurgenţilor le-ar fi fost foarte greu să lupte, Aleksandr Zakharchenko, a spus: În rândurile noastre aceştia au fost în număr de circa 3-4 mii. Mulţi au plecat deja acasă, dar şi mai mulţi au rămas aici. Din păcate, există şi morţi. Ca voluntari ruşi, aici vin şi mulţi foşti militari de carieră, care luptă alături de noi considerând că aceasta este datoria lor. Mai mult, vă spun şi mai sincer că în rândurile noastre luptă şi militari actuali, care au preferat să-şi petreacă concediile nu pe plaja mării, ci între noi, între fraţii care luptă pentru libertatea lor.”

*

“Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.
O sursă de la Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenţii ruseşti de presă, că aceste trupe au trecut frontiera “în mod accidental”.

*

“Delegatia Canadei la NATO a postat miercuri pe Twitter un mesaj ironic la adresa Rusiei, dupa ce autoritatile ucrainene au capturat mai multi militari rusi care pretindeau ca s-au ratacit accidental pe teritoriul Ucrainei. “Geografia poate fi dificila. Iata un ghid pentru soldatii rusi care se tot ratacesc si intra din greseala in Ucraina”, au scris canadienii pe Twitter, postind o harta marcata cu “Russia” in rosu si “Not Russia” in albastru.”

*

 “În Siria, “decapitările devin deja rutină”, scrie The New York Times, citând un raport al Naţiunilor Unite care arată că “execuţiile publice şi decapitările devin un spectacol obişnuit în zonele controlate de ISIS”. În Irak, gruparea ISIS “şi-a construit o structură eficientă de conducere formată din irakieni de vârstă mijlocie care conduc finanţele, armata, administraţia locală, operaţiunile militare şi recrutarea”, mai scrie The New York Times. Iar în confruntarea dintre Israel şi Hamas, “Pierd cu toţii”, titrează spaniolii de la El Pais. Pentru că după 50 de zile de ostilităţi, ambele părţi “îşi clamează nejustificat victoria” însă “pentru amândoi este greu de explicat, cu motive valabile, în ce constă această victorie, din moment ce şi Israelul şi Gaza sunt în prezent mult mai rău decât în urmă cu două luni”, comentează El Pais.” RADOR 28.08, ora 20.51

*

Obama: ‘We don’t have a strategy yet’ to combat Isis militants. – The Guardian. 

(Surse: Agerpres, Mediafax, Rador, The Guardian)

Related Posts

Tags

Share This

1 Comment

 1. Mamiţuni

  Citeam la un moment dat varii scrieri (beletristica & jurnalistica) de prin anii ’30 – ’40.
  (cel mai frumos roman mi s-a parut Belle du Seigneur, cartea lui Albert Cohen; a fost tradusa si la noi, prin anii ’90; inteleg ca a fost ecranizata, n-am vazut filmul, inca)
  Nu m-am putut opri sa nu ma intreb, gandindu-ma la cei de atunci “cum de nu si-au dat seama ca-i paste un razboi??”
  Evident, retrospectiv vorbin, e usor de pus problema asa.
  Infricosator e cat seamana perioadele si atitudinile.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Povești de groază la cafea. | In joaca - […] Ieri am dat prima oară peste sintagma “Noua Rusie”. […]
Privacy Policy