Orășelul Cunoașterii

16 Feb 2014 by

E destul de departe, pe strada Pajura la numărul 3 A. Cum intrați dinspre Ion Mihalache, e pe partea stângă, în spatele primului rând de blocuri. Aveți ca punct de reper o troiță într-o parcare, dar nu vă bucurați prea tare, e parcare de reședință, așa că găsiți-vă dumneavoastră un loc undeva pe stradă. 

Orășelul cunoașterii e un muzeu interactiv, conceput pe principiul Muzeului Tehnic din Viena. Desigur, la scară redusă, pe o suprafață de 400 de metri pătrați.

Ce mi-a plăcut: sunt multe lucruri de făcut pe acolo, chiar și pentru cei de vârsta Lioarei. Bile, tuburi, chestii colorate, cutii senzoriale, piramide, discuri, tot felul de butoane de apăsat. Au treabă și tații, care au ocazia să le explice copiilor noțiuni de mecanică, optică, fizică… Deși sunt buline explicative peste tot, Irina mi-a spus că ea nu a avut chef să le citească. Asta mă face să mă îndoiesc un pic de succesul demersului educativ, dar poate pentru Irina e prea devreme să facă legătura între jocuri și legile fizicii. S-a distrat însă foarte bine, în special la jocurile cu apă și la cele cu aer. Pentru Lia a fost un pic copleșitor, era destul de aglomerat și ea nu e obișnuită cu atâta foială. S-a simțit bine. 

E o destinație bună pentru zile reci și ploioase. Puteți să vă programați o dimineață întreagă sau chiar o după-amiază. Există și o sală unde puteți să îi dați copilului un fruct sau un sandwich și chiar e de dorit să vă luați de-acasă apă și ceva de mâncare. Va fi greu să-i luați de acolo. 

Ce nu mi-a plăcut: prețul unui bilet e destul de mare: 34 de lei de copil, indiferent de vârsta acestuia. Adulții plătesc 18 lei. Există reduceri pentru 2 adulți și un copil, nu și pentru un adult cu doi copii sau trei copii. Cel mai rentabil este biletul pentru școlari, atunci când vin cu clasa: 12 lei, dacă sunt cel puțin 10 copii. Și pentru grădinițe e ceva mai bine: 25 de lei pentru grup de cel puțin 8. Educatorii și învățătorii nu plătesc. 

Desigur, e comparabil cu o ieșire la cinema în familie, ați ajunge tot pe la suma aia. Dar cred că organizatorii muzeului interactiv trebuie să mai umble puțin la prețurile pentru familii. Uneori familie înseamnă și un singur părinte cu mai mulți copii. Rar am văzut să se mobilizeze doi părinți cu un singur copil. 

E de mers, e de lăsat copilul să apese pe butoane și să tragă de manete. Oamenii sunt prietenoși și zâmbitori, au loc și tot felul de experimente și de concursuri, ne-am întâlnit și cu amicul nostru Soso Piratul care a fost maestru de ceremonii la concursul de Air Baschet. Irina a câștigat, a nimerit coșul cu ochii închiși. 

Concluzie: mă bucur că există, era nevoie și de așa ceva. Mai interesant ar fi fost dacă se întâmpla la inițiativa Muzeului Tehnic și nu dintr-o inițiativă particulară. Dar e bine și așa! Și e lăudabil că persoane particulare au investit “aproape o casă” într-un astfel de loc. Știu asta pentru că am intervievat-o pe doamna Roată-Palade pentru radio. 

Mergeți, mergeți sau mai bine convingeți școala ori grădinița să îi ducă, e mai rentabil. 

Related Posts

Share This

10 Comments

 1. Beatrice

  Exista ceva asemanator si este de stat. Se afla pe Platforma la Magurele la Institutul de Fizica Atmosferei. Au insa mai putine exponate…

  • LumiC

   Draga Beatrice, ai putea da mai multe informatii despre `muzeul` de la Institutul de Fizica de la Magurele? Un site, ceva online. Noi stam in zona si m-as bucura sa stiu ca e ceva interesant pentru copii atat de aproape. Multumesc, Ada, pentru pont. Nu stiam de Oraselul Cunoasterii, sigur vom merge. Numai bine, Lumi

   • Beatrice

    Nu este muzeu. Am cautat si denumirea corecta este Observatorul Atmsferic Roman (rado.ro). Site-ul nu este prea prietenos, dar la parterul institutului au niste exponate speciale pentru elevi pe principiul “popularizarii stiintei”. Sunt eopnare/experimente special concepute pentru a explica copiilor diferite fenomene fizice. Se poarte vizita gratuit dar cu programare telefonica. Noi am fost acum cativa ani cand Facultatea de Fizica a organizat evenimentul ” Cu mic cu mare dincolo de soare”. Ne-a placut tare mult

 2. parintele tre’ sa stea dupa fundul copilului sau copilul, daca e suficient de mare (sa zicem 10 ani), se poate orienta singurel?

  • Ada

   Se poate orienta dar organizatorii nu agreeaza ideea de lasat copilul si plecat la o cafea in alta parte.

 3. Suna fff bine, il programam pt urmatoarea vizita la Buc, daca tu i-ai dat ok-ul 🙂
  Treaba cu “vizita la muzeu” dar sa poata trage ei de toate cele (ca de invatat oticum invata ceva, in oricare), este un vis implinit, si pt ei, si pt noi 🙂 Asa ar trebui sa fie eliminata plictiseala care aparea inevitabil (la varste mici), la vizitarea unui muzeu. Iar dl inginer (adica Tati) cred ca va plati bilet de copil, se va distra cel putin la fel ca unul 🙂
  Apropo de preturi: ne gandisem sa-i ducem la Circ, pana acum au vazut doar ambulante micute, in orasul nostru, dar ce preturi sunt la Globus … ne-a luat cu ameteala.
  Fetele chiar par sa se fi distrat! 🙂
  Ne poti spune cand putem asculta interviul?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cum s-au distrat Baietelul de argint si Cati la Bucuresti (2) | Caiet pentru şcoala de...acasă - […] in discutiile cu mamicile din capitala, starnindu-mi curiozitatea (cateva alte recenzii aici si aici).  Am vrut foarte mult sa…
Privacy Policy