Primul ajutor nu e ca-n filme

23 Nov 2011 by

Am asistat astăzi la o lecție de prim ajutor, acordată de un medic rezident din echipa SMURD a spitalului Floreasca. Am aflat cu ocazia asta că aproape tot ce am văzut eu prin filme e doar în filme și că – deși aveam o părere mai bună despre mine – nu prea știu ce am de făcut în situații de urgență. Asta pentru că n-am trecut prin situații de urgență, n-am trăit accidente, n-am cules oameni de pe stradă, n-am fost în situația de a salva pe nimeni. Dar dacă vreodată voi ajunge în situația asta, ce mă fac? Ce știu eu din Anatomia lui Grey nu se pune, oricât de bună ar fi Shonda Rhimes.

Dragoș Bucurenci a adunat câțiva bloggeri pe care i-a rugat să răspândească două mesaje. Primul mesaj și cel mai important este că există un site pe care e bine să-l citiți într-o dimineață la cafea, sau noaptea după ce l-ați culcat pe ăla micu’, dacă aveți mintea limpede. Pentru că e bine să știți ce aveți de făcut înainte să aveți nevoie de aceste cunoștințe. Site-ul se numește Lecția de prim ajutor,  e scris în limba română și toată informația de acolo este supervizată de echipa medicală SMURD, deci are cu adevărat valoare.

Al doilea mesaj, la fel de important, este că dacă vedeți pe cineva căzut pe stradă sau sunteți martori la un accident, implicându-vă acordați o șansă în plus victimelor. Dar e musai să știți ce faceți, pentru că puteți deopotrivă face mult rău, în special atunci când discutăm despre accidente și politraumatisme.

Am filmat câteva dintre explicațiile practice date de Dr. Bogdan Aignătoaiei. Îmi cer scuze pentru calitatea clipurilor, sunt filmate cu telefonul, dar mi se pare mai important mesajul. Există și o variantă mai bună a acestor lecții, se poate urmări la televizor, pe Pro tv, sâmbăta de la ora 10.

Iată metoda Heimlich, pe care ați tot văzut-o prin filme:

Ce e de făcut dacă găsiți pe cineva leșinat pe stradă:

Cum se fac respirația gură la gură si masajul cardiac:

În cazul în care sunteți martori la un accident auto sau moto și victima este prinsă în mașină/sub motocicletă, nu o mutați nici un milimetru dacă nu aveți un guler cervical. E o idee bună să cumpărați un guler cervical și să-l păstrați în mașină. Chiar dacă dumneavoastră nu știți să-l puneți, poate e un medic în apropiere și salvați astfel o viață.

Cum se pune un guler cervical:

Ce trebuie să țineți minte este că există cursuri de prim ajutor organizate de Crucea Roșie și nu numai (voi adăuga aici linkuri către site-urile organizațiilor care oferă astfel de educație). Și că e foarte important ca înainte să acordați primul ajutor să vă asigurați că propria dumneavoastră viață nu este în pericol și că ajutorul de specialitate e pe drum. Sunați deci la 112 înainte de a pune mâna, dar nu ezitați să puneți mâna pe un om căzut pe stradă. Atenție la accidente, orice mișcare poate fi fatală.

M-aș bucura să știu că v-am fost de folos, măcar să vă pun pe gânduri și să vă determin să citiți site-ul Lecția de prim ajutor. I-am propus domnului Fechete, reprezentantul SMURD, să pregătim o serie de sfaturi privind situațiile în care o mamă e singură în casă cu un copil și trece printr-o criză medicală gravă, gen sufocare, arsură, lovitură gravă la cap, oase rupte, capete sparte etc. Eu de obicei mă țin de cuvânt, așa că vom inaugura în curând, aici pe site, o secțiune permanentă specială pentru acest tip de informații.

11 Comments

 1. Foarte interesant!

 2. Anda

  Foarte interesant, Ada! Multumim!

 3. bravo! chiar daca nu este in joaca, asta e un lucru foarte bun pe un site vizitat de multa lume.

 4. Marti am asistat la ceva asemanator, http://talentedenazdravani.ro/blog/2011/11/23/o-viata-poate-depinde-de-mine/
  Activitatea a fost desfasurata in cadrul campaniei salvez.ro: o viata poate depinde de tine.

 5. Stan

  Ada poti sa-mi spui si mie cat costa lectiile de prim ajutor sa stiu dc amanuti sa-l fac

  • http://www.crucearosie6.ro/ Urmatorul curs de prim ajutor are loc in weekend-ul 17 – 18 decembrie 2011. Durata cursului este de 12 ore (se desfasoara in 2 zile, cate 6 ore pe zi). Preţul cursului este de 150 lei / persoana (pentru elevi si studenti acordam reducere 30%). In urma cursului, absolvenţilor li se eliberează un certificat care atestă cunoştinţele de prim ajutor dobândite. Certificatul va fi eliberat in maxim 7 zile de la absolvirea cursului, in urma examenului. Examenul consta intr-o proba de teorie si una de practica, ambele avand loc la finalul celei de-a doua zi de curs.
   Sau
   http://www.salvez.ro/primajutor.html
   Cursurile de prim ajutor sunt organizate in Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Piatra Neamt, Sibiu, Targu Mures, Targoviste si Timisoara. Cursurile vor fi predate de catre paramedici SMURD si dureaza maxim o ora si jumatate. In fiecare oras se vor organiza cursuri saptamanale pentru elevi si studenti (programul acestora si inscrierea elevilor se va face prin colaborarea directa cu scolile si institutiile de invatamant superior) si cursuri pentru publicul larg (frecventa acestora va depinde de numarul de persoane care se vor inscrie pe site).

   Pentru toate cursurile de prim ajutor organizate in cadrul campaniei “O viata poate depinde de tine!” participarea la curs este gratuita, atat pentru elevi, studenti, cat si pentru publicul larg.

   Daca vrei sa participi la cursurile de prim ajutor pe care le organizam in orasele Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Piatra Neamt, Sibiu, Targu Mures, Targoviste si Timisoara te rugam sa te inscrii prin completarea formularului. Imediat ce deschidem o noua sesiune de cursuri (aceasta se va intampla in functie de numarul celor care se vor inscrie) te vom contacta pentru a te anunta datele stabilite si ca sa ne confirmi participarea.

 6. Stan

  Merci mult Ada pentru info.Pupici

 7. Andreea

  Multumim!

 8. multumesc de info si eu!

 9. dandusa

  la fix!chiar eram in cautare de aceste informatii!
  multumesc!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Primul Ajutor și Resuscitarea | In joaca - […] chiar a unui necunoscut aflat în pericol de moarte. Eu am mai povestit despre Primul Ajutor și aici și aici și…
Privacy Policy