Primul Ajutor și Resuscitarea

20 Jan 2016 by

babies cprUna dintre cerințele obligatorii pentru cei ce intenționează să lucreze cu copiii în Canada este o certificare în Prim Ajutor și Resuscitare. Ca părinte, nu pot decât să aplaud această cerință a sistemului și mă bucur că am ocazia să învăț astfel ceva nou și atât de util. După prima zi de curs, am senzația că aceste informații ar trebui să fie materie de BAC pentru toate liceele, fie ele teoretice sau industriale. Nu știi niciodată când e nevoie să intervii să salvezi viața cuiva drag sau chiar a unui necunoscut aflat în pericol de moarte. Eu am mai povestit despre Primul Ajutor și aici și aici și aici .

Cursurile pe care le urmez acum sunt oferite de Crucea Roșie și certificarea e valabilă oriunde în lume. Desigur, nu e eternă, fiecare nivel de certificare trebuie să fie reconfirmat la 2-3 ani, dar informațiile sunt atât de valoroase încât chiar merită să fii la curent cu ce mai e nou în domeniu. Din câte știu, Crucea Roșie încă oferă aceste cursuri și în România. Detalii găsiți aici

Astăzi am învățat despre CPR, despre prim ajutor în caz de diferite tipuri de accidente și despre cum se folosește un defibrilator sau un Epi-Pen. Cu ocazia asta am aflat ce deștepte sunt aparatele astea și cum trebuie doar să le asculți ca să fie bine.

Mâine aflu lucruri specifice populației cu care intenționez să lucrez – copiii de vârstă școlară.

O idee importantă cu care am plecat de la cursul de azi e că e bine să avem toate documentele importante scanate și urcate undeva pe cloud și actele gen pașaport – păstrate într-o punguță, undeva la îndemână, gata să fie luate în grabă și scoase din casă în caz de inundație sau și mai rău, de incendiu. Ideală ar fi o cutie metalică – mă gândesc eu – pentru că plasticul arde rapid. Altă informație nouă pentru mine: în 50 % din cazurile în care cineva face manevre de resuscitare, pacientul se va alege cu coaste rupte sau stern fracturat. Există oameni care au dat în judecată persoanele ce le-au oferit primul ajutor, supărați fiind că în timpul manevrelor li s-au rupt coastele. Există și femei care s-au considerat violate după ce li s-a administrat respirație gură la gură. Există și legi care să te apere de aceste persoane supărate pe viață.

Nu știu cât se vorbește în România despre kit-urile de urgență pe care e bine să le ai în casă și să conțină mici provizii de medicamente, hrană și apă,un radio cu baterii, lanternă, pătură dar și o listă cu numerele de telefon ale medicului de familie și al persoanelor ce trebuie contactate în caz de urgență.

Vă țin la curent cu ce mai aflu.

 

 

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. Miha

    Si eu am facut doua cursuri de prim ajutor in Romania. Primul a fost specializat mai mult pe adulti si am lucrat cu un manechin adult. A fost tinut de un tanar de la crucea rosie. Pe al doilea l-am facut la un interval de 3 ani si a fost specializat pe copii, in principal pe cei mici. Asta a fost tinut de un medic de la Cluj. In ambele cazuri am facut resuscitari, am vorbit despre pasii de urmat in caz de mai multe situatii de urgenta. Ideea e ca la nici unul nu s-a insistat pe trusa de urgenta. Imi amintesc vag ca tanarul de la crucea rosie a pomenit despre cateva lucruri dar nu a insistat prea mult. Si concluzia mea e ca aceste cursuri ar trebui sa fie in scoli dar si la locul de munca. In foarte multe cazuri de urgenta, lumea se panicheaza si actioneza fix pe dos, se aduna buluc si mai mult incurca salvatorii.

Privacy Policy