Puterea efectului NOCEBO

17 Jan 2013 by

Laur mi-a trimis asta pe mail si mi s-a părut interesant de împărtăşit. Textul îi aparţine lui  Silviu Popa.

“Este incredibil cât de mult poate fi influenţat subconştientul nostru de forţa sugestiei! Si intrucât mintea subconştientã este cea care controleazã corpul nostru şi intreaga viaţã, prin intermediul sugestiei putem avea parte de o mulţime de intâmplãri – unele plãcute, altele extrem de neplãcute.
Multã lume a auzit de efectul PLACEBO. In cadrul unui experiment medical, ţi se dã un medicament despre care ţi se spune cã este foarte eficient – de pildã cu pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testeazã medicamentul, aproximativ 50 constatã intr-adevãr cã au scãpat de durerea
de stomac. Dar – surprizã ! Aşa-zisul medicament este de fapt o bobiţã de zahãr acoperitã de un inveliş albastru. El nu conţine nimic altceva decât zahãr. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari?    Forţa sugestiei. Li s-a spus cã se vor face bine, au fost convinşi cã se vor face bine şi s-au fãcut bine. In fapt, subconştientul lor a fost convins de eficienţa medicamentului şi a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine. Tot ceea ce mintea noastrã crede, poate realiza.
Mult mai puţini au auzit de efectul NOCEBO. In cadrul unui experiment similar, ţi se dã o pastilã despre care eşti avertizat cã iţi va face rãu – de pildã crampe stomacale. De data aceasta, numãrul celor ce se plâng de dureri la stomac este insã de 90%!
Evident era aceeaşi pastilã inofensivã de zahãr.
IMPORTANT: Se constatã cã forţa sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive (90% fata de 50%).
Aceasta concluzie a fost verificata în mai multe experiente si rezultatele ramân cam la acelasi procent. Lucrul acesta trebuie sã ne dea de gândit. Suntem expuşi zilnic, orã de orã, unei adevãrate avalanşe de mesaje negative, in primul rând prin presã. Inundaţii, cutremure, avioane prãbuşite, crime, violuri, preţuri care cresc, bârfe rãutãcioase ale colegilor, accidente de maşinã etc, etc.
Aceste mesaje cu puternicã valoare emoţionalã lucreazã fãrã sã ne dãm seama asupra subconştientului nostru. Iar rezultatul este cã ne merge prost fãrã sã ştim de ce. Suntem deprimaţi, ne pierdem increderea intr-o viaţã mai bunã, ne aşteptãm sã ni se intâmple ce e mai rãu. Si, de obicei, la ce te aştepţi, aşa se intãmplã. Dãm vina pe ursitã, pe destin, pe guvern, pe socri, pe colegi, fãrã sã observãm cã, de fapt, rãul l-am provocat inconstient, noi însine. Cã l-am lãsat sã pãtrundã in mintea noastrã ori de câte ori a vrut, fãrã sã realizãm cã trãim in casã cu un duşman.
Gata! Puneţi piciorul in prag!
Incepând de astãzi inchideţi uşile pentru aceşti musafri periculoşi. Evitaţi sã mai urmãriţi jurnalele cu ştiri negative. Schimbaţi postul pe altceva. In fond aveţi 30 – 40 de canale prin firma de cablu. Urmãriţi emisiunile educative şi cele care sã vã refacã starea optimistã. Muzicã, divertisment, etc.
Evitaţi persoanele negative, cele care permanent se vaietã, criticã şi condamnã. Dacã aşa sunt colegii de serviciu sau, mai rãu, şeful dumneavoastrã, gândiţi-vã foarte serios sã vã cãutaţi un alt loc de muncã. Altfel, rãmânând alãturi de ei, riscaţi sã vã condamnaţi la o viaţã de eşec şi frustrare si poate, sa va îmbolnaviti cu adevarat.
Asociaţi-vã cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes. Dacã vreţi sã aveţi o viaţã de succes, trebuie sã staţi cãt mai mult in preajma unor oameni de succes. Invãţaţi de la ei, gândiţi ca ei,
acţionaţi ca ei.
Folosiţi permanent forţa sugestiei pozitive citind cãrţi motivaţionale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultând casete şi CD-uri motivaţionale, participând la cursuri şi seminarii despre succes,
urmãrind emisiuni radio şi Tv cu oameni de succes.
Pe scurt, folosiţi la maximum forţa sugestiei pozitive şi reduceţi la minim forţa sugestiei negative.
Preluaţi controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastrã şi folosiţi-le pentru a vã atinge obiectivele.

Vã sugerez un mic exerciţiu pe care sã-l faceţi zilnic.

Timp de douã sãptãmâni:
1) nu vã mai plângeţi de nimic, nici in sinea dumneavoastrã, nici faţã de alţii
2) nu mai urmãriţi jurnalele de ştiri la TV
3) nu ascultaţi vãicãrelile celor din preajmã, cereţi-le sã schimbe subiectul.

Dacã aveţi rãbdarea sã faceţi acest exerciţiu, veţi observa cã perspectiva asupra vieţii vi se va schimba.”

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. Jos palaria pt sfaturi, sunt foarte pertinente si de bun-simt! 🙂
    Eu le-am realizat de acum ceva vreme si le si aplic partial (ala cu TV/jurnal/media negativa, il aplic 99%) 😀

    Singurul comentariu pe care il am de facut, este in privinta efectului Placebo, si anume faptul ca atunci cand ti se da minunata pastiluta care sa te repare de X afectiune, logic ar fi sa intrerupi orice alte medicamente (pe care se pres ca le-ai luat pana atunci) pt a fi corect experimentul. Iar teoria mea este ca simplul fapt de a renunta la anumite medicamente, poate sa iti faca bine (fie ele prescrise gresit, fie nepotrivite pt boala respectiva sau pacientul respectiv sau pur si simplu ele in sine daunatoare, prin componenta de baza sau excipienti).
    Poate suna cam dur sau carcotas, NU sunt extremista, nu prpovaduiesc vindecarea prin plante/rugaciune/stat intr-un picior si nu sustin renuntarea la medicatie, dar cu siguranta traim intr-o supra-abundenta si supra-folosire, si nu toate sunt bine facute sau prescrise corect(din diverse motive).

Privacy Policy