Romanul anului

11 Sep 2013 by

Afis promo castigatoare- 2013Aţi auzit de Augustin Frăţilă? A fost scriitor şi redactor-şef al Editurii Allfa, departamentul de literatură al Grupului Editorial All. Acum, în numele lui s-a instituit un premiu de 10.000 de euro care recompensează valoarea literară a romanelor apărute în anul precedent. În 2012, premiul i-a revenit lui Lucian Dan Teodorovici pentru “Matei Brunul”. Anul acesta, juriul de specialitate, alcătuit din criticii literari Alex. Ștefănescu (preşedinte), Dan C. Mihăilescu și Daniel Cristea-Enache a nominalizat următoarele romane pentru Premiul „Augustin Frățilă” (în valoare de 10.000 de euro), care urmează să se acorde celui mai bun roman apărut în 2012:

1. “Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012
2. “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, 2012
3. “Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012
4. “Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012
5. “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012

Iată şi motivaţia juriului, aşa cum este prezentată pe site-ul organizatorilor:

“Juriul a deliberat îndelung pentru alegerea celor mai bune 5 romane din cele 56 înscrise în concurs, dificultatea luării unei decizii datorându-se numărului relativ mare de romane care ar fi meritat nominalizate.

Criteriul unic luat în considerare a fost valoarea literară a cărților, iar selecția s-a realizat prin vot secret și este asumată de toți membrii juriului. Remarcabil este faptul că autorii cărților selectate sunt femei și bărbați, tineri și mai puțin tineri, scriitori consacrați și debutanți. Tot prin diversitate se caracterizează și direcțiile estetice ilustrate de cele cinci romane. 

Un roman poate fi considerat neorealist, altul – al experienței directe, cu elemente de non-fiction, altul – eseistic, altul – vizionar-metafizic, altul − poematic-esoteric, de un exotism sublimat. Membrii juriului au urmărit să răsplătească valoarea literară și nu să susțină o anumită categorie de autori sau o anumită formulă estetică.”

Sunt unul dintre cei 24 de bloggeri ce vor vota câştigătorul premiului de anul acesta, oferit de Phillip Morris Trading. Pentru mine este o bucurie şi o onoare. Am citit deja una dintre cele cinci cărţi, le aştept cu interes pe celelalte patru. Am să vă povestesc, pe măsură ce le citesc, de ce mi-au plăcut sau de ce nu mi-au ajuns la inimă. Sper să câştige cel mai bun.

Related Posts

Tags

Share This

4 Comments

  1. Flori

    Eu am auzit de Dan Stanca (parca “Aripile Arhanghelului Mihail” se numea cartea) si de Radu Aldulescu (“Amantul Colivaresei”) si mai mult, mi-au placut cartile :)) . Si cred ca si de Alina Nedelea am auzit, dar de data asta de la tine 😀
    Nu stiam ca inca mai scot carti 🙂

  2. Sincer, cred ca nimeni n-a auzit de Augustin Fratila inainte de faza cu premiul. Ce e minunat, insa, e ca literatura romana e scoasa in fata, citita, apreciata si recomandata. Am citit romanul Simonei Sora, mi-a placut mult, sint curioasa ce va iesi in final. Iti astept cu interes opiniile.

  3. Fratele meu, “Soseaua Catelu” nominalizat la cel mai bun roman al anului!? “Criteriul unic luat în considerare a fost valoarea literară a cărților”, clar, eu de maine ma apuc de scris! :)))))

Privacy Policy