Scorpia

2 Sep 2008 by

… sunt eu.
când o ameninţ c-o rup în bătaie dacă mai pune mâna pe jos/ in nisipul mizerabil / pe mitz/ pe jos / pe chestii murdare şi-apoi o bagă în gură.
când îi spun că dacă mai face ca Alesia/Luca/Andrei şi alţi copii de la grădi pe care găseşte cu cale să-i imite, o trimit la mama Alesiei/lui Luca/lui Andrei.
când o pleznesc peste mâna cu care duce la gură lanţul căruciorului de la supermarket, gata să morfolească sistemul de prindere ca pe îngheţata pe băţ.
când o oblig să mănânce măcar 4 (patru) linguri de supă la o masă.
când nu-i dau ciocolata şi nici îngheţată şi nici nu-i cumpăr dulciuri în cantităţile pe care le doreşte ea.
când nu-i dau voie la TV mai mult de un film pe zi.
când n-o las să-şi facă ungiile nici măcar cu oja ei (Tatiana, abia aştept să ai o fetiţă :D).
când nu merg pe unde vrea ea, când nu cumpăr zilnic surprize, când mă uit urât (înfigându-mi unghiile în carne ca să n-o lovesc şi muşcându-mi buzele tare, ca să nu urlu cât pot de tare “copil prost ce eşti”).
când o rog să se gândească înainte să facă un lucru.
când mă uit pe pereţi şi mă prefac că n-o aud că mi-a cerut ceva pentru că n-a spus “te rog”.
când insist să-şi împartă jucăriile cu alţi copii şi să nu-i calce pe cap pe cei mici.
când o cert că linge tejghelele caselor de marcat sau se atârna de barele dintre case sau se lasă cu toate cele 14 kilograme ale ei să alunece pe gresii, atârnată de un singur deget de-al meu şi asta îmi suprasolicită spatele care uneori mă doare cam tare.
când nu mai am putere/chef/energie/mana să mă joc, să citesc, să găsesc răspunsuri la ghicitori.
Eu sunt Scorpia fără suflet. Mama cea rea. Uneori, mama cea isterică (doar când uit să-mi iau pastilele, se întâmplă rar). Dar în realitate nu-mi doresc decât să înţeleagă că-s lucruri care nu se fac şi lucruri care nu e bine să fie făcute şi că dacă eu nu-s prin zonă, trebuie să se descurce.

– Vrei să ne iertăm? mi-a zis duminică seara, abia trezită din somn.
Nu voiam. Eram supărată. Nu mai voiam să fac puzzle. Nu mai voiam să o privesc dându-se pe tobogan. Nu mai voiam să o rog să nu-şi bage mâinile în nisip, nu mai voiam să spun de o mie de ori “te bat!”, “nu mai face aia!” “ia mâna!” “nu pune mâna!” “nu te trânti pe jos!” “nu te da pe burtă!” “ai grijă să nu cazi” “treci pe trotuar!” “nu-ţi scoate centura!” “nu lăsa geamul!”. Voiam să tac.
– Ei, nu-i nimic, eu te iubesc şi când mă baţi. Când o să fiu eu mămică, am să le fac toate plăcerile copiilor mei. Şi o să le cumpăr tot ce vor ei, dulciuri şi suc, şi îngheţată. Nu ca tine. Şi o să-i duc în parc şi la salteluţă şi o să îi las să facă tot ce vor ei.

Şi-atunci am izbucnit în râs. Şi m-am gândit la vremurile în care abia aşteptam să fac 18 ani, ca să plec de-acasă şi să cuceresc lumea. Şi-am ştiut că într-o zi, dacă va avea norocul să fie şi ea mămică, Irina se va gândi la mine cu drag.

Related Posts

Tags

Share This

5 Comments

 1. alina

  Mda, cunoastem 🙁 … obosesti rau sa fii mama de fetita zgubilitica …
  Cati ani are Irina? Maria noastra face 3 in decembrie si, din cate vad, repertoriul e aproape identic. Reconfortant deci sa vedem ca mai sufera si altii :)).
  Si uimitor ce talent special au sa poata sterge cu o fraza sute de ocazii in care ne-au scos peri albi.

 2. Ada Demirgian

  Irina are 3 ani si 8 luni.

 3. alina

  Sa va traiasca Irinuca … si sa ne traiasca si noua ale noastre (noi avem de fapt doua, mai e si Anna mica de 8 luni)! 🙂
  Imi place blogul tau, tocmai pt ca ma regasesc in experientele voastre. Plus ca le povestesti frumos! 🙂
  Mai venim.

 4. ioana

  Draga noastra,
  nu dispera si nu crede in niciun caz ca esti o mama rea…
  pen ca dilemele noastre de parinti care ne invatam pe drum meseria sunt comune, eu recomand cu certificat de garantie urmatoarea carte
  Dr. Fitzhugh DODSON “Sa iubesti fara sa permiti totul” si “Totul se joaca inainte de 6 ani”
  eu le am in franceza dar cred ca s-au tradus si la noi
  cel putin prima dintre ele este musai pen ca te invata cum sa discilpinezi un copil cu multa personalitate, asa cam ca irinuca ta, cu cele mai blande si constructive metode
  cartea nu e stupida in genul celor self made ci este scrisa de un phiholog destept, clinician (sper ca exista cuvantul asta) si tata a vreo 3 copii pe deasupra

  te va salva

  mie imi place si Kay Kuzma “Intelege-ti copilul” dar are si accente religioase uneori ceea ce poate ca nu e cazul la voi.

  succes
  un philolog mi-a recomdat si doldo, cand apare copilul, dar arturisesc ca nu am apucat sa o citesc

  suntem langa voi, nu va lasati

 5. Ada Demirgian

  Of, Ioana…

Privacy Policy