Se poate trăi din scris?
Editura care mi-a publicat în 2009 şi în 2010 cărţile a avut amabilitatea de a-mi comunica sumele ce mi se cuvin ca drepturi de autor – un procent de 8% din preţul de vânzare al cărţilor.
Cărţile mele s-au tipărit în 2000 de exemplare.
Pentru vânzările din ultimii doi ani, am de încasat 351 de lei, ce îmi vor fi viraţi cândva în viitorul apropiat.
Dacă adun banii pe care i-am investit eu personal în promovarea cărţilor, în lansările lor şi în orele de lectură pe care le-am susţinut, depăşesc bine această “sumă ce mi se cuvine”.
N-aş vrea să vedeţi în acest post o măsură a trufiei mele, sunt absolut conştientă că nu sunt o J.K Rowlings autohtonă. Dar poate vă gândeaţi că în România, autorii de cărţi pentru copii pot trăi din scris.
Nu. Nu se poate.
Categoric nu se poate trai din scris. Si nu doar din cauza editurilor, desi au si ele partea lor de poveste. Dar macar se poate trai din citit 😉
Pe bune? Din citit ce?
povesti fara sfarsit
Sa nu uitam 16% impozit pe venit. Si CAS/CASS conform guvernului (daca e venit din drepturi de autor)
da, aia e basca.
Ohohooo … ce suma fabuloasa! 🙁
Ce bine ar fi fost sa fi avut macar inca un zero in coada, sau poate doua 🙂
Ia mai lasa-le-n spanaci de edituri!
A iesit ceva din treaba cu Printul Lalea? Mie mi s-a parut super-fain proiectul acela, mai adu-l pe firmament, si mai scoate “la vanzare” niste povesti mai vechi, eu stiu sigur una cu un soricel care traia intr-o cupola de biserica (?) la care vroiam sa aflu continuarea 🙂 Si povestea cu Balerina Origami e grozava!
Fa “pachete” de povesti, pe varste! E dragut cu coperta si pagini colorate, si CD-urile sunt dementiale, sunt prima care recunoaste, dar mai bine un ban cinstit pe (100%) munca ta.
Eu vreau povesti pt 4-5 ani, ce dai pt … 30 de lei? Pregatesc cadrul 🙂
Andreea, de 30 de lei nu am nimic in stoc momentan. Din proiectele mele nu m-am imbogatit spre tristetea Irinei, pentru aplicatia de ipad nu am primit nici un cent, pentru pdf-ul cu Printul Lalea cred ca am incasat vreo 60 de lei, cand a fost gratis am avut peste 80 de cereri. Soricelul din turnul cu ceas mai are de asteptat.
Nu, nu se poate trai din scris, in general. Foarte putini scriitori in Romania traiesc exclusiv din scris. Editurile mari prospera tocmai pentru ca un scriitor nu scrie pentru bani, ci pentru ca ceva din interiorul lui il indeamna sa scrie.
Si librariile, la randul lor, inghit un procent considerabil din pretul total al unei carti.
Dar speranta vine, asa cum o vad eu, din faptul ca un scriitor poate trai din activitati care decurg cumva din notorietatea si talentul sau literar. Unii organizeaza cursuri, ateliere, traininguri etc., altii primesc un post caldut intr-o institutie culturala, altii avanseaza in grad ca profesori.
Ce ma nemultumeste e sa aud ca ai cheltuit din propriii bani pentru organizarea lansarilor cand editurile ar trebui sa se ocupe de asta; de asta exista buget pentru promovare, nu?
Si-o intrebare la care nu am nevoie musai de raspuns, poate te-ai intrebat si singura: cum poti fi sigura ca tirajul este de (doar) 2000 de exemplare?
Andra, lansarile mari au fost la Gaudeamus, de obicei intr-un stand dedicat evenimentelor organizate de Radio. Nu am investit in pateuri si fursecuri, nu, nici vorba. Dar sunt si eu o doamna si merg la coafor, macar la evenimente d-astea mari, gen nunti, botezuri, lansarile cartilor mele. Am investit in imaginea mea. Daca mai recunosc si ca am luat o rochie si o pereche de pantofi, deja am sarit suma de la prima lansare. Sigur, nu era obligatoriu sa dau bani nici pe coafor, nici pe celelalte maruntisuri, dar asa am simtit, asa am facut. Nu mai spun nimic despre cartile pe care le-am cumparat, pentru a le da mai departe. Stii bine ca asa se face.
Nu pot fi sigura ca tirajul este de doar 2000 de exemplare, acela a fost declarat. As putea face o cerere la BRAT, dar asta ar insemna ca eu imi banuiesc editura de inselaciune si nu vreau sa deschid aceasta cutie.
Tirajul nu poate fi verificat, mai ales cand cartea este retiparita. Cunosc cazuri in care o carte a fost retiparita fara aprobarea sau macar instiintarea autorului, iar de profit a beneficiat doar editura. Asta se poate intampla cand o carte are succes la vanzare si, din ceea ce observ, cartile pentru copii si cele de parenting au succes la public pentru ca exista o cerere permanenta, care nu e dependenta de o promovare agresiva.
In orice editura, oricat de mare, bugetul de promovare e mic. Oamenii de la promovare se plang mereu de asta, ca au idei, dar ele nu pot fi materializate. Insa experienta imi spune ca pasiunea si bunavointa fac minuni.
Sper ca exemplarele pe care le-ai cumparat pentru a le darui prietenilor nu le-ai platit la pretul final al cartii si ca ai primit macar 30-40 de exemplare gratuite inainte de prima lansare. Si apropo, in bugetul de promovare al oricarei carti sunt incluse si 4-5 exemplare care se ofera la fiecare lansare, fie invitatilor, fie oamenilor de la presa sau cui vrea autorul sa le dea atunci.
O mare problema este distributia in librarii. Desi lucram pentru o editura care avea o retea de distributie bine pusa la punct, primeam constant telefoane de la autori care se plangeau ca nu-si gaseau cartile in librariile de provincie.
Cred ca ceva dezbateri despre situatia literaturii pentru copii in Romania ar fi de folos, daca s-ar aduna sub acelasi acoperis editori, scriitori, cititori s.a. Exista astfel de dezbateri macar la targuri precum Gaudeamus? Nu mai stiu…
Nu, Andra, nu exista dezbateri, sau daca or exista probabil se organizeaza cu nume ceva mai mari decat mine. Da, am avut 10 exemplare “de autor” din fiecare carte a mea, cinci din fiecare carte cu cd pe care e inregistrata vocea mea. Pe restul le-am cumparat cu banii mei, e drept, cu o reducere fata de pretul din librarii. Nu stiu cat succes are cartea mea, in permanenta mi s-a spus ca nu se prea vinde, ca la ultimul targ, spre exemplu, s-au vandut doar 4 exemplare dintr-un titlu si 3 din altul. Ala cum spune si Mihai, ma simt usor neputincioasa si total demotivata sa mai fac orice. Până la urmă, vorba reclamei, maybe it’s my cooking. Poate cartea chiar nu se vinde. Poate chiar nu sunt aşa grozave poveştile mele, cine ştie.
Pai cum sa se vanda daca, atunci cand te caut pe google nu te gasesc la Editura Aramais nici dupa 4 afisari (nu stiu daca apari, ca n-am mai avut rabdare sa caut)?
Apoi, foarte important: daca vreau sa-ti comand cartea de la ei de pe site, nu pot s-o fac decat cu plata ramburs! Eu, neavand copii (dar vine in 2-3 saptamani, hihi), am comandat carti de N ori pentru prieteni si am platit cu cardul, doar nu ma asteptam sa-si plateasca singuri cadoul, nu?
O fi adevarat ca la targ n-ai vandut multe carti, dar cate exemplare nu se vand direct de pe site (teoretic, ca-n cazul tau, eu personal nu pot cumpara nici un exemplar; si cati or mai fi ca mine…) Si, ca tot am vazut o postare in care anuntai cu oarece tristete ca ai cartea la pret redus, iti spun si de ce: nu neaparat pentru ca tirajul e aproape epuizat sau pentru ca nu se vinde cartea, ci pentru ca editura care publica titlul respectiv isi permite sa faca ce reducere vrea ea, pentru ca nu mai trebuie sa imparta profitul cu libraria (avand in vedere ca pretul recomandat al cartii e mereu acelasi, in orice librarie, pe site-ul editurii sau la un targ).
Orice-ar fi, e mare pacat sa te demotiveze numerele, oricum ar fi ele. Tu stii ca nu de asta scrii in primul rand – si sunt sigura ca nu ma insel – si faptul ca publici se va materializa financiar in mod indirect.
Pai tre sa ma cauti cu Andreea Demirgian, ca asa sunt semnate cartile. nu m-am mai cautat demult pe google. Ma rog, presupun ca le trebuie un bun om de marketing dar ala costa…
BRAT numara tiraje doar la ziare si reviste, nu la carti. La carti nu poti decat sa faci o cerere catre Editura sa-ti arate contract/factura tipografie si contracte/facturi distributie 🙂 Dar e o nebunie, nu cred c-a stat cineva sa faca asta. O alta cale ar fi urmarirea “timbrului literar”, undea exista declaratii de tiraje. Dar mai bine lasi cutia asa cum este ea 🙂
sau sa o iau prin padure…
si totusi cartile sunt cam scumpicele (nu ale tale, vorbesc la modul general).
si cum, mama naibii, 8%- drepturi de autor?! ce pana mea ar vinde editura/libraria daca autorul n-ar fi scris cartea?! 8%, mare-i gradina Ta, Doamne! (eu ma gandeam, asa, macar la un 50 %)
Ady, atat e. Sigur, ar fi putut fi 16% daaar, era prima mea carte, nu prea erau bani, asa ca 16% s-au impartit la doi (intre mine si Oana Bucur, cea care a ilustrat asa de fain povestile domnisoare Firicel) si pe coperta au fost trecuti doi autori si abia in interior scrie cine a inventat povestea si cine a desenat. 50% cred ca nu primesc nici scriitorii mari.
Buna Ada,
Nu. Nu se poate. Nici pe departe. Sau cel putin nu cu editura cu care ai colaborat tu si cu care am colaborat si eu in 2010. Aceiasi 8%, eu am primit deja 231 de lei brut :).
Pe mine ma ucide neputinta si modul in care ridica din umeri – nu se poate face nimic – nu au idei de promovare, nu stiu cat s-a vandut, nu organizeza nimic, in cele cateva librarii cu care lucreaza cartea nu exista. Trec luni de zile in care nu dau nici un semn.
Nu vreau sa includ in categoria asta persoanele care au muncit efectiv la realizarea cartii, sunt foarte mandru de ce a iesit. Insa ca “masina” de vanzare, de promovare nu e altceva decat o rabla ruginita asezata pe butuci.
Insa cred nu cred ca e totul pierdut, doar ca trebuie gasite alte drumuri, alte edituri si mult, foarte mult efort personal – asa cum faci tu.
Momentan insa serviciul este unica sursa de venit 🙁
Mihai
231? Te-am luat.
Nu e usor cu cartile in epoca web-ului. Asta e clar. Insa, in plus, cand traiesti in Romania, ai circumstante agravante, ca sa zic asa: daca prin alte tari mai vestice din Europa, lumea inca vine la lecturi literare, si inca cumpara carti de 20€ exemplarul, daca publicul de-acolo este (inca) intr-un anumit procent cititor permanent de carti, dispus sa investeasca in cultura, altfel stau lucrurile in tara despre care tocmai s-a aflat la BBC ca construieste trei biserici pe saptamana.
2000 s-au tiparit ori sau si vandut?
De ce nu le pui si aici pe site, sau macar lasa un link, vad ca mai sunt oameni interesati si nu resusesc sa le gaseasca.
Acum vad ca sunt reduse pe elefant.ro
sunt pe site.
https://www.injoaca.ro/mediateca/comanda-cartile/
Vezi, nu intotdeauna oamenii reusesc sa te gaseasca.
Pune link-uri cu tot ce faci pt ca e pacat.Eu, de exemplu, mi-am luat cartea de maeve binchy pt ca ai povestit despre ea aici(s-ar fi suparat cei de la RD daca puneai link spre carte?parca n-as crede).
Daca ai face o lista cu ce scrii,cu ce traduci n-ar strica.Nu toti reusesc sa caute si sa gaseasca pe net,cu toate ca multe exista online, in materie de carti, cel putin.
Nu mai, nu m-am facut corect inteleasa 🙁 Nu vreau sa-mi vinzi chestii publicate, care te-au costat bani, ci povesti deja scrise, pt copii mai mici, pt care nu ai depus nici un alt efort data de cel de creatie 🙂 Un PDF, Word, ceva, orice, doar cuvintele ma intereseaza, nu ceva care sa presupuna (si mai mult) efort financiar din partea ta. Evident daca ai incredere ca nu voi distribui aceste materiale fara acordul tau 🙂
Printul Lalea era pe lista mea de achizitii dar apoi ai venit tu cu oferta gratis si nu m-am putut abtine sa nu ma bag 🙂
Huh … mi-a dat eroare, credeam ca va trebui sa scriu din nou toata polologhia 🙂