Sfânta Irina

5 May 2011 by

Am hotărât că anul ăsta, cu ocazia celei de-a doua onomastici, nu mai luăm tort, nu mai chemăm clovn, ci de banii ăia mergem la înot. Am cumpărat bomboane, ca să-i servim pe copiii de la grădi, și înghețată, ca să sărbătorim acasă. Dar asta a însemnat că azi am ajuns să o luăm pe la 18.40, când în toată grădinița mai rămăseseră doar trei copii. Aliniați toți în capătul scărilor de la intrare, dimpreună cu Stela, ultimul adult rămas în grădi, așteptau cu sufletul la gură să vadă cine va fi în pragul ușii, când ușa se va deschide. Nu m-a mai întâmpinat cu atâta bucurie de când avea doi ani și jumătate și abia începuse grădinița.

„Maaaaaaaaaamiiiiiii!” acesta, strigat din tot sufletul, e cea mai bună pomadă pentru toate zgârieturile și urmele pe care copiii ți le lasă pe inimă, cu voie sau fără voie.

E grozav să fii mamă de fată. E și mai grozav să fii mamă de două fete. Cea mare încă ne lasă cu gura căscată. Cea mică încă n-a început, dar îi prevăd un viitor luminos.

Postul acesta este însă despre Irina. O fetiță grozavă, care în curând va fi prea mare ca să mai pot povesti isprăvile ei chiar așa, fără nici o apăsare. Nu-nseamnă că n-o să mai scriu deloc despre dânsa, ci că va trebui să mă autocenzurez, să am grijă, să-mi pun frână, exact ce-i recomand și ei, de fiecare dată când o ia gura pe dinainte. Pentru că dintre toate „calitățile” pe care le putea moșteni de la mine, ea s-a pricopsit cu plăcerea de a vorbi. Mult, uneori prost, de cele mai multe ori doar ca să se audă. E inchizitiva și inchizitorie, dă indicații și cere explicații. Mie mi-a luat foarte mult să învăț să tac și să ascult. E drept că în timp am dus capacitatea de a asculta un interlocutor la un nivel înalt, de cele mai multe ori oamenii pe care îi intervievez îmi spun că sunt o prezență liniștitoare, care îndeamnă la pus sufletul pe tavă. Oare cât îi va lua Irinei să înțeleagă că e mai câștigată dacă ascultă și privește decât dacă dă din gură și spune tot ce știe, tare, să se audă până la vecini? E un mister.

Nu mai vrea să se facă hairstylistă când va crește, pentru că seara, când pui capul pe pernă, coafura se strică. Ezită acum între acrobat de circ și povestitor, deși stă relativ prost cu echilibrul și încă n-a citit destul. I s-or fi citit, în schimb, destule. Iuli i-a spus că povestește foarte frumos. Corina, profa de dans, a zis că are picioare drepte și frumoase. De aici s-a născut o nouă dilemă. N-ar fi mai bine să se facă și ea profesoară de dans?

O preocupă mult viitorul. Vrea să știe cum va fi când va fi ce va fi și mai ales, de ce. Dacă vă faceți speranțe că vârsta „de ce”-urilor se rezumă la intervalul 3-5 ani, sperați degeaba, vorba bancului. Nu, nu se termină și răspunsurile trebuie să fie din ce în ce mai elaborate.

Ce să vă mai spun despre Irina? Tocmai am constatat că nu mai am poze cu ea, luna asta (și au trecut deja cinci zile) nu i-am făcut nici o fotografie. Și asta pentru că nu prea e pe-acasă. Are program de adult. Iese din casă la opt și ceva, se-ntoarce după ora 18, uneori chiar mai târziu – în zilele în care are dans. Dar tot mai strigă „Maaaaaaamiiiiii” când mă vede și asta nu poate decât să mă bucure.

La mulți ani, zână. Și-ți mulțumesc pentru tot ce ne-ai învățat despre copii.

 

Related Posts

Tags

Share This

15 Comments

 1. alina

  Beautiful.
  LA MULTI ANI, Irina frumoasa!

 2. Cristina

  La multi ani, draga Irina!

 3. Liv

  Uite ce am găsit în Copilăria poeziei a domnului Zaica. Întrebare:”Oare cum s-a născut baletul?” Răspuns:” Baletul s-a născut deoarece erau oameni care nu mai voiau să danseze aspru.”

  Aşa că…la mulţi ani, duioasă Irină!

 4. LA MULTI ANI, Irina!

 5. La multi ani,Irina! Sa fii sanatoasa si norocoasa!

 6. La multi ani Irina draga ! Sa cresti mare si sanatoasa ca frumoasa esti deja ! Te pup

 7. Sa traiasca Sora cea Mare si sa te bucuri impreuna cu ea de Sora cea Mica!

 8. Oaki

  La multi ani Irina, si sa ajunga ce vrea ea, ca sunt convinsa ca o sa faca bine:)
  Sfat: Povestitorul nu tine, eu am 18 ani, am de ales facultatea si nu exista de povestitori, cum vreau eu de…dau la actorie.

 9. La multi ani, Irinuca!! Eu zic sa te faci avocat si te voi lua stagiara!! ce zici?
  PS. Mami, explica ce inseamna stagiara:)

 10. andreea_rayan@yahoo.com

  La multi ani, Irina! Sa fii sanatoasa, asta conteaza.

 11. Mihaela

  La multi ani Irina! Chiar daca nu ai citit destul sau nu stai bine cu echilibrul, ai timp pentru toate astea. Si eu vroiam sa ma fac acrobat de circ. Ma fascina zborul.

  Eu nu prea sunt de acord cu “toate zgârieturile și urmele pe care copiii ți le lasă pe inimă, cu voie sau fără voie”. Cel putin e bine ca ei sa nu simta asta, sa nu creasca cu sentimentul vinei. O spun din proprie experienta. Ce sa fac, eu sunt de partea copiilor, lucrez cu ei si imi sunt tare dragi.

 12. Andreea

  La multi ani, Irina! Sper ca ai petrecut o zi pe masura gingasiei tale!

 13. La multi ani, Irina!
  (eu as paria pe meseria de povestitor. 🙂 )

 14. Cu intarzire, mă alătur şi eu să-i urez mulţi ani frumoşi şi fericiţi Irinei!

 15. Multumim frumos pentru urari! Am transmis:)

Privacy Policy