Sfaturi pentru gospodine

10 Sep 2010 by

Bine, bine, o să râdeţi sau poate n-o să vă intereseze, dar am metodă, şi dacă tot am metodă, de ce să nu le spun şi altora.

Alors, qu’est ce que nous avons prepare pour aujourd’hui?

Nous avons prepare… Ciorbiţă acră de vită cu multe verdeţuri şi legume şi ardei umpluţi la cuptor, plus pus la spălat 2 maşini de rufe şi toate în numai 50 de minute…

Cum, o să ziceţi, cum?

Simplu.

Dragă prietenă,

Se dezgheaţă cărnurile de cu seara.

Când ajungi acasă pui rufele la spălat (aia durează cel mai puţin şi e cel mai simplu de făcut). Apoi arunci în oala de supă carnea de vită şi o lingură de sare grunjoasă si uiti de ea până mai târziu.

Dai drumul pe radio Romantic sau pe ce ti-o plăcea tie şi te apuci de curăţat ardeii. Speli, cureţi, apoi pregăteşti umplutura. După aceea, pui frumos ardeii la fiert si te apuci de zarzavaturile pentru ciorbă.  Vasele se spală pe măsură ce le foloseşti. Când şi legumele sunt gata de pus în oală, e momentul să scoţi rufele din maşină (desigur, pornesc de la premiza că foloseşti programul scurt).

Mâncarurile se lasă la foc mic (ies mai bune şi mai aromate dacă au timp să fiarbă la foc mic). Apoi se întind rufele de la tura 1.

Până se termină şi tura a doua de învârtit la maşină, ai vreme să verifici mailul sau să mai scrii ceva pe blog.

La capătul a 90 de minute vei avea 2 feluri de mâncare şi haine curate pentru toată familia, plus un week-end ne-grevat de gătit şi spălat.

Am zis:)

Related Posts

Tags

Share This

31 Comments

  1. oana

    …si prajitura??…:)

  2. Nu ca mine, sa pierzi 4 ore cu un amarat de sirop de catina…

  3. ruxij

    esti simpatica!Mi-a placut postul asta.

  4. simplu, boabe juma de kil curatate de cozi (in mare parte), date la blender, adaugat cam aceeasi cantitate de miere. Se tine la frigi, au iesit 2 borcane, unul de 800 si unul de 350 parca. Cu apa minerala iese super suc, numai Anda nu bea.

  5. Pe mine ma ucide partea cu calcatul celor doua masini de rufe…

  6. io sper ca exista un balcon, daca nu, rufele vor mirosi a cirobita de vita si ardei:) iata un motiv pentru care eu chiar nu pot sa fac atatea lucruri in acelasi timp :))

    • Ana, mie imi displac profund bucatariile deschise a l’americaine exact din acest motiv. Da, presupun ca exista balcon si geamuri si destula pricepere cat sa inchizi usile si sa deschizi ferestrele. Si daca nu e balcon, rufele se pot intinde intr-o camera mai departe de bucatarie. Nu e tragedie:) Pe de alta parte, genul asta de multitasking devine a doua natura cand n-ai incotro. Le faci din mers.

  7. Csnd nu exista balcon exista uscator de rufe. Si ce bine e, poti uita rufe acolo nedefinit! A propos, cum se calca rufele de adulti?

    Eu sunt multi-tasking pt ca ori fac prea multe ori nu fac nimic.

  8. Doar 90 de minute dureaza la gospodine care fac o ciorbita si 20 de ardei umpluti o data pe saptamana, in fiecare saptamana. Pentru noi, celelalte, toate cele de mai sus dureaza cel putin jumatate de zi la capatul careia esti franta de parca ai ridicat case cu Habitat. De aceea se gateste rar spre deloc, la rar se cere intotdeauna ajutorul Printzului Consort care de-aia este printz si consort sa toace zarzavaturi, iar la deloc se mananca “de capatat”. Nu este la fel de bun ca facut de manusitele mele, dar fiind de capatat nu se cauta la dinti de zarzavat. Iar calcatul este exclus, nu mai face bine nici macar la sanatatea mintala.

    • n-are cum sa dureze juma de zi sa cureti cinci zarzavaturi, come on!
      Oricum, in reteta de mai sus nu am mentionat nimic despre copii, soti sau alte elemente perturbatoare, deci ma adresez fericitelor ai caror copii sunt la gradi iar soti la munca. Acestea au deci, loc, timp si spatiu sa faca toate cele mai sus amintite. Care nu-s deloc multe.
      Cand nu ai de unde capata, ce te faci?

  9. Maria, sunt sfaturi pt gospodine, ce te bagi inseama?
    uite, eu nu ma bag 😛

    (si mananc salata :)) )

  10. Desi imi place salata, intre salata si “de capatat” prefer de capatat. Degetico, hai sa facem si noi metoda noastra, pentru ne-gospodine. 🙂

  11. alina

    bai, deci la treaba cu salata va anunt ca (si cu copiii in grija lu sotu’!) mie salata imi ia CEL mai mult, intotdeauna! asa-s eu cu salatele, le dichisesc mult :)).
    altfel, aferim, Ada, tanjim si noi dupa clipe in care sa poti gospodari childfree … am citit de trei ori postarea ta … io daca vreau sa am angajez la ce spui tu imi trebuie 10 maini si 20 de picioare si tot se ispraveste ziua inainte de treaba! si sotul nu ma deranjeaza, adica chiar il prefer acasa, nu la munci, ca pune si el cotul, problema e cu capritele, care au fix aceeasi dorinta de participare si ajutor ca si tatal lor, doar ca randament si indemanare, comparativ, cat pe-un degetel de furnica, na … :).

  12. Bogdana

    Dureaza mai mult, si o sa iti spun de ce. Pentru ca la mine se gateste a la grande, suntem mult mai multi si cu nevoi diferite. In zilele de gatit ma apuc pe la 8 jumate si termin pe la 12. O data la doua zile. Ardeii umpluti si ciorba de vita trebuie sa fiarba cel putin 90 de min de la datul in clocot, cu exceptia cazului in care ai oala minune gen kukta. Ah, si esti super tare daca mai apuci sa dai drumul si la laptop. Desi am state vechi, aproape 5 ani de mamicie, am niste limite inca :))).

    PS: nu ma intrece nimeni la curata legume :))).

    • Ei, Bogdana, ele fierb si fara tine in bucatarie. N-am oale minune, ba dimpotriva. Dar le las la foc mic si imi vad de ale mele, ca mai trec pe-acolo sa mai pun apa si sa le mai invartesc umpic, aia nu se mai pune.

  13. Asadar,sa stii ca si pe mine m-ai inspirat si incurajat.Cu elan patriotic,am pornit un jurnal de bucatarie dedicat celor mai neajutorati decat mine.Probabil ca va fi mai mult comic decat util,dar cine stie.

    http://blogdemam.blogspot.com/2010/09/lectii-de-bucatareala.html

  14. Bogdana: 90 de minute, spui? Ce precizie, domnule, ce precizie, se vede ca te pricepi. Si te pricepi la curatat legume? Si cum ai facut? Cred ca gatitul asta la doua zile ti-a creat astfel de abilitati. Chiar gatesti o data la doua zile? Vai de mine si de mine, eu cred ca gatesc o data la doua luni.

    Doamna Ada: sa stii ca fara copil mie imi ia jumatate de zi sa fac cele doua feluri de mancare. Fara deschis de laptop, decat poate pentru a-mi pune muzica.

    Salata e cea mai grea, cand trebuie sa spal frunzele de salata ma prefac bolnava si-l las pe Printzul Consort. Daca nu am “de capatat” mananc de la ghena. Glumesc, atunci mananc zacusca (de-asta este Degetzica fan zacusca, ca are o mama zacuscofila) sau pilaf (pe asta il fac mai repede, dar numai pentru ca am niste morcovi si ardei gata tocati de mama).

    Si off topic: desi eu sunt “abonata” la comentariile de la postul asta, nu am primit nimic. Ia pune-l pe domn Pandele sa stranga o saiba ca sa vad si eu in timp util ce mai spune lumea.

    • alina

      Maria, eu gatesc ZILNIC! :)) si imi ia cel putin 2-3 ore, seara (ca sa stea mr D cu fetele). 😛 daca fetele au acelasi fel de mancare mai mult de 2 zile la rand nu se mai ating de el, de-aia … asa ca … sufera baba … la nevoie. 😀

  15. Alina: aoleu, asta cu doua zile la rand m-a ars adanc, pana la stomacelul nemancat (ce era de capatat s-a terminat, zacusca am mancat la micul dejun, la pranz am trantit un pilaf nesarat ca mi-e frica sa gust). De-asta ii dau eu Degetzicii 3 zile la rand aceeasi mancare, sa nu se invete cu prea mult bine ca ale tale. 🙂

    • alina

      pai roaga-te la Doamne Doamne sa ti-o tina asa, ca ale mele nu s-au invatat cu binele, s-au nascut asa (din doi -fosti- mofturosi ce putea sa iasa!) si taaaare greu mai este. 🙁

css.php
Privacy Policy