Și căsniciile se radiază, nu-i așa?
Pun pariu că habar nu aveați. Dacă ați trecut printr-un divorț, știți deja ce importantă hârtie este sentința definitivă, sau hotărârea de divorț, în original, timbrată fiscal și legalizată. E genul de hârtie de care ai nevoie în cele mai neașteptate momente, de la refacerea actelor, la plecarea în vacanță cu copiii.
Pun pariu că nu știați că nu e de-ajuns să dețineți această sentință în minim 1 exemplar (cel mai safe e să cereți vreo cinci copii, ca să nu bateți prea des drumul până la tribunal), ci, după ce rămâne definitivă, trebuie să mergeți la biroul de căsătorii al primăriei unde a fost încheiată căsătoria cu pricina și să anunțați că acea căsnicie a fost desfăcută. Vi se eliberează un alt certificat de căsătorie, pe care se pune o ștampilă în care se specifică faptul că ați divorțat. Abia după ce radiați prima înmatriculare, sunteți din nou oameni liberi. Ca atunci când cumpărați sau vindeți o mașină.
A bon entendeur, salut!
asta e unul din motivele pt. care nu vreau sa implic statul/societatea in relatia mea si nu avem de gand s-o oficializam, chiar daca in martie implinim 15 ani de cand suntem impreuna
O, daca ti se pare nasol cand statul este implicat, sa vezi ce dureros e cand se prinde ca l-ai sfidat… Te tine minte si te pocneste cu fiecare ocazie, in special cand ai treburi legate de prunci, alocatii, acte, iesiri din tara, inscrieri la scoala, samd…
wow
sentinta o am, definitiva si irevocabila…dar de radiere nu stiam; off
sarumana !
Procedura de “radiere” e foarte simpla, dureaza zece minute dar presupune sa completezi doua cereri si sa ai 4 timbre fiscale in valoare de 5 lei plus sentinta in original si buletinul (copie si original).
inca nu avem copii(am intrat “in lucru” anul asta), dar dupa ce am citit la Bogdana aventura cu CIC pt. David, am devenit constienta ca trebuie sa ma astept si la sicanari ca l-am sfidat din partea statului, cu toate astea nu ne-am schimbat optiunea
CIC-ul e nimic, stai sa vezi balci cand trebuie declarat copilul nascut in afara casatoriei… Dar ia sa nu te sperii eu:)
nu ma sperii, oricum am la cine sa apelez pt. informatii :); off-topic: esti una din mamele carora le citesc blogul cu placere, si iti doresc sa ne aduci numai vesti bune in continuare
multumesc:) da, cui ii plac vestile rele? nimanui!
deci dragele mele, alea cu copii ” din flori” treaba sta asa: la starea civila, musai se prezinta si proaspata mama si declarati asa: unu ca tu, ca mama il recunosti pe om ca tatal copilului tau iar el ca tata ca recunoaste copilul ca fiind al lui. el mai declara ca e de acord ca copilul sa poarte numele….. in caz ca nu e numele implicit al tatalui. deci va e clar? iar la alocatia copilului nascut din flori, e musai livretul de familie, care nu e eliberat decat dupa ce cineva de la DGASPC (hehehe, v-am luat la faza asta) vine acasa, face ” ancheta sociala” din care rezulta ca ” copilul intr-adevar locuieste cu x si y si e rezultatul concubinajului dintre x si y” . asta ca statul sa ii dea alocatia care este dreptul lui din nastere, da?
deci, cine e pentru concubinaj? :)))
PS: cuvantul concubinaj a fost scos din uzante de foarte mult, inlocuit fiind cu ” uniune consensuala”, dar la sectorul 5 traim in epoca de piatra…
Bogdana, mai zi-mi ceva. Unde se declara copilul? In functie de domiciliul parintilor sau de sectorul in care se afla spitalul la care se naste copilul? Si cum era cu negatia aia, ca am uitat. Sar’na!
Adica…stati asa ca asta ma intereseaza si pe mine. Daca eu nu sunt maritata sau nu locuiesc in aceiasi casa cu tatal copilului, acesta nu mai are dreptul la alocatie?
Dar e ridicol!@!
Diana, ai haz:))
P.S. Ma scuzati. Trebuia sa scriu aceeasi. 🙂
Ada, ma bag si eu ca musca in lapte. Iti citesc blogul de mult, am si eu o fetita de 2 luni si jumatate si imi doresc sa devin o mama asa moderna si implicata ca tine 🙂
Voiam sa iti raspund la intrebarea de mai sus: copilul se declara la sectorul unde s-a nascut; eu stau in sectorul 5 (si sunt ingrozita de povestea Bogdanei, pe 11 martie trebuie sa ma duc si eu cu dosarul pentru CIC), dar Maia s-a nascut in sectorul 2, si de acolo ni s-a eliberat certificatul de nastere.
Merci, Carmen. Lia se va naste in sectorul 5… deci nu scap de prietenii Bogdanei. Am trecut azi pe la Starea Civila de la sectorul 6. Ce frumos s-au purtat oamenii cu mine… ce curat si civilizat si rapid a fost totul… Eh.
la declarat copilul nu e asa nenorocire la sectorul 5, acolo pana si barbatu-meu s-a descurcat 😉
Off-topic, ma scuzi Ada, dar citind remarcile Bogdanei m-a bufnit rasul la cuvantul “concubina”, acu’ multi ani aveam o pereche de prieteni, ea mai “simpla” din fire, a trebuit la un moment dat sa declare statului ca locuieste la prieten. Si a aparut de la ghiseu plansa toata sa mi se planga ca functionara a facut-o “concubina” oricat a insistat ea ca e “prietena” respectivului, functionara n-a scos-o din concubina ori ea nu cunoaste termenul asta dar i-a sunat jignitor (mai ales dat fiind tonul functionarei probabil), bietei fete i se paruse ca functionara insista in a o face curva… :-))))) Scuze ca bat campii :-))) Dar parca tot mai frumos se cheama aici “common law partner”, concubin imi suna si mie destul de…
🙂 Eu stiu pe cineva care a trebuit sa dea o declaratie de caracter despre partener in fata sectoristului (pentru o autorizatie profesionala) si declaratia incepea asa: “Subsemnata, Ioana Popescu, in calitate de concubina a lui Valentin Ionescu, declar ca…” E putin spus ca a scos fum si ca l-a facut pe sectorist nu numai sa-si ceara scuze dar sa nici nu mai insiste vreodata sa primeasca astfel de declaratii.
… ori spouse, ca aici. 🙂
Vreau sa va spun ca in Australia o relatie de facto are fix aceeasi putere si rezonanta ca o relatie de jure. Nu certificatul (de casatorie conteaza), doar ca intr-adevar devine mai simplu cu un nume comun in familie (facturile, ipoteca etc).
Iar aici divortul si dizolvarea casatoriei (decree nisi) sunt totuna. In acelasi petec de hartie le ai pe amandoua, casatoria s-a radiat si iaca dovada. 🙂
Partea proasta e ca daca vrei sa divortezi in Australia trebuie sa ai rabdare nene, astia nu te lasa cu una cu doua sa renunti la mariaj, mai ales daca sunt copii rezultati din uniune! Mai intai se trece printr-un an de “separation” (care sa poata fi dovedita, concret, nu doar sentimentala sa fie), iar pentru formalitatile de incredintare a custodiei copilului se trece prin furci caudiene de mediere si consiliere, la domnul stat in ograda, inainte sa zica judecatorul “gata, liber, fiecare pe drumul lui”.
Va zic si eu, ca fapt divers. 😛
O, aici e paradisul divorturilor, Alina, in curand o sa divortam la notar. Ce atata reconciliere, presupune un mecanism de consiliere si o grija minima pentru ideea de familie. Vax. Pe de-o parte crucificam mamele care vor sa-si creasca pruncii ele insele, fara sa apeleze la femei straine, pe de alta parte ne gandim sa interzicem avorturile, pentru ca ne-am prins ca n-o sa mai aiba cine sa plateasca pensiile. Familia? Duca-se.
deja divortam la notar , de anul trecut…. si zic eu poti sa ii fentezi cu divortul la judecatorie facand copil inainte de casatorie, dupa ce faci copil te casatoresti si dupa aia poti sa te divortezi tot la notar ca daca nu mai faci alt copil nu ai copii rezultati din casatorie…..
Ada, eu am trecut prin ambele, adica divort si apoi o noua casatorie si nu am radiat nimic. Plus ca la noua casatorie am lasat in original hotararea de divort definitiva ca Printzul Consort a zis ca nu mai am nevoie de ea. Sa vezi ce-o sa rad cand o sa-l trimit dupa ea si o fi prin vreo arhiva, mancata pe jumatate de soareci. 🙂
Si, asa cum spune cineva mai sus, copilul se declara in sectorul in care s-a nascut, acolo i se elibereaza si certificat de nastere si tot de acolo primesti si negatia ca nu soliciti la ei alocatie sau mai stiu eu ce.
Si ce spune Bogdana, cu declaratii peste declaratii noi am patit la spital cand sa ne elibereze certificatul constatator al nasterii. Pentru ca avem nume diferite Printzul Consort a dat o declaratie ca recunoaste relatiile sexuale avute cu subsemnata (nici mai mult nici mai putin decat relatii sexuale), relatii din care a rezultat copilul Degetzica si in plus, a spus ca este de acord ca fetita sa poarte numele lui. Asta in conditiile in care noi eram casatoriti, dar nu aveam acelasi nume si in conditiile in care legea romaneasca spune clar ca nascutul din casatorie ia numele tatalui.
Mai, asta cu radiatul e ceva mai nou. Si se datoreaza faptului ca in hotararea judecatoreasca nu scrie la ce sector te-ai casatorit si functionarele, prietenele noastre, nu stiu la ce sector sa intrebe daca e adevarat ca a existat certificatul cu pricina si mai au si inspectie pe de-asupra. Inteleg ca moda asta e in vigoare la sectorul 2 si 3. Eu am zis ca tre sa spun si mai departe, ca sa nu fiti luate prin surprindere. Cat despre hotararea ta de divort, grija mare, nu se elibereaza decat persoanei direct implicate si presupune doua drumuri la tribunal: unul ca sa depui cererea si al doilea (dupa vreo cateva zile) ca sa ridici copiile. Tu neavand copii din prima casatorie, ai mai putine complicatii. Cine are insa copii dintr-o casatorie anterioara, are destule batai de cap. Spre exemplu, cand am inscris-o pe Irina la scoala a trebuit si buletinul tatalui. Si datele lui pe formular – cine e, cum il cheama, numar de telefon, unde lucreaza si ce functie are. Salariul n-au vrut sa-l afle.
ba, sunteti nebune?! de ce speriati o tanti in luna a doua fara sot si perspective de mariaj?:)) ia sa respir io adanc de tot… adica un copil “din mesteceni” nu exista pt stat? WOW!!! in blogu’ asta merge sa scrii cu injuraturi????
Calm, Ana! Macar sa stii ce te loveste:)
Asa, ca le-au trebuit datele tatalui mai pot intelege, desi nu imi este clar ce-i intereseaza pe ei unde lucreaza si ce functie are. Ok, lucreaza la …, dar ce va intereseaza ce functie are? Ce aduce asta in relatiile pe care le are scoala cu copilul? Iar buletinul mi se pare prea mult, off, ce complicat!
Si cum vine asta ca doamnele de la starea civila nu stiu daca a existat un certificat? Pai tribunalul ce a dizolvat? Nu o casatorie? Sau s-a jucat de-a divortul?
Tie inteleg ca-ti mai trebuie hotararea de divort, dar in afara de Irina, ai mai folosit-o pentru ceva? Ca sa stiu daca sa-mi fac griji sau nu!
Hotararea de divort mi-a fost utila la refacerea actelor – buletin, pasaport, carnet de conducere si in special la tot ce e legat de Irina. De ce ii intereseaza unde lucreaza si ce functie are, nu stiu sa-ti spun, cert e ca si cand m-am internat cu Irina in spital, la internare au vrut sa afle unde lucrez si pe ce functie. Despre ce stiu si ce nu stiu functionarii din Romania, prefer sa nu comentez. Nu de alta, dar stii si tu ca e inutil.
Si la noi la inscrierea copilului la scoala se bifeaza o anume clasa profesionala a parintilor (banuiesc cu scop informativ pur statistic).
Pe de alta parte, implicarea parintilor la scoala este destul de mare, se face voluntariat, parintii merg la orele de citire si uneori cei cu meserii mai iesite din comun sunt rugati sa si le prezinte in fata copiilor, la ore deschise. Deci poate ca exista o justificare. De salariu nu suntem intrebati. 🙂
Legat de usurinta cu care se produc divorturile in Ro, atata am de spus: mi-as fi dorit-o, macar putin, posibila si aici, mai ales in cazurile neafectate de custodii ale copiilor si partaje complicate. Din pricina ca exul meu a tinut mortis sa nu ma lase sa ies din casnicie (si nu-mi era la indemana, abia aterizata downunder si cu jobul proaspat inceput, sa ma intorc in tara exclusiv pt un divort!), eu nefiind pe vremea aia nici corect documentata cu privire la dovezile oficial acceptatabile despre “separare” (nu vorbe, ci nou ori desfacut de contract de inchiriere si trebi din astea, documentabile), asteptarea aia de 1 an m-a omorat cu zile. 🙁 Nu mai spun ca in toata formularistica oficiala exista, prin urmare, si starea civila de “separated”, pe langa “single”, “married”, “de facto” si “widowed”!
Dar, da, inteleg ratiunile din spatele acestei complicosenii si sunt pentru protectia familiei cu orice pret. Asa ca … am rabdat la randul meu si, intr-un final, chiar n-a fost un capat de tara, desi nu am putut sa ma dumiresc, o vreme, ce sa trec la starea civila: “separated” (de fostul) sau “de facto” (cu actualul, caci, evident, “married” nu putea avea loc din pricina de “separated”!). 🙂
Bine ca a trecut!