Și noi am fost la vot. Și-o să ne mai ducem.

5 Nov 2014 by

Am lăsat să treacă puțin timp ca să scriu despre experiența noastră de vot în diaspora. În parte, pentru că n-a fost nimic spectaculos. În parte, pentru că n-am vrut să agit și mai mult spiritele.

Acum însă a trecut suficient timp ca să pot spune așa:

La consulatul României din Toronto au fost 5 ștampile și 5 cabine de vot. Am ajuns în jurul orei 12 (ne-am permis să luăm micul dejun și să ne bem cafeaua mai întâi, apoi am avut noroc că pe autostradă nu era înghesuială și n-am făcut decât vreo oră cu tot cu stopurile din oraș), am înjurat un pic că trebuie să dăm 5 dolari pe parcare dar ne-am bucurat să vedem că era plină de români.

Consulatul României din Toronto e într-o clădire de birouri. Jos la lift erau lipite două foi A4 pe care cineva scrisese (nu foarte îngrijit) că trebuie să mergem la etajul 11. Sus era coadă, să fi fost vreo 40-50 de persoane, dar un voluntar îi scotea din rând pe cei ce nu aveau domiciliul din Canada trecut în pașaport. A trebuit să completăm celebra declarație pe proprie răspundere că nu mai votăm și în altă parte. Am avut loc la mese, pixuri din partea consulatului și multă înțelegere pentru familiile cu copii, care au fost invitate să intre în față. Cred că a durat 5 minute să votăm, cu tot cu depus copiii pe canapea. Oamenii au fost amabili, atenți, calmi. Cutia în care se depuneau voturile era transparentă.

Nu avem nimic de reproșat nici în privința organizării, nici a felului în care am fost tratați. Nu mi s-a părut că ar fi nevoie de mai multe cabine sau ștampile. Nu știu dacă au fost oameni care nu au apucat să voteze la Toronto, nu cred, aș fi auzit.

Tatăl meu nu a fost la vot. Probabil cea mai apropiată secție de votare pentru el ar fi fost la Londra, ceea ce presupune câteva ore de mers cu mașina. Cu siguranță nu ar fi stat la coadă. Dar nu s-a dus pentru că nu mai crede că are rost.

Am citit multe comentarii a propos de votul diasporei. Sunt mulți de părere că, de vreme ce am plecat din țară, adio și-un praz verde… De ce să mai hotărâm noi soarta țării, dacă tot nu mai trăim acolo. Nu e moral, cică.

Dar eu aș vrea să le spun tuturor celor ce au impresia că nu mai e treaba noastră, că atâta vreme cât avem cetățenie română și pașaport românesc, e dreptul nostru să votăm. Avem rude în țară și soarta lor nu ne e indiferentă. N-am plecat de plictiseală. N-am plecat că ne era bine și ne mergeau toate din plin. Și nici n-am uitat de unde am plecat.

Noi o să mergem la vot și peste 2 săptămâni.

LE: am aprecia dacă ați semna această petiție.

Dacă aveți nevoie de declarația buclucașă, o puteți descărca de aici. 

Related Posts

Tags

Share This

5 Comments

 1. Iar noi, cei rămaşi aici, vă mulţumim din tot sufletul pentru asta. Şi vouă care aţi votat în 5 minute – ferice – şi celor care au stat ŞAPTE ore la coadă (unii chiar nemaiputând vota).
  Cred că diaspora votează întotdeauna “bine” pentru că a ajuns la gradul suprem de civilizaţie prin care înţelege importanţa votului şi mai ales responsabilitatea alegerii.

  Deci mulţumesc!

  PS: totuşi, în turul 2 să beţi cafeaua după vot (ştiu, blasfemie!) că cine ce le trece prin cap să facă într-o secţie în care lucrurile au mers atâta de bine 🙂

  • Ada

   Eu nu cred ca trebuie sa ne multumiti, in fond nu facem nimic extraordinar, doar ne exercitam un drept. Dar apreciez cuvintele frumoase. Nu pot sa promit cu cafeaua…

 2. ralu

  Cred ca timpul petrecut la cozi pentru a vota a depins mult si de bunavointa si competenta angajatilor ambasadelor. La Bruxelles au fost cozi mari, dar puteam completa celebrul formular la coada si sa-l prezentam in sala de vot. Cozile au fost de fapt generate de numarul mic de sectii de vot fata de numarul de romani, doar 4 pentru toata Belgia, 3 la ambasada si una la reprezentanta. Pe cand la Londra … functionarasii de la ambasada au vrut sa completezi formularul de fata cu ei. Si de aici o mare pierdere de timp. Mare de tot.
  Si da, am votat si da … atata timp cat platesc taxe si sunt obligata sa ma supun legilor romanesti (asa proaste cum sunt ele … ce pretentii la legi bune pot avea de la un parlament unde si-au gasit un loc cald de facut afaceri toti neavenitii), voi vota. Si ii voi enerva cu prezenta mea si cu comentariile mele si cu alegarile mele.

 3. Eu am doua surori plecate din tara. Una in UK, alta in Belgia. Niciuna nu are sectie de vot in orasul in care sta. Cea din UK trebuie sa mearga la Londra cam 2 ore jumate sa voteze, cealalta din Belgia, trebuie sa mearga din Liege pana in Brussels tot cam vreo doua ore. Dar stii ce? am stat sa le conving ca trebuie sa voteze chiar de sunt plecate din tara de vreo 10 ani pentru ca e dreptul lor. Si poate pentru ca intr-o zi vor vrea sa se intoarca acasa. Sau daca nu vor ele sa se intoaca, poate se gandesc sa ne fie noua, celor ramasi, mai bine. Sile-am convins si in turul doi se vor duce si ele la vot.
  Ma bucur ca ai votat 🙂 asa ar trebuie sa faca toti romanii indiferent unde stau acum.

Privacy Policy