Sunt zile…

27 Mar 2010 by

… în care nu pot decât să stau şi să mă uit la oameni cum trec senini sau împovăraţi pe lângă mine. Fără să mai încerc să le ghicesc secretele, ori poate bucuriile, sau întristările. Dar şi zile în care poveştile lor îmi sar în braţe şi se cer mângâiate, ca nişte pisici în căutare de stăpâni.

Am fost la cumpărături. În faţa mea, la casă, un domn cu un coş plin, deasupra căruia tronau mai multe buchete de lalele şi câteva zambile în ghiveci. Peste 50 de ani şi chiar domn, după aparenţe. A umplut rapid banda rulantă cu cele obişnuite: cafea, multe sticle de vin, apă, zahăr vanilat, bicarbonat, cele necesare pentru torturi făcute acasă. Văzând florile şi ingredientele, am bănuit o aniversare, era prea devreme pentru cumpărăturile de Paşte. Poate soţia lui are nume de floare… Apoi a pus pe bandă pampersi pentru adulţi. O mamă bătrână poate, în orice caz un părinte de care iată, cineva se ocupă.

Am încercat să mi-l închipui sosind acasă cu braţele pline de flori, cu ingredientele pentru tort puse deasupra celorlalte cumpărături, aşa cum le aranjase cu grijă pe bandă. Am încercat să mi-o închipui pe femeia care avea să planteze zambilele, probabil într-o curte şi nu doar într-o jardinieră. Am gândit o casă caldă şi luminoasă, din care nu lipseşte nimic, din ce se judeca după coşu-i de cumpărături. Apoi am văzut-o pe soţia lui. Spre cincizeci de ani. În cărucior cu rotile. Şi toată povestea care mi se împletise printre gânduri ca un pui de pisic vagabond în căutare de stăpân, a stuchit brusc spre mine cu ghearele scoase.

Am privit-o lung, nu cu milă, doar cu curiozitate. Am căutat pe faţa ei ceva care să-mi spună că există pe lume şi femei care dacă ajung în scaunul cu rotile la vârste nu foarte înaintate, sunt în continuare ocrotite şi răsfăţate cu flori şi tort de Florii, chiar dacă sub flori sunt pachete cu pampersi pentru adulţi.

Era liniştită. Îşi ajuta soţul să ordoneze cumpărăturile. Nu doar dând indicaţii, ci chiar ordonând ea produsele în plase.

Se poate. Şi asta mă face să mă simt mai bine. Nu toate căsniciile sunt rele. Nu toate soţiile sunt scorpii. Nu toţi bărbaţii sunt porci. Există. “La bine şi la rău” nu e doar o expresie.

(nu, nu sunt cei din poză, cei despre care vă vorbesc erau mult mai tineri, dar păreau la fel de senini)

9 Comments

 1. Minunat. Multumim ca ai impartasit cu noi povestea.

 2. degetica

  asa este, mai exista frumusete si iubire.
  aceste povesti trebuie spuse;)

 3. M-a impresionat mult povestea ta.

 4. Sa ne mai spui!

 5. ceska777

  Tocmai am terminat de vazut The Notebook. In acord cu povestea ta. Multe iubiri de tinerete sunt spectaculoase, unele trec de maturitate, putini calca in picioare “pana cand moartea ne va desparti”. Pentru asta e nevoie de doi, mereu de doi, de doi ca unul…..

  • Da, nu se poate, nici unul hais si unul cea, nici unul pe repede inainte si celalalt tot pe loc, pe loc, pe loc. Am verificat, nu rasare deloc busuioc.

 6. ada, nu te uit. maine se termina perioada nebuna si ma ocup de ce a ramas in urma. multumesc pentru rabdare. 🙂

Privacy Policy