Treaba cu colecţiile la vârste mici

11 Mar 2010 by

Într-una din dimineţile în care se uita la Minimax, Irina a văzut un desen cu Mica Prinţesă (oribile, absolut oribile) care colecţiona diverse chestii. La început nasturi, apoi pietricele, în cele din urmă s-a lăsat de colecţionat. Brusc copilul vrea colecţie de ceva.

– Mami, eu nu am nici o colecţie.

– Ba ai, zic, şi-i arăt diversele serii de cărţi din bibliotecă, apoi DVD-urile cu Disney şi pe cele cu Barbie. Iată, ai deja cinci colecţii.

– Mami, dar eu aş vrea să colecţionez cărţile Adevărului.

Desigur! Mulţumesc, Minimax.

Mi-amintesc perfect cum am dus-o pe Mara acasă, nu mai ştiu de unde veneam, şi ea cumpărase vreo patru cărţi din astea, de la Adevărul, pentru Max. M-a întrebat atunci dacă nu vreau şi eu una. Am zis da cu jumătate de gură. Ştiam că dacă îi aduc una, va trebui să i le cumpăr pe toate şi vreau, nu vreau, trei luni cotizez la Adevărul în fiecare marţi. Eu nu pot să mă bag în chestii de genul ăsta, mi-am zis. De-aia, când am uitat să luăm cartea de la Mara, n-am suferit prea tare, deşi intenţia ei fusese lăudabilă şi o apreciasem.

Azi, 10 martie, cine plângea la tejgheaua Librăriilor Adevărul (care sunt una singură, cea de lângă Cărtureşti) că nu se mai găsesc primele două numere din colecţia Disney Magic?

Aţi ghicit.

Acum să vă spun de ce m-am răzgândit şi în privinţa colecţiei Disney Magic de la Adevărul şi a filmelor cu Barbie.

În faţa avalanşei de violenţă, prost gust, răutate şi cinism cu care copiii noştri au de a face zilnic la canalele TV aşa-zise “pentru copii”, prefer oricând o carte cu poze decupate din Disney Classics sau filmul în care Barbie joacă rolul lui Rapunzel.

Am mai multe motive. Cărţile sunt cu adevărat frumoase şi se citesc rapid. Poţi să le dai gata într-o seară sau poţi să mai tragi de timp, amâni şi pentru mâine. Pe raftul de la Cora, aceleaşi cărţi costă 36 de RON,  în comparaţie cu doar 12, la “Librăriile” Adevărul. Al doilea motiv e că nu toate filmele Disney sunt dublate în română. Aşa că îi citesc eu fetei mele cartea (quality time împreună), apoi îi pun filmul în engleză şi o las să judece. Ea ştiind pe dinafară poveştile (le reţine rapid) poate face conexiunile cu ce vede şi chiar dacă nu înţelege mot-a-mot, măcar se prinde despre ce e vorba.

Aceeaşi situaţie o am cu păpuşile Barbie şi filmele lor. Le-am studiat. Mi-amintesc vehemenţa cu care scriam împotriva lui Barbie acum doi sau trei ani, n-am uitat. Nu mă dezic de ce spuneam acolo, doar am trecut la altă categorie: decât Hanna Montana, mai bine Regina Marabella şi Mariposa şi tot restul găştii. Mai bine prinţesele decât Bratz. Mai bine rochiile de bal şi accesoriile lor nu tocmai ieftine decât cotierele şi genunchierele şi banderolele cu ţinte de la Hanna şi de la Bratz. Poate îmi voi schimba părerea şi despre aceste personaje, pe măsură ce creşte Irina. Dar acum simt nevoia s-o protejez de Minimax. S-o protejez de răutate şi de prostie şi de arţag şi de cinism – toate promovate prin desene animate.

Revenind la Colecţia Adevărul.

I-am promis Irinei că la fiecare chenzină îi cumpăr o carte din această colecţie. 12 lei, până la urmă, nu sunt un capăt de ţară. Cărţile sunt, cum spuneam şi mai sus, frumoase şi un cadou foarte potrivit şi pentru mai târziu când le va putea citi singură. Mă bucur că vrea să aibă o colecţie şi decât o colecţie de nasturi, mai bine una de cărţi. Le aşteaptă cu plăcere şi neprimindu-le pe toate deodată (deşi le am în cămară pe aproape toate, de spaimă să nu dispară ca primele 2 numere), le apreciază altfel.

Întrebarea mea acum este: unde pot găsi 101 dalmaţieni şi Cartea Junglei? Există librării Adevărul şi prin alte oraşe? Am înţeles că tirajul s-a epuizat şi că nu se mai re-editează. Ne poate ajuta cineva? Ne trebuie musai ediţia din această colecţie. Aveţi dubluri?

Mulţumim anticipat,

Ada şi Irina

Related Posts

Tags

Share This

19 Comments

 1. io n-am dubluri, ca n=-am cumparat carticelele astea .Dar te anunt ca de la 7 ani si-un pic nu scapi de hannah montana:D
  eram convinsa ca Sofia mea ce matura nu se va uita la asa ceva….
  iata ca m-am inselat:)

 2. Anca/Mogosoaia

  Buna ziua, Ada si Irina!

  La multi ani si o primavara frumoasa, cand se va hotari sa vina!

  Noi va putem oferi un volum nou-nout cu 101 Dalmatieni, pentru completarea colectiei. Avem dublura.

  Pe langa aceasta colectie, o mai avem si pe cea de enciclopedii care a aparut la Cotidianul in colaborare cu o editura engleza, mai demult.

  Nici editia reconditionata perfect a Basmelor lui Petre Ispirescu nu e mai prejos.

  In perioada asta, Patricia merge des la teatru si ii place la nebunie sa se joace pe roluri Alba ca Zapada si Scufita Rosie.

  Va asteptam sa dati un semn.

  • uraaaa! sarumana! Cum facem?

   • Anca/Mogosoaia

    Noi suntem “calamitati” la Mogosoaia. Cred ca abia sambata o sa iesim in oras. Din cate stiu aveti program sambata. Ramane pe saptamana viitoare, cand cred ca Patty o sa mearga in sfarsit la gradi (acum tuseste nitel). Sper ca nu e tarziu. Weekend frumos.

 3. cine-i , frate, hanamontana asta, vreo disparuta de la otv???

 4. exista din cate stiu si aici librarie adevarul, o sa ma uit dupa Cartea Junglei
  eu i le-am cumparat pe toate, pt ca e innebunita dupa carti si le citim cu mare placere seara!

 5. Andreea

  Buna Ada,

  Eu va pot face cadou Cartea Junglei. Pana sa am eu Irinuci va mai curge ceva apa pe Dambovita, asa ca….

  O zi frumoasa, asta ca sa ii facem in ciuda acestei primaveri transformanda!

 6. Există în Timişoara librărie Adevărul. Dacă doreşti pot să-ţi trimit Cartea Junglei. Şi de fapt orice altă carte din colecţie. 101 Dalmaţieni înţeleg că s-a oferit cineva deja, dar în tot cazul dacă nu, anunţă-mă 🙂

  • Gata le gasiram pe amandoua. Daca mai gasesti un 101, ii promisesem Oanei Papadie ca i-o cumpar pentru fete. Multumesc!

 7. mama lui andrei

  cartilea astea au parut si inainte de colectia adevarul la corint daca nu ma insel, eu de acolo le am
  dar e tardiv de tarziu vad ca ai facut rost de ele… succes

  PS mama de baiat fiind sunt prietena cu thomas si mcqueen si cu tom
  si jerry, nu ne mai saturam de ei…. astea imi plac si mie, chiar si thomas mi se apre ca e mai putin spalator de creier decat basmele misogine , cred ca e mai corporatist 🙂

 8. Ada, cu mine vorbeai de 101 pentru Oana Păpădie până la urmă? Ca să ştiu ….

 9. mama lui andrei

  pai de alea in care ea fata, printesa sau similar sta in turn, castel, etc si il asteapta pe el , baiatul, fat frumos sau altele similare ca sa vina sa o ia de nevasta! ca scop major al vietii….. parerea mea

Privacy Policy