Treaba cu concediul prenatal și postnatal
Știți cum e cu concediile medicale în Românica? Te-mbolnăvești, te duci la doctor, acesta constată că ești bolnav și-ți dă patalamaua, cu patalamaua în dinți te prezinți la Serviciul Personal și abia apoi poți să te duci să zaci în liniște. Dar e cu schepsis. Concediul medical nu se acordă retroactiv. Adică, între data intrării în concediu și data de emitere a foii de concediu nu pot trece mai mult de 24 de ore. Te-mbolnăvești luni, poți sta acasă de luni, dar pe foaia ta nu poate scrie altă dată decât cea de marți. Cel mult. Dacă nu e așa, te-ai lins pe bot de remunerație, Casa de Asigurare nu rambursează banii, deci instituția nu te plătește. Așa zice Ordinul 470 din mai 2010.
Concediile prenatale și postnatale, prin natura lor specială au alt regim. Potrivit art 17 din ordinul nr 60/32 din 2006, aceste concedii pot fi acordate retroactiv, pe o perioadă de 30 de zile calendaristice. În martie, poți primi concediu pentru luna februarie. Dar nu pentru ianuarie.
Ca să aflăm aceste informații și să scutim trei drumuri cu burta la gură, fără a fi în pericolul de a rămâne fără bani după 15 februarie, am dat 7 telefoane. Nu doar eu, ci și medicul meu de familie. Din acestea 7, vreo 4 pe numere de interior din instituție. Până la urmă ne-am lămurit.
Așa că țineți minte: Ordinul 60/32 din 2006, art. 17.