Treaba cu iarba in Canada

17 Oct 2018 by

E prea la modă subiectul ca să nu vorbească și tanti Aglaia, că și ea are o părere. 

Începând de azi noapte de la ora zero, Statul Canadian are o nouă sursă de venituri și anume comerțul legal de marijuana. Asta înseamnă că îți poți comanda iarba online sau poți să intri liniștit într-un magazin să-ți cumperi doza. Magazinele astea, din ce am văzut la televizor, arată ca niște farmacii, nicidecum ca Bulk Barn, adică nu e ca la piață, stă țăranul cu canabisul pe tarabă și te duci să guști să vezi din care iei 3 grame. Nope. Not happening. 

Am ieșit deja de două ori din casă și n-am văzut nici o paradă de fumători pe străzi. Au fost niște petreceri prin Newfoundland (un fel de Văscăuți) și British Columbia (ăștia sunt un fel de județul Constanța dacă reducem Canada la absurd) az-noapte dar atât. Există orașe în Ontario unde fumatul (de orice fel, că o fi tutun sau iarbă) e interzis în public și sper că se va adopta regula asta și la noi aci la Pitești (tot prin reducere la absurd). 

Înseamnă asta că n-or să fumeze kinderii pe lângă gardul școlii? Ei aș. 

Înseamnă asta că n-or să fie accidente pentru că se urcă băeții high la volan? Mba daaaa. Ba chiar se așteaptă autoritățile la un spike în numărul de incidente, accidente și evenimente, dar care va să zică s-au oarecum pregătit pentru ce vine. 

Câte magazine de pot am eu în cartier? Nu știu, nefiind amatoare, habar nu am care e cel mai apropiat. Minim doi din vecinii mei se simt un pic mai bine când au auzit că s-ar putea să li se curețe cazierele. 

Acum două zile am primit de la școală acest e-mail:

Azi prietena mea Maru a share-uit acest articol din Toronto Star, care explică pe înțelesul părintelui canadian cum să abordeze subiectul cu puberul din ogradă. 

Pe scurt, sfatul medicului jurnalist e:

Discutați cu adolescenții despre consumul de marijuana.

Nu abordați toate temele deodată, trebuie să fie o discuție în etape, pe termen lung. 

Explicați-le care sunt consecințele consumului de marijuana asupra dezvoltării creierului, din perioada adolescenței până la 25 de ani (consumul de cannabis poate afecta negativ memoria, capacitățile cognitive și performanța academică).

Asigurați-i că știți că vor fi tentați să încerce, dar spuneți-le că sperați că vor amâna momentul cât de mult pot ei. Dacă nu se pot abține, măcar să aibă grijă să fie într-un mediu safe și înconjurați de oameni în care pot avea încredere.

Sfătuiți-i să vă sune imediat dacă hotărăsc să încerce marijuana și dau în paranoia sau li se face rău. Promiteți-le că veți veni să-i luați – fără să comentați – imediat. (sugestie, ca de la părinte la părinte: Păstrați discuțiile pentru când nu sunt sub influența drogului, ca să și înțeleagă despre ce e vorba în speech. )

Regulile pentru consumul de iarbă trebuie să fie aceleași ca și cele pentru consumul de alcool: trebuie să fii major ca să fumezi iarbă/bei alcool. Dacă fumezi/bei nu conduci și nu te urci într-o mașină condusă de cineva care se află sub influența drogurilor sau a alcoolului. 

Sunt adolescenți care spun că fumează marijuana pentru a face față stress-ului și anxietății. Explicați-le că există studii conform cărora consumul de marijuana nu doar că nu are nici un efect asupra stressului și anxietății, dar poate favoriza apariția psihozelor și instalarea schizofreniei. E un cerc vicios, nu se știe exact cine a fost oul și cine găina în această relație dintre drog și bolile mintale.  De asemenea, există alte metode de combatere a stressului și anxietății și acestea pot fi explorate cu ajutorul unui medic specialist. 

Orice ar fi, păstrați un pic de umor în discuție. Amintiți-vă că în Olanda se fumează demultișor și văd că încă n-a dispărut de pe hartă. 

Vă doresc ce-mi doresc și mie: să trecem cu bine și peste asta. 

PS: Nu, Irina nu fumează. Nu, la noi în casă nu sunt permise drogurile. Nu, vecinilor mei nu le pasă că eu am copii mici, nu le păsa nici înainte. 

Related Posts

Tags

Share This

1 Comment

  1. Cristina Albu

    Ha, ha, jur ca am citit titlul cam asa, “Treaba cu iarna in Canada”, si nu pricepeam ce legatura are cu textul 🙂 Nu, nu am fumat nimic, doar ca ochii imi joaca feste uneori.
    Am primit si noi scrisoare de la HDSB cu acelasi continut ca a voastra, deci putem sa stam linistiti, copiii nostri sunt departe de pericol 🙂
    Imi aduc aminte ca am vazut recent o caricatura in ziarul local si m-am amuzat. Mama si copiii (2 adolescenti). Mom:”Guys, let’s talk about marijuana!” Teens:”Ok mom, what do you want to know?”

Privacy Policy