Treaba cu numărul 2

26 Nov 2014 by

Nu citiți acest articol la cafea. Citiți acest articol dacă aveți acasă un copil mărișor ce încă are probleme cu numărul 2.

Dacă dezvățarea de scutecele de unică folosință vi se pare un chin.

Dacă aveți un copil mai mare de 3-4 ani care încă își murdărește chiloțeii.

Dacă v-ați săturat să vă certați copilul că face de 5-6 ori pe zi câte puțin caca și foarte tare și numai în chiloți și din când în când lasă în budă câte un monstru.

Dacă nu știți ce să mai faceți.

Dacă duceți după voi luni de zile de frustrare.

Dacă nici o metodă nu merge. Nici cu frumușelul, nici cu urâțelul. Nici cu recompensa, nici cu promisiunile, nici cu luna de pe cer.

Nu e vina copilului. Nu face special. Nu face ca să vă enerveze sau ca să vă pedepsească. Câteodată nici nu știe că face. Nu, nu-i miroase.

Nu e vina părintelui. Nu e musai de la alimentație. Desigur, niște fibre și niște fructe n-ar strica.

Nu e o boală gravă. E ENCOPREZIS. Echivalentul lui ENUREZIS.

Nu mai certați copilul. Nu-l mai rușinați. Nu-l terorizați cu supozitoare și cu clisme.

Puteți citi și vă puteți informa, pentru ca apoi să puteți întreba pediatrul. aici în limba română

aici explicat pe larg daca aveți timp

aici, pe larg în engleză

Și aici 

aici un pic mai specializat

Mulțumesc mămicii pediatru, care ne-a luminat și pe noi la cap.

Acum putem căuta aici un medic care să ne îndrume ce să facem mai departe. Acasă am crezut că e doar constipație cronică. Nu e. E mai mult. E mai complicat un pic. Dar e rezolvabil.

Să mă scuzați dacă pute postul ăsta, dar sper să fie de folos cuiva.

Câteodată, când nu mai puteți, e bine să spuneți cuiva de ce nu mai puteți. Poate aflați chestii.

Iată, se întâmplă și pe la alte case. Și mai rău decât pe la noi

 

5 Comments

 1. Elena

  Buna, citind articolul am inceput sa ma ingrijorez…baietelul meu are 3 ani jumate, si, desi kk face la wc, cu pipi nu pot nicidecum sa-l obisnuiesc. Asa precum ai zis..am incercat TOT: laude, recompense, tratat ca ceve normal, explicatii etc etc. Oare ar trebui sa merg la un dr. cu el? Ma leganam in iluzia ca trece de la sine…..Si, da, nivelul de frustrare, mai ales ca toti ceilalti copii din jur par a trece asa, zen, prin potty training, atinge cote alarmante.

 2. Problema in opinia mea sta in inceputul tardiv al folosirii olitei , in comoditatea mamelor care paseaza pe cat mai tarziu momentul … 20-30 aniin urma odata cu statul in fundulet ( 6 luni )incepea incetisor si invatatul la olita . Este greu intradevar sa te ocupi de copil dar rezultatele erau spectaculoase comparativ cu ce se intampla azi … Asta e parera cuiva care are multi ani de pediatrie in urma nu numai a unei mame ( si a unei bunici )… cal batran in buiestru e greu de invat spune o vorba …. incepeti prea tarziu …. minunea diapers are reversul ei negativ.
  poti inventa o suta de explicatii moderne dar oare de ce in urma cu 20 de ani , in Romania scutecelor copii cereau olita dupa un an jumate pentru treaba cu numarul 2?

  • Ioni

   Pt doamna Elena:
   Pai sigur… VINA PARINTILOR!!! hai domn’e sa-i punem pe olitza de la 6 luni!!! Sfincterul nu incepe sa functzioneze decat pe la 2 ani jumate, atunci cand copilul e capabil sa urce treptele in mod normal alternand dreptul cu stangul… Pana atunci… sa mai citeasca doamna care se lauda cu experiente pediatrice, de mamica, bunica… experta in parenting…sau sa-i puna copilului cartea de pediatrie in mana, de la vreo 6 luni asa, ca tot pierde timpul pe olitza…poate invatza sa citeasca…

 3. cristina

  copilul nostru are 4 ani si jumatate si se poate controla perfect, insa la nr2 prefera scutecul. refuza sa mearga la toaleta. nr1 functioneaza fara problema la toaleta. 🙂 nici noi nu mai stim ce sa facem… cat sa mai asteptam…

  • Ada

   Nu stiu, Cristina, ei spun ca se diagnosticheaza la 4 ani. Pe de alta parte, tot in ce am citit eu scrie si ca se rezolva si de la sine, in timp, cu multa rabdare si fara stress.

Privacy Policy