Un concert ca o rugă

1 May 2010 by

Astăzi am avut privilegiul de a fi printre cele doar 30 de persoane care s-au bucurat de prezenţa la Bucureşti a lui Caius Hera, la concertul susţinut la Sala Bizantină a Cercului Militar, în cadrul Stagiunii de muzică veche.

Probabil nu aţi auzit despre Caius Hera, dar astăzi vreau să vă dau ocazia să vă delectaţi cu muzica lui de zâne. Caius cântă la lăută, un instrument pe care probabil nu mulţi au ocazia să îl asculte. Ce muzică frumoasă pentru o seară de vineri, după o săptămână nebună… Ce linişte mi-a dat şi ce bine m-am simţit…  şi ce de dansuri de zâne şi licurici am putut închipui la urechea Irinei (acum dansează licuricii, acum furnicile se pregătesc de bal, acum se adună zânele şi dansează în cerc), ce privilegiu să poţi sta aşa, cu ochii închişi, să-l asculţi pe acest artist.

Câte ore de studiu îţi trebuie ca să ajungi să stăpâneşti un instrument cu nu mai puţin de 13 corzi. Câtă dragoste pentru sunet şi muzică şi pentru dimensiunea ei sacră trebuie să ai ca după atâtea ore de studiu să nu bucuri decât 30 de persoane. Şi nu pentru că nu s-ar fi ştiut. Nu pentru că ar fi fost imposibil de cumpărat bilete. Ci pentru că oamenii nu mai au răbdare.

Irina a fost singurul copil din sală. Acum ştie cum arată o lăută, cum sună muzica zânelor şi că există artişti, nu doar muzicanţi şi că atunci când un artist cântă, nici nu-ţi mai vine să respiri, doar ca să nu-l deranjezi.

A fost un concert ca o rugă. Mulţumesc, Laurenţiu Constantin şi Medieval Praxis. Mulţumesc, Caius Hera.

Câteva imagini din concert.

Mi-am permis să pun în player-ul meu unul dintre cele câteva mp3-uri care se găsesc pe net cu Caius Hera. Mai jos vă ofer 3 videoclipuri, înregistrări de anul trecut, de la Oradea.  Poate aşa, când se va auzi că mai vine la Bucureşti, va avea mai mulţi spectatori.

http://www.youtube.com/watch?v=CnGYtbZmQMU&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=fbWvGHnJxbc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=k-WVQ-93vvg

4 Comments

  1. “cele doar 30 de persoane” inseamna ca atatea locuri avea sala, sau doar atatia oameni au venit?

    Mie, vineri la 14.00, cei de la Carturesti mi-au spus ca nu mai sunt bilete!!!
    Imi vine sa mor de ciuda.

Privacy Policy