Vești din țara de unde vin

8 Nov 2014 by

mutati-vaAdresa din cartea mea de identitate, pe care încă nu am predat-o la poliție consulat este în sectorul 3. La domnul Negoiță. Nu, nu l-am votat. Am rude și prieteni care locuiesc în Țara domnului Negoiță, aia unde el taie și spânzură după bunul plac și dacă nu vă convine, n-aveți decât să vă mutați în alt sector. Că el hotărăște.

Cu toate astea, domnul primar are un turneu în cadrul căruia se întâlnește cu cetățenii, să le explice, acum că tot a nins deja o dată, ce bine sunt izolate termic blocurile și cum să facem să mai luăm niște bani de la UE ca să le izolăm și pe alelalte. Este un turneul electoral de fapt. El doar ridică mingea la fileu, scopul e altul după cum se va vedea mai jos. O prietenă de-a mea, care locuiește cu familia sa extinsă (soț, părinți, copil) în sectorul 3 a mers la una din aceste întâlniri, pentru că voia să afle ce se întâmplă cu o petiție și ce e cu locurile de joacă de pe lângă casa ei. Prietena mea nu are nici o afiliere politică, nu a strigat nimic înpotriva guvernului, n-a zis nici Puie Monta, n-a făcut decât să încerce să pună o întrebare primarului din sectorul în care locuiește. Cu această ocazie a aflat că:

1. Nu era despre parc, locuri de joacă și alte chestii de interes local ci despre lucruri mult mai importante.

2. Poliția prezentă la manifestările publice face doar act de prezență, nu e acolo în interes de serviciu ci doar pentru a dirija traficul spre secție dacă cetățeanul are de reclamat vreo agresiune.

3. În sectorul trei (și suspectez că nu numai acolo) trăiește o specie nouă de oameni. Sunt mai în vârstă, sunt agresivi, sunt gata să jure că l-ai vătămat pe unul de-al lor, sunt foarte vocali și au drept de vot. Și sunt de neoprit.

Redau povestea așa cum mi-a fost scrisă de prietena mea. invitatie

“- Era un afis la mine la bloc: la ora 12.00, primarul se intalneste cu cetatenii din sector, in zona Aleea Barajul Dunarii. Am luat invitatia in serios si vroiam sa intreb doua chestii: ce s-a intamplat cu petitia impotriva construirii in parcul ior a unei sali de concerte (stiam ca a fost depusa si cu toate astea vrea sa construiasca) si ce se intampla cu locurile de joaca (sunt tot mai prost intretinute/ tot mai degradate). Mihai mai avea o apasare ca parcul arata tot mai mult a bazar. Cand am ajuns vorbea despre izolarea termica a blocurilor si cum sa laum banii de la UE pe tema asta. Cand a cerut intrebari am ridicat si eu mana. Dar a fost mai aproape cineva cu o alta intrebare si mie mi-a zis ca imediat (primarele, adica, cum ca ma vazuse). Cand am insistat, s-a trezit o baba langa mine sa ma ia de guler, ca sunt instigatoare, ca ce caut acolo, ca sunt o pdl-ista, o basista, ca ma stie ea (si ma stiau si altii, ce sa vezi…) de la alte intalniri de felul asta (unde vezi bine facusem mereu circ) si curva, si jegoasa, si basista… Negoita zambea patern si eu ii dadeam cu petitia si cu parcul.

– Ai mai fost la astfel de intalniri?

– NU! dar baba si-a gasit aliati cat ai clipi si au devenit de indata agresivi (imbranceli si din fata si din spate).

– Ai vreo afiliere politica?

– NU!

– Ai strigat “Jos Ponta”?

– NU! eu strigam cu petita si cu parcul. M-au imbrancit pana mai la margine, asa am ajuns langa Mihai, si de acolo ii dadeam inainte ca sunt un cetatean din sector si ca vreau sa ii pun o intrebare primarului. Asa am aflat ca nu am ce sa caut acolo, ca stiu ei bine ca nu locuiesc acolo in cartier. Si ca sunt o nenorocita care a doborat o baba (aia care a declansat totul) si a lovit-o cu picioarele. Deveneau tot mai agresivi si erau tot mai aproape si mai in jurul nostru. Am sesizat ca la nici 10 m de noi sunt doi politisti care priveau ganditori, fara de tinta-n sus… asa ca m-am dus glont la ei si le-am cerut ajutorul, ca niste cetateni ma agreseaza. Ei mi-au zis ca nu au cu ce sa ma ajute si ca tot ce pot sa fac e sa ma duc sa depun plangere la sectia 23 de care apartinem. Pentru ca eu insistam ca ei trebuie sa ma protejeze pe mine, nu pomul langa care stateau, iar alaturi de noi se infiintasera si cativa “cetateni” (de data asta, din aia in misiune), mi-au cerut sa ma legitimez. Atentie: eu, nu aia care ma imbrancisera si injurasera. Si eu am injurat in drum spre politisti – asa ca, atunci cand am intrebat de ce sa ma legitimez, ca nu eu am facut ceva, politistii aia doi mi-au spus ca pot fi amendata pentru refuz de legitimare + tulburarea linistii publice. Eu am zis ca imi intreb avocatul ei au insistat cu refuzul…ma rog, pana la urma m-au legitimat si pe mine si pe Mihai. la Mihai, la fel: refuz de a se legitima, pentru ca, avandu-l pe Cezar in spate, a ajuns mai greu la buletin si a mai si vrut sa stie ca de ce. Lasa ca l-au intrebat el de ce se baga in seama… cand au aflat ca e sotul meu i-au zis sa ma mai tina pe acasa (ma rog, sa aiba grija de mine si sa nu ma mai lase in locuri din astea). L-au legitimat si pe un pusti care filma cu o camera web si care si el a vrut sa puna o intrebare despre parc. Dar, repet, pe nici unul dintre ceilalti mosi care erau in jurul meu si le faceau capul mare cum ca ma stiu ei si ce monstru sunt (vezi mai sus: o batusem pe o biata batrana de peste 80 de ani, pe care doar o intrebasem daca azi si-a luat medicamentele, ca nu pare). Mai era unul acolo care filma (cu camera profi), dar cand l-am intrebat de la ce post tv este, s-a tirat brusc.

Asa ca ne-am dus sa depun plangerea la politie, in ideea ca poate conteaza cine zice primul (daca aia au de gand sa isi puna in practica amenintarile). Si aici m-au luat iarasi cu “ce am cautat acolo, ca e riscant”. Nu au fost fericiti cand am intrebat de cand a devenit riscant sa dai curs unei invitatii la discutii cu primarul de sector…dar cu chiu cu vai am depus plangerea (nu cred ca se astepta cineva sa o fac). Nu am strigat “Jos, Ponta”, desi asta mi s-a spus din prima – ca sunt anti-ponta. Am incercat sa spun ca nu vad legatura, dar nu aveai caror urechi sa te adresezi.Unul dintre cei mai agresivi indivizi de acolo le tot flutura prin fata politistilor o legitimatie semnata de dom primar si eliberata de primarie, din care reiesea ca el e consilier sau consultant civic (nu ma lasa insa sa ii vad numele si a trebuit sa trag de legitimatia aia ca sa vad cum il cheama: Adrian Cristea, unul dintre cele doua persoane de contact indicate pe afis). Eu i-am zis ca nu inteleg ce societate civila e aia in care nu poti sa pui intrebari fara sa ti-o iei pe carca, dar mi-a sarit la beregata imediat, cu aceleasi texte. Si asa am aflat, in plus, ca nu stiu ce functie de functie e aia a lui si ca asta oricum ma descalifica. Dupa care, a reluat repertoriul, inclusiv ca “stim noi ce scrii tu pe facebook”, dar Mihai crede ca asta a fost pentru pustiul cu webcam-ul. Se pare ca scenariul a fost cam peste tot acelasi. Mimeaza consultarile cu cetatenii pentru proiecte si inutile, si costisitoare, si controversate. Vezi pe pagina de la “prietenii parcului ior”.  Robert Negoita a fost de fapt deschiderea lui Daniel Barbu (care a fost decan la Stiinte Politice si Ministru al Culturii), care Daniel Barbu a inceput sa explice cum Ponta e in toate ce maine vor rade la soare, si e unic si mandru-n toate cele… E prima oara (de la revolutie incoace!) de cand mi se face frica si nu mai imi este mila de mosi si babe!”

V-ati plictisit? Nu? Mai am. Imi scrie Prietena Mea: “Ti-am zis, ai plecat la timp. Nu ai idee cum o campanie electorala scoate ce e mai rau si mai urit din oameni. Aia de pe strada. Nu mai sint cuvinte. Daca erai aici, aveai cel mai tare spectacol din cariera ta de jurnalist: blatul pe fata  al asa-zisei opozitii si al intregii prese cu Ponta. Absolut uluitor. Ai fi inteles drama pe care trebuie sa o fi trait intelectualii cand au fost instaurati comunistii.”

16 noiembrie mi se pare o zi din ce in ce mai importanta. Voi ce faceti duminica viitoare? Dar parintii vostri? Cu cine voteaza?

Tata, zici ca nu are rost sa mai votam?

Related Posts

Share This

3 Comments

  1. Nicole

    Este cumnplit de trist ce se intampla in ROmania, in Bucuresti in aceste zile. Bine ca ne informezi cu aceste eye witness reports. Multumesc si bine ca v-ati salvat la timp.

Privacy Policy