Voi ce faceți azi?

13 Sep 2011 by

Am povestit zilele trecute despre WAHMs. Working at Home Moms. Mă bucur să vă spun că deja am încă trei cliente pentru pătrățelul nostru de pe site. Stau cuminți la rând, așa cum învățăm noi cel mai bine să stăm cuminți, după ce ne facem mame. Cinste lor.

Eu nu sunt WAHM.

Statul român nu mă lasă să fiu WAHM, dacă mă prinde că lucrez pe bani cât doarme prunca, îmi ia indemnizația. Cu statul nu te joci, e ori, ori, cucoană. Ai zis că stai să-ți crești plodul? Acu’ stai! Ia d-aici niște mărunt, să ai de-o pâine și descurcă-te cu statul acasă. Eu sunt deci SAHM. Staying at Home Mom.

Acuma nu vă imaginați că stau. Că nu stau. Am o grămadă de treabă. De exemplu, mă trezesc la cinci, hrănesc bebelușul, culc bebelușul, îmi iau medicamentele (dacă nu-mi iau medicamentele nu funcționez bine) și mă culc la loc. La șase treizeci se trezește Școlărița. Își ia medicamentele. (Bronchovaxom cura de toamnă) apoi se-mbracă, apoi așteaptă și ea să fie hrănită. La șase patruzeci și cinci se trezește soțul. Soțul trebuie  hrănit și el și alimentat cu o cafea, dat fiind că la prânz nu prea mai apucă să iasă la cumpărături, deci măcar masa de dimineață să o bifeze.

E 7.41, a doua zi de școală și eu deja mi-am băut cafeaua. Recunosc cinstit, cu mâna pe inimă și cu nasul în batistă, sunt copleșită de ce ni se întâmplă. După emoția filosofico-lirică de ieri, cu pachețelul Irinei, azi la șase treizeci, când îi pregăteam a doua oară pachețelul mi-am dat seama că am mai multe probleme decât mi-aș fi închipuit.

De exemplu: pachețelul e prima problemă ce trebuie rezolvată. Nu-i poți da copilului mereu pâine cu unt și cu șuncă. E monoton și nu prea sănătos. I-ar trebui un fruct. Nu vă mirați că la mine în frigider bate vântul, am fost în concediu și de când ne-am întors e tot iureș. N-am fructe. Am terminat și ultimele ouă în dimineața asta. Mai am un borcan de Maioneză. Inutil în acest moment. Și jumătate de cutie de lapte. Și șunca despre care povestesc, dar ar trebui și altceva decât șuncă în sandwhich-ul copilului. Ce? Nu vreau să-i dau brânză topită, salamuri nu se pune problema, mezelurile în general sunt de evitat, deci, veterane în ale pachețelelor școlare, ajutați-mă. Ce le dați copiilor la școală? Le dați și fructe? Le faceți cubulețe (Irina n-a mâncat în viața ei un măr întreg, trebuie să fie tăiat minim pe jumătate! Și se oxidează.  Sunt penibilă, îmi dau seama.)?

Și apă în ce le dați? Într-o sticlă banală? (așa am făcut eu și i s-au udat cărțile și ghizodanul.) Le-ați luat cutiuțe d-alea speciale? Merită banii? Nu e suficientă o pungă d-aia ziplock?

Problema a doua:

Uniforma la școala Irinei este alcătuită din sarafan sau vestă și fustă. Lasă că nu e gata. Dar va fi gata. Și când va fi gata copilul are nevoie de cămăși albe. De unde cumpăr cămăși albe?  Aș vrea să fie de bumbac, am nevoie de 2-3 cu mânecă scurtă și 2-3 cu mânecă lungă. Pentru aceeași uniformă, e nevoie de ciorapi albi. Dresuri albe. Nu fine. Dar nici de-alea de grădi. Am auzit că s-ar găsi la H&M. Eu nu le-am văzut. Avem un Piciul aici la colț, oare or avea acolo dresuri albe?

Problema a treia:

Restul de rechizite. Caiet cu foaie velină, coperți (sau coperte?) pentru manuale uriașe, pentru caietele suplimentare, pentru culegeri, pentru… pentru și pentru… Am nevoie de: roșii, albastre, galbene și verzi, după cum am fost instruiți. Pe astea presupun că le găsesc la papetării.

În plus…

de mobilat frigiderul…

programul obișnuit al bebelușului (am un înger de bebeluș, un înger, vă zic eu, a stat ieri în scaunul de mașină de la opt dimineața până la ora 13 și de la 16 până la 20.00, n-a zis nici “miau”. Ok, între unu și patru și-a scos pârleala, a plâns cum numai bebelușii care se-ntorc pe burtă din proprie inițiativă și rămân cu nasul în saltea sunt în stare să plângă, dar n-am crâcnit nici eu, știind că urmează alte ore de stat în scaun pentru ea. Pupe mama.)

rufe de spălat (două coșuri pline)

rufe de călcat (alte două coșuri pline)

Minnie mașina e cam împuțită, din pricina păsărilor din copacul de deasupra garajului care se găinățează pe dânsa.

De gătit. Da, am gătit și ieri, și? Ce… Bine că nu fac mofturi și că mănâncă.

Staying at home ziceți?Da’ de unde, că ieri am stat acasă vreo două ore și la cum se prefigurează ziua de azi, cine știe cât apuc. Și încă n-am teme de făcut și nici o programare la nici un medic, doar copilul de ridicat de la școală, problemele de mai sus de bifat (măcar jumătate dintre ele), prima întâlnire cu profa de pian (să nu uit caiet de muzică! Deci de rezolvat rechizitele înainte de prânz.)

Aș dori să le mulțumesc frumos celor ce au inventat mașina de spălat rufe automată și mașina de spălat vase și să-i rog, dacă se poate, să inventeze și o mașină de întins rufe și una de călcat. Tot automate. Mille Grazzie.

Voi ce faceți azi?

PS: Școlărița a ieșit ieri de la ore zâmbind. A zis că ora asta a fost frumoasă dar cam scurtă. A apucat să-și mănânce sandwich-ul. “Mâine să-mi dai două”, a zis. “Și încă un pachet de șervețele, mami, că le-am prăpădit. Copiii ăia n-aveau niciunul șervețele la ei, mămicile lor de ce nu le-au dat?”. Azi dimineață s-a trezit înaintea ceasului. Ține-o, Doamne, tot așa.

PS2. E marți. 13. E o zi norocoasă.

PS3. Îmi zice soțul că meciul Nadal-Djokovic a fost spectaculos. A bătut sârbul. Nu mă mir. Mi-ar fi plăcut să-l văd și eu făcându-l pilaf pe spaniol, dar am căzut lată la 22.30. Eu! Eu, care toată viața mea am avut 2 joburi și cinci deadline-uri unul peste altul. Mi-au pus capac. Se aude, acolo, în multinaționale? Doi copii (unul de țâță, unul de clasa 1) și o casă, manage that project on a daily basis. Pe urmă discutăm noi despre ideea de challenge.

 

 

Related Posts

Tags

Share This

20 Comments

  1. Cristina A

    ‘neata pe la pranz …
    subscriu la cele de mai sus cu singura mentiune ca este la fel de greu si atunci cand fetele sunt mai mairi.
    Eu tocmai am inceput clasa I-a precum si clasa aIX-a, te asigur ca este la fel de greu :), ca urmare iti urez multa bafta, rabdare, nervi de polipropioricefoarterezistent si multa sanatate sa le poti duce pe toate la bun sfarsit, ceea ce-mi doresc si mie caci am maaare nevoie.
    cu drag
    Cristina A

    • Cristina, de ce imi spargi tu mie zenul? A? De ce?
      Hai ca se face mai usor, zi! Zi! Dar asa ca si cum ai crede.

  2. manuela

    Că întrebai de pachețele cu mâncare, eu am deja vechime, al meu e în clasa a VII-a acum, dar în ciclul primar a stat la semiinternat si nu exista varianta mesei calde de prânz, trebuia să-i pun mâncare de acasă. Din experiența mea: merită să cumperi o cutie de plastic cu capac ermetic pentru mâncare, si pentru apă poți folosi o stică din aia cu supapă (sunt anumite sucuri pentru copii care se vând în sticle cu supapă, de obicei sunt rezistente, foloseam una din aia câteva săptămâni). Asa eviți accidentele nefericite cu mâncare si apă vărsate în ghiozdan. Eu îi puneam (ca să mănânce totusi o masă de prânz, să nu stea cu sandvisuri până la 4 dupămasa) si mâncare gătită. Un ou fiert, un castravete curățat, o bucată de cascaval. Sau un snitel de pui, câteva felii de ardei rosu, doi morcovi, un măr. Sau salate care se pot mânca reci: salată de orez sau de paste cu legume si cărniță. Le puneam seara în cutiuță (am cumpărat o cutiuță care făcea vid, foarte bună) si dimineața le băgam în ghiozdan. Îi puneam o furculiță de plastic si gata.

    • Sticla cu supapa i-am dat si tot s-a udat… Ma-ntreb daca nu cumva o fi ramas totusi ghiozdanul ud? ca l-am spalat recent. Trebuie sa verific. Deci lunch box merita. Merci, am sa caut. Am cutii cu vid dar cam mari pentru scopul propus. Ea trebuie sa reziste pana la 12 deocamdata, am sa vad eu cum e si cu pianul de 2 ori pe saptamana. Merci de idei!

  3. alina

    Ada … BIG HUG! Tu stii ca eu STIU.

    Acum, legat de scoala si pachetel.
    Eu i-am cumparat Mariei si lunch bag (insulated) si lunch box (sta sase ore la scoala, are trei pauze de masa – o gustare dimineata, pranzul si gustare dupa-amiaza). Ii pun zilnic un sandvici mare, taiat si ambalat in doua, doua feluri de fructe (poa’ sa fie unul fresh si unul uscat, sau unul fresh si un compotel, sau doua fresh, in functie de ce am, de sezon …), ceva gen biscuite+branza (alternativ cu baton de cereale, muesli bar etc) PLUS, iarasi zilnic, un iaurt. Apa ii pun intr-o sticluta speciala, care are compartimentul ei in lunch bag.
    Sandviciuri – peste de conserva (ton sau somon in apa) cu avocado si branza, mezeluri tip pastrame sau sunci care stiu eu ca sunt relativ ok (cumparam de la un deli rusesc, tip homemade, au propria macelarie, sursa sigura), sau piept de pui cu salata. Cu unt, branza intinsa, morcov ras, castravete, ardei. Depinde, cum apuc si eu sa inventez combinatiile, i le alternez ca sa nu se plictiseasca. Sa ma vezi in diminetile si cu kindy pt Anna – mi se spune masina de facut sandviciuri! :)) Sot, Maria, Anna! 🙂
    Cateodata ii mai dau si banuti pt cantina scolii, unde au de toate, de la mancaruri gatite, pana la fast-foods, deserturi etc. Dar asta e numai sub forma de special treat, ea stie ca mancarea de acasa e “the healthy one”.
    Maria incepe scoala la 9, plecam de acasa la 8.40, iar eu sunt in picioare, cu hubby, de la 6-6.30 maxim, fetele se trezesc la 7-7.30.
    Diminetile mele sunt … precum acceleratul, vaj vajuri dupa vaj vajuri … STIU cum e.
    Te obisnuiesti, ai sa vezi. 🙂

  4. Las deoparte incurajarile, pupaturile si imbratisarile ca-ntre mame si se pare ca si vecine (eu stau pe Maior Coravu, strada aia ce da in Stadion) si te anunt dupa cum urmeaza: la Piciu ai sanse mari sa gasesti dresuri albe, in general marfa e buna, dar cam scumpa;referitor la pachetel, eu am descoperit gama Martinel- nu e ea bio, dar macar e fara conservanti. Si ai dupa cum urmeaza: mortadella, pate si un fel de salam. La Ana merge bine. Ca variatie, eu îi mai dau la gradi crenvursti (se gasesc acum la Mega Image niste mini- crenvursti de pui fara conservanti si alte nazbatii). Sau pur si simplu o bucatica din snitelul ramas de la cina intre doua felii de paine. Ah si la fii-mea merge bine si sandwich cu gem.
    Ca fructe, incearca cu prune- nu curg,nu pateaza si tin si de foame.
    Pup si spor la treaba.

  5. Pfoaaa, Ioana, cand vii pe la mine? Daca O iei pe Dimitrie Marinescu, in 2 minute esti la noi!

  6. Pe Dimitrie Marinescu sta socru-miu; ce mica e lumea!
    Poate ne vedem intr-o dupa amiaza in parc si punem la cale o vizita:))
    Pe noi ne gasesti in parc in jur de 18h, pe la statuia lui Eminescu; Anei ii place sa se cocoate pe lianele de acolo.

  7. Nu pot sa sufar parcul ala. jur. Prefer sa ma duc in parcul circului. Nu stiu nici unde e statuia. Dar hai ca de dragul vostru poate trecem pe acolo. Da-mi si mie un tel ca eu nu am nr tau. 26594 pe scurt:D

  8. Sinziana

    Ce-mi place subiectul asta cu pachetele! 🙂 Nu de alta, dar parintii mei au facut pachetele pentru fetele lor… hmm, sa vedem, vreo 13 ani asa, zi de zi. Ce ne punea mama? Stiu ca duminica facea destul de multe snitele care se pot pastra bine la frigider 3-4 zile si nu isi altereaza gustul. Si in pachetel veneau cu castravete sau salata. Apoi facea placinte sarate – cu carne, cu branza sau tarte sarate si sigur o portie generoasa ajungea la noi. Mai facea mama si placinte dulci- cu mere, cu branza, care tineau si ele destul de mult si erau gustarea perfecta. Si mereu fructe. Cand veneam la scoala cu pizza facuta de mama, trebuia sa am mereu 3-4 portii, caci stiam ca trebuie sa impart…. 🙂 Succes, Ada! Iti intri in mana si cu pachetelul asta si mai ales ii creezi o obisnuinta Irinei. Eu si acum imi pun mancarea pt pranzul de a doua zi in sufertas. Inca ceva, pentru a evita ‘morning rush’, pachetelul poate fi pregatit de cu seara. Sta foarte bine in frigider. 🙂

  9. Sinziana

    Ada, revin, mi-am mai adus aminte: mama mai facea niste budinci geniale din paste si branza la cuptor. Dupa ce le lasi sa se raceasca, se …’imbatoseaza’ si le poti taia felii si pune in casoleta. Mai facea si clatite cu diverse umpluturi sarate pe care le imapaturea stil batistuta si tineau la frigider tot cam 2 zile. Bine, nu prea tineau, ca la hapaiam imediat. 😀

  10. Ti-am scris un mail.

  11. amelia

    Cămăși bune (pt băiat în cazul meu, dar erau și pentru fete) am găsit în Auchan. Erau de mai multe feluri, din materiale diferite, dar și din bumbac. Tot acolo am găsit și tricouri albe cu mânecă scurtă, mânecă lungă, tot din bumbac.

  12. Buna,
    Mi-a placut tare mult cum ai scris articolul, mai ales ca am trecut si eu prin asta. Si imi place ca nu cedezi, ba mai mult decat atat chiar te amuzi :)).
    Mie acum, privind retroactiv, mi se pare vis perioada in care am stat acasa. Acum sunt 8 ore la birou, deci tot ce faceam atunci intr-o zi intreaga, fac acum in 4-5 ore maxim (plus multe alte lucruri pe langa, care au aparut intre timp). Dar se poate si asa, supravietuim, deci sa nu crezi ca vreau sa te demoralizez. De fapt te incurajez sa te bucuri de perioada asta :)).

    Daca dai cu putina zeama de lamie pe mere nu se mai oxideaza. Pentru apa si eu zic sa mergi pe sticlele cu supapa, ale mele dorm cu ele in brate si nu avem nicio problema. Iar pachetel, pentru situatiile de criza,eu le-as face diverse placintele, cornulete biscuiti etc. un iaurt si fructe. Doar ca noi nu avem problema cu bucatele.

    Nu stiu ce parere ai despre vaccinuri, dar Bronchovaxomul tot asta e, doar ca e cu administrare orala si nu vaccin. Cu alte cuvinte, virusi in stare latenta sunt inghiti in loc sa fie injectati. Eu ti-as recomanda un tratament homeopat sau naturist care e mult mai putin daunator si fara efecte secundare.

    In rest, iti doresc multa rabdare si forta de munca :))

  13. Sunt impotriva sucurilor Tedi dar sticla de Tedy Waterrr e foarte buna (cam 2,5 lei). O cumpar si o reumplu cate o saptamana iar accidente nu am avut niciodata. Lunch box se da gratis acum cu 5 prajiturele Barni in Kaufland. Papa prajiturele si va ramane cutia… cat o rezista (cam 7 lei). Cu 10 lei rezolvati problema pentru 5 zile de scoala :D.
    Bafta multa!

  14. mimi

    Daca vrei sa nu se oxideze marul pui putin suc de lamaie peste el. Eu pe aici gasesc niste batoane de branza f simpatice (cheese sticks). Am vazut ceva asemanator si in Ro, la Carrefour parca. Sunt vidate astfel ca nu iti miroase rucsacul/poseta a branza.

  15. Va multumesc tuturor pentru sugestii si ma iertati ca nu raspund acum fiecaruia in parte, dar sunt nitel bolnava.

  16. Every mom is a Wonderwoman!

  17. Eu inca nu pun sandwichuri, insa mi-am amintit de scenele din filmele americane cu untul de arahide, in diverse combinatii… ah, da, plus cele cu carne de curcan! 🙂

Privacy Policy