White Ginger Pear

16 Jul 2013 by

Intru în birou, ca de obicei, cu un sfert de oră înainte de nouă. Deschid ferestrele larg, mângâi cu privirea zidul casei de vis-a-vis. Verific construcţia din planul un pic îndepărtat, e ok, oamenii îşi fac treaba, faţada e gata, centrala termică e instalată, geamurile sunt marcate cu X, s-au mişcat bine băieţii. 

Plec spre fântână cu cana de filtru şi cana de ceai. Face parte din ritualul de dimineaţă. Am o cană cu maci, ar fi trebuit, de fapt, să fie cana lui Laur, dar mi-a lăsat-o mie, ştie că eu mă agăţ de nimicurile astea. E făcută însă pentru o mână de bărbat. E grea, cu pereţii  groşi de porţelan, o poţi uşor confunda cu o cană potrivită pentru oricine, până o ridici. Mi-e dragă, e cana pe care mi-a cedat-o Laur, deşi era a lui. O clătesc bine, spăl şi filtrul, pun apă cât pentru patru ceşti. E perioadă de concedii, de cele mai multe ori suntem şase la cafea, azi vom fi doar trei. A patra e pentru refill, în caz că vreunul dintre noi mai are nevoie de o doză.

Ştefan o să pună de cafea după şedinţă. Am zece minute până când biroul va fi inundat de mirosul puternic de cafea proaspătă, cel pe care îl iubesc şi în care mi-aş scufunda nasul ca-ntr-o eşarfă de mătase parfumată. 10 minute să-mi verific mail-ul, să văd ce s-a mai întâmplat pe blog, cine ce a mai zis. 3 din aceste zece minute sunt suficiente să-mi pregătesc şi ceaiul. Aşa sunt dimineţile mele. Şi-un ceai, ş-o cafea. 

Am în faţă trei cutiuţe în care mi-am adus de-acasă trei ceaiuri. Azi nu vreau ceai de Crăciun. Nici de ceai negru cu miros de ciocolată nu am chef neapărat. Am să-mi fac un ceai alb. 

white ginger pear

White. Rar. Creşte undeva, departe, într-o provincie în care i se spune “Acul de Argint”. E făcut doar din muguri şi frunze foarte tinere şi se culege la timp pentru ziua mea. E ceaiul meu, clar, aşa s-au aliniat stelele, pe 11 aprilie, în fiecare an, ceaiul alb să fie gata cules. Ceaiul alb nu se amărăşte. E delicat şi generos, pune în valoare alte arome. Cum ar fi cea de ghimbir. 

Ginger. Aspru. Uşor înţepător. Iute, în cantităţi prea mari. Perfect, în doze mici. Contrastul necesar în combinaţie cu parfumul bergamotei.

Pear. Am mai spus. Pară dulce-aurie-moale ce ţi se scurge pe barbă când muşti din ea, dar nu te deranjează, nu, nu, e perfectă, nu-i nimic, apa cu care te vei clăti apoi e binevenită, rece, răcoroasă, te trezeşte.

3 minute îmi cântă o chitară. Am o aplicaţie pe telefon până şi pentru asta. Cântă şi pe ecranul mic, apa din ceaşca aia cristalină pe care o am şi eu acasă, se colorează, ca să vezi cam cât de tare e minunea din cană. E încă linişte.  Nu se mai aud decât maşinile ce trec destul de rar pe strada asta cu sens unic. Şi păsările ce intră, neruşinate, în încăpere, atrase poate şi de mirosurile ce se ridică din cana mea. 

9 şi cinci. În curând se termină şedinţa de sumar. În curând va începe filtrul să bolborosească. White Ginger Pear. Rar astringent parfumat. 

 Azi scriu despre voluntari. Azi toc voci de la Bruxelles, Iaşi şi Bucureşti. Azi e marţi în săptămâna în care Irina se întoarce acasă. Azi e ziua de după noaptea în care pe la două, un hell rider ne-a trezit din somn pe amândoi. Doar unul dintre noi a adormit la loc şi acela n-a fost Laur. Azi e ziua când mi-a adus un pahar cu apă şi mi-a zâmbit şi mi-a dat pastila fără de care nu funcţionez. Azi e ziua în care suntem doar trei la cafeaua de la birou. 

Bună dimineaţa. Atât. 

4 Comments

 1. Liviana

  Ca de obicei, foarte frumos scris; cred ca fiecare are tabieturi de dimineata dar ale tale sunt foarte bine expuse. 🙂 Si eu sunt fan cafea la filtru si am norocul s-o gasesc deja facuta cand vin la birou. Nu ma supar insa cand nu e pregatita si aleg sa o fac eu. Dimineti fericite iti doresc!

  Irina vine singurica pe avion sau o aduce cineva?

 2. liana

  Pai nu bei cafeaua acasa, la micul dejun?
  Presupun ca nu sari masa de dimineata…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Poveşti şi flori pentru Ioan Bănescu | In joaca - […] minunat set cadou, care conține ceaiurile mele preferate. Am scris despre ele aici și aici și aici și…  aici . Prețul…
Privacy Policy