Ziua când primesc pachet de la mama

12 Nov 2012 by

Toţi cei ce aţi fost studenţi veniţi la studii din alt oraş veţi rezona cu ce vă scriu acum.

Azi e ziua în care primesc pachet de la mama. Nu de la mama mea, ci de la mama Olimpiei şi a lui Marian şi a lui Marcel şi a lui Ovidiu. De la Tanti Maria-a-tuturor-verilor mele din copilărie.

Am mai scris eu despre Zăvoaia de Brăila, pentru că pe vremuri, când nu existau mobile şi nici Romtelecomul nu pătrunsese cu centrale moderne în toate colţurile de Românie, ca să suni la tanti Maria formai un număr pe care l-am uitat, la care ţi se răspundea:

– Centrala!

– Un apel interurban, vă rog.

– Ce număr?

– Numărul 40, familia Lazăr, Zăvoaia de Brăila.

Şi aşa reuşeam să vorbesc la ţară cu verii mei de-a paişpea cu care am petrecut câteva veri fierbinţi, mai fierbinţi decât cele între betoane, dar parcă nu la fel de rele, în curtea cu trei băieţi şi două fete.

Tata mai are o bucăţică de pământ la Brăila, rămasă moştenire de la mama mamei lui. E “partea Ioanei” din ce a mai rămas din pământurile Băjenarilor. Nici nu ştiu dacă e un hectar sau altă unitate de măsură, cert e că tata n-a vrut s-o vândă şi bine a făcut, însă a lăsat-o în folosul familiei lui Mitică Lazăr. Şi Tanti Maria Lazăr, ex Băjenaru, face din când în când pachete pe care le trimite la Bucureşti, ca pentru copilul ei.

Pachetele astea sunt magice. Îmi trimite lapte de vacă muls şi congelat, să ţină la maşină, îmi trimite ouă “de la găinuţe” şi ceapă românească albă şi roşie, un săcotei (da, aşa se zice, săcotei) de făină fără afânători, câteva mâini de nuci, câteva bucăţi de caş dulce şi două-trei  de brânză sărată, care trebuie mâncate iute, înainte să se facă tari ca săpunul de rufe… Cel puţin aşa mi-a trimis data trecută.

Îmi trimite nimicuri, dacă stai bine să te gândeşti. Dar îmi trimite din puţinul ei, aşa cum le trimite şi copiilor ei în Spania şi în Franţa, pentru că da, Tanti Maria trimite slănină în Spania şi să nu vă oripilaţi, că nu e singura… Şi dacă am noroc şi a făcut duminică plăcinte, pun pariu că voi găsi şi nişte poale în brâu. La nunta mea a vrut să-mi trimită cu rata prăjituri făcute de mâna ei şi am zis lasă, nu munci, odihneşte-te şi i-a părut rău şi eu n-am înţeles-o atunci, în vâltoarea pregătirilor.

Senzaţia e minunată, v-o amintiţi? Senzaţia aia de căldură bună, de foc de lemne, de “s-a gândit mama la tine” şi de “vezi că ţi-am tăiat şi un pui, e bio!”… şi parcă o aud râzând seara în bucătăria de vară şi o văd refăcându-şi nodul la basma şi mi-o amintesc încercând să-şi scoată mezinul din ghearele noastre, pe vremea când aveam doar 8, 9, 10, 11 ani şi roşiile creşteau la doi paşi de grădina cu flori din faţa casei.

Azi e ziua când primesc pachet de la mama… Şi ştiţi ce? Habar n-am avut când m-am trezit de dimineaţă că va fi o zi aşa bună. Vorbeam cu bona când am auzit un telefon sunând, undeva, nu foarte tare, ia uite, mi-am zis, ăsta sună cum suna telefonul meu pe vremuri, mi-a luat ceva până m-am prins că e chiar telefonul meu de serviciu, care suna de pe fundul genţii. După ce am vorbit cu Tanti Maria şi mi-a zis că azi îmi pune pachetul, să mă duc la autogară, să nu întârzii… s-a făcut brusc mai cald şi parcă s-au ridicat ceţurile de pe stradă.

Sărut mâna, Tanti Maria. You made my day.

Related Posts

Share This

2 Comments

 1. Diana-fr

  Buna dimineata Ada, you made my day too cu aceasta postare…
  Mi-am adus aminte de bunica mea si de pachetele ei cu slanina afumata si alte bunataturi ‘porcesti’:) trimise pe vremuri in ajunul Craciunului cu posta, intr-o cutie de lemn, invelita in pinza de sac cusuta cu grija si scrisa cu creion chimic…

  Din pacate copiii mei nu vor sti decit din povestile mele cit de frumoasa e copilaria si vacanta la tara, cind o mamaliguta cu brinza si ceapa dupa o zi prin padure sau prin ‘tzarna’ ti se pare cea mai buna mincare de pe lume!…

  Ce frumos inceput de saptamina!
  Si ce noroc ca o ai pe tanti Maria!…

 2. babymanager

  Ce dor imi e de perioada cu pachete! Noi iarna stateam pe o gura de canal ptr a ne incalzi, cand asteptam pachetul la microbuz :).

Privacy Policy