Sfaturi pentru mame singure: cum să trăieşti cu bani puţini
Data stelară: 27 august.
Balanţa cont card debit: 1000 RON
Data re-alimentării previzibile: 10 septembrie
Număr zile: 13
Cheltuieli previzibile:
Gradi (până la 1): 350 RON
Benzină: 100 RON
Intretinere: 140 RON
Lumina: 60 RON,
Telefon, internet, tv: 45 RON
REST: 300 RON
Buget zilnic: ~24 RON
CONCLUZII
Not bad!
Cine-a zis că nu se poate?
Cum se poate? Sunt câteva mişcări de facut.
1. În primul rând, dacă mă apucă disperarea mă gândesc la copiii din Africa şi la pensionarii din agricultură, care trebuie să trăiască o lună de zile cu sume mult mai mici. Până la urmă, 6 euro pe zi sunt ok, cu condiţia să nu ne îmbolnăvim şi să ne mulţumim cu filmele de la DVD şi parcul de lângă bloc, în loc de multiplex şi Orăşelul Copiilor. 13 zile nu sunt o eternitate.
2. Întotdeauna îmi plătesc facturile la timp. Imediat ce vin. Şi folosesc pentru asta un home banking device, ca să nu mai am scuza că n-am avut timp să trec pe la casierie, era coadă, a plouat. Long live internet. A fost o vreme în care într-o lună plăteam facturile restante la lumină, în alta plăteam restanţele la întreţinere. Bad idea!
3. Irina mănâncă la grădi, deci acasă nu gătesc decât în week-end. Pentru ea cumpăr legume şi fructe de sezon. Mă străduiesc să le iau din piaţă, nu de la hypermarket. Nu-mi iese mereu, dar mă străduiesc să fie măcar made in Romania. Din spirit de gaşcă şi pentru că legumele turceşti n-au niciun gust. Pe lista de cumpărături am mereu alimentele de bază: lapte, pâine, smântână, iaurt simplu.
4. Provizii, provizii, provizii: am mereu în casă paste de mai multe feluri (Spaghetti, învârtecuşe, fundiţe, şi d-alea prin case se bagă degetul- după cum le spune Irina. Măcar unul dintre aceste feluri de paste e colorat.), în congelator câteva pungi cu diverse amestecuri de legume – unele pregătite de Gabica (face nişte punguţe cu mazăre proaspătă amestecată cu mărar, numai bune de aruncat direct în oală) altele confecţionate de mine (anul ăsta am pus şi vinete, Gabica, în caz că citeşti), câteva borcane cu diverse dulceţuri (e unul dintre cele mai bine primite cadouri la noi: o dulceaţă de casă), biscuiţi, orez, conserve de ton în suc propriu (trebuie să mai mănânc şi eu. Şi fac o salată de ton de se zgârie pe ochi ăia de la “La Mama”).
5. Diferenţa între un pui gata rotisat şi unul de pus în tavă este de 2 ore şi 3 lei noi. Sunt săptămâni în care 2 ore de aşteptare atârnă mai greu în balanţă decât 3 lei. Puiul la rotisor e bun, nu conţine chimicale, se consideră mâncare pentru dietă (în curând o să vă prezint câteva reţete grozave pentru curajoasele care ţin diete). Am mereu în congelator ceva carne de pui, ceva carne de vită, chiar şi peşte. Ştiu să le pregătesc.
6. Nu merg cu Irina la cumpărături. În felul ăsta, orice jucărie aş fi tentată să pun în coş, e luată de pe raft, pipăită, întoarsă pe toate părţile, preţăluită şi depusă la loc. Să recunoaştem cinstit, casa e plină de jucării care n-au mai ieşit din coş de luni de zile.
7. Când am bani, cumpăr jucării noi şi le dosesc. Când nu am bani, mai scot câte una, dacă e cazul. În acest moment, ascunse în cămara mea sunt câteva ouă de dinozaur, un broscoi care se transformă în prinţ, un vulcan din care iese un dinozaur, un leu în cuşca lui, care îşi modifică dimensiunile, două puzzle-uri neîncepute, nişte pastile pe care când le pui în apă ies din ele diverse animăluţe şi altele asemenea. Foarte rar cumpăr jucării scumpe – de obicei de Crăciun şi de ziua ei. În casa noastră Iepuraşul de Paşte şi Moş Nicolae aduc dulciuri şi câte o jucărie mică. De Crăciun, Irina primeşte maxim două cadouri de la mama. Acele cadouri înseamnă ceva. Deţin rezerve de plastelină, creioane colorate, acuarele şi mărgeluţe. Practic împrumutul de jucării cu câţiva prieteni.
8. Copilul creşte repede. Hainele trebuie cumpărate cu cap. Unui copil de 2 ani îi cumperi tricouri ca pentru trei ani. Hainele de iarnă e bine să le poată purta măcar două anotimpuri. (Totuşi, să nu stea pe el ca pe gard). Cu încălţămintea e mai dificil, trebuie făcut un sacrificiu. Hainele nu sunt un cadou. Hainele sunt o necesitate.
9. Îmi plac reducerile de la magazinele de haine. Nu mă îmbrac de la second hand, dar sunt cu ochii pe magazine, am abonament la M&S unde mereu găsesc haine frumoase pe măsura mea. Încerc să nu uit că blugii şi tricoul nu-s mereu o opţiune. Încerc să nu uit că sunt şi femeie nu doar mamă. Prietena mea cea mai bună face coliere, brăţări şi cercei. Am 4 parfumuri pe care le alternez.
10. Am două prietene şi o adolescentă baby-sitter. Uneori am 3 copii. Alteori au ele câte 2. În felul ăsta îmi cumpăr timp pentru mine. În timpul pentru mine încerc să fac singură tot felul de lucruri. A fost o vreme în care aveam menajeră. Îmi plăcea să vin acasă şi să găsesc toate lucrurile la locul lor, covoarele periate şi ferestrele lucind. Acum nu mai am menajeră. Fac cât pot, când pot, cum pot. Lui Gimminy i-am sucit gâtul demult. E ok. Recunosc cinstit că nu-s în stare să mă pensez singură. Am învăţat însă să-mi fac singură manichiura. Când am bani, mă duc la coafor.
Voi cum faceţi?
Foarte tare postul, si iata ca m-ai facut sa comentez, dupa 1 an de citit pe furis 🙂
Deci, sunt Monica, sunt femeie si cheltui. Iata cum:
Pay-day: facturi, chirie – bifat, fara sa clipesc
Impartim banii pe saptamani, din care:
Sambata e ziua de cumparaturi pentru casa, mereu cu lista, am pus legume la congelator si am facut dulceata. De obicei cumpar o oratanie asasinata sau un muschi de rumegatoare, cartofi, ceapa si alte legume iau la 2 saptamani de la piata, in cantitati mai mari.
Gatesc pentru toata saptamana, cu exceptia gustarilor de dimineata, si nu omit niciodata laptele, iaurtul si branza.
Am rezerve industriale de faina, malai, paste, condimente, pentru ca nu se stie niciodata cand e cazul sa pun de o paine in casa sau o salata cu paste.
Restul banilor, repartizati pe zile pentru : tigari, fructe de la chioscul din fata blocului, aaataaaat.
Ma pensez, mani/pedi a la maison, haine imi iau de la reduceri 🙂
Ce zici, am trecut testul?
Aaa…si cumpar produse cosmetice si de ingrijire personala pluuus solutii de curatenie o data la doua luni, si doar cu lista.
And it works.
Pup
Mon
Si la noi e buget de austeritate.Platim facturile prima data ca aici nu e de joaca..Luna asta au fost 2000 de euro facturile.O data pe luna fac cumparaturi generale,orez,paste fainoase,faina carne..
Daca ramine ceva peste ne mai luam si noi citeceva.
Am un cont in care imi trage in fiecare luna ceva bani in caz ca raminem in pana..Nu ma ating de el decit in cazuri de extrema urgenta.
Monica, faina am si eu de vreo trei feluri dar eu painea o fac cu drojdie proaspata, cu aia praf nu iese neam.
Aia cu detergentii imi scapase. Chiosc la bloc nu mai am, a dat faliment.
In rest, da, seamana…
Florina, am si eu un cont d-asta, e in forma de alba ca zapada si functioneaza cu monede de 50 de bani. Alti bani de hartie nu prea reusesc sa pun deoparte.
Draga Ada,
Si sa te gandesti este foarte greu, si te admir foarte mult cum reusesti sa infrunti viata.
Sergiu, e simplu: stiu ca nimic nu dureaza vesnic, nici perioadele de bunastare, nici alea de … hai sa nu zicem saracie, sa zicem frugalitate.
M-am gandit ca va folosi cuiva vreodata lista si ca poate aflu lucruri noi. Uite, nu-s singura, si Monica face la fel ca mine.
Mai mami, nu vreau sa te deprim, dar se pare ca ai calculat gresit. Sau imi scapa mie ceva. Adunat ce-ai pus tu la cheltuieli posibile pana iti mai intra bani pe card… ar da 105 lei. Asa ca iti ramane doar cam 8 lei pe zi…
Eu nu-s asa un exemplu bun, ca nu intru in tiparele obisnuite de femeie. Adica nu cosmetice, nu coafor… Anul asta ce mi-am cumparat rochite. In schimb pun botul la jucarii, carti pentru copii, hainute faine de copii, mai ales daca-s la reduceri (si aici nu conteaza ca-s de fete sau baieti, ca am cui le da cadou…). Deci daca trag linie, tot paguba la casa omului sunt. In general insa traiasca reducerile si targurile pentru copii! Cat despre mancare, noi cumparam o data pe saptamana de la supermarketurile astea mari, sotul e cel care urmareste preturile. Si in piata pentru legume fructe. Nu facem rabat la calitate, incercam insa sa fie cat mai naturale.
Si eu am lista.
De fapt am o agenda enorma, in care trec tot ce am de platit, tot ce am in plan ca va trebui platit si facut.
Mereu am lista de cumparaturi, altfel uit de caine sau uit sa cumpar juma` din ce ne trebuie.
Mereu calculez si imbin sa fie bine, sa mai bifam un curs, sa mai luam o cutie de margele, etc 🙂
E greu, dar se poate si mai rau, asa ca e bine.
Mereu ma rog la DD sa nu se strice masina, aspiratorul, masina de spalat, sa nu ajungem la boli, ca in rest, rezolvam cuva cu planul A sau B sau inventam si planul X.
Germina:D a dracului matematica. Ai dreptate, doua facturi le-am achitat deja.
Ma rog, era doar un exercitiu, pretextul de discutie.
Iti trebuie multa intelepciune sa te descurci asa cum faci tu. Eu n-o am si ma sperie gandul ca orice nepfrevazut m-ar putea da peste cap rau de tot.
Pentru ca atunci cand am bani… ii cheltui foarte usor, mai aman cate o factura pana la urmatorul stat de plata, dar nu mai mult… si tot prinn iternet bankig le platesc (economisesc o gramad de timp si nerbi).
Pentru alimente astept tichetele de masa si ma bucur cand pot sa cumpar pe ele cosmeticale sau chiar jucarii:)) depinde de magazin.
Si in dulap am dosite o pereche de patine cu rotile (mi-e putin teama sa i le dau, poate dupa ce ii iau casca si aparatoare) si o carte a Luciei Muteanu "Ghici, ghici, ghici, ce voi desena aici?"
Hainite am tendinta sa ii cumpar mult mai multe decat are nevoie si multe ii raman mici inainte sa le poarte, dar cele mai multe de la redeceri (cred ca de asta nu ma pot abtine) si patofii la fel… dar m-am covins (nu o data) ca nu-i nici o afacere sa ii cumparam pentru la anu… ca nu se potrivesc…
Din septembrie incepe gradinita (de stat)… dar nu stiu ce surprize ne va aduce, asa ca va trebui sa fiu mult mai prevazatoare.
Tabelele cu cheltuieli, rate, dorinte si realizari nu ma ajuta prea mult.
Nu am nici un ban pus deoparte, desi muncesc de la 18 ani. Mai am inca rate la casa, masina si o descoperire de cont. Am doar asigurarea de viata si ma bate gandul sa-i fac un "kid cont" sau ceva de gen…
Cand nu am bani, imi promit sa nu mai ajung intr-o astfel de situatie… nu ma simt deloc confortabil cand cardul e gol si astept ziua de salar. Si s-a intamplat sa caut si in pusculita ei. Si m-a spus 🙁
E clar ca se poate, esti un foarte exemplu foarte bun…
Sanatoase sa fim si copiii nostri la fel!
🙂
frumos si util
eu…lucrez de la 8.30, la 17.30, uneori mai mult, noaptea de regula, deci tre sa platesc bona, pt copil de 3 ani…apoi rata la casa, jumate eu, jumate fostul, inca, apoi va fi mai dureros 😀
fac mancare, spal, calc, pun zarzavat la congelator, de toamna, pe iarna, totusi, cumpar pt ioana, fructe, lapte, iaurt, aproape zilnic…
mai putin haine, recunosc ca nu ma pasioneaza shoppingul, dar cand trebuie, trebuie…acusica, se apropie gradinita, e primul an, nici macar nu stiu ce am de cumparat, in afara de haine, papuci, ghiozdan 🙂
la coafor, cand ma tund sau la ocazii, manichiura, pensat, home made 🙁
pana acum, m-am descurcat, onorabil zic…in ultimul timp, ma lupt cu criza, se simte, salariile nu se mai dau la timp…dar ma gandesc ca va fi si mai bine…si daca altii se descurca cu mult mai putin, eu de ce n-as putea?!
A fost o vreme in care am avut bani multi pe mana. Ma invatasem la shopping si la bani aruncati pe lucruri ce nu-mi foloseau la nimic. Acum suntem in criza. Drept care, ne conformam. Ii cer sotului bani, imi spune ca n-are, iar eu nu mai am chef de shoping. Restul (mancare buna pentru copii, bona si tanti la curat) a ramas la fel. Mi-am cumparat bigudiuri.
Scuze pentru comment, acum vad ca subiectul se adreseaza mamelor singure, m-am bagat in seama, dar nu te superi, bine, Ada?
Ganduri mici, nu ma supar, si cu sotul poate fi la fel de greu. Eu cu sotul langa mine am avut perioade in care ne-a mers mult mai prost in trei decat ne merge acum in doua.
Si noi faceam la fel cand eram copil, cand era zi de salariu tata si cu mama plateau toate facturile, cumparau niste salam si alte chestii pe care le mancam o data pe luna, dupa care zilnic aveam grija sa nu cheltuim mai mult de o anumita suma. Cand mai primeau ai mei cate un premiu cumparam o pereche de pantofi sau o haina, de obicei de Craciun si Paste.
Au fost niste vremuri interesante, acum mi s-a intors situatia dar cu toate astea nu imi place sa cheltuiesc banii aiurea, chiar dimpotriva imi place sa-mi ajut parintii si prietenii la nevoie.
O zi frumoasa si plina de zambete
Eu sunt fabulos de zgârcioabă. Din studenţie mi se trage, sau o fi genetic…?
Am ales varianta economisirii permanente. Financiar & nu numai, sunt veşnic la dietă.(Am găsit până şi o farmacie cu preţuri mici!).
Daca e ceva ce pot face bine eu (şi nu-mi ia o mie de ani, ori de două ori costul), nu cumpăr.
Am renunţat la TV. Celui mic oricum nu-i trebuie. N-am telefon fix, doar mobil.
Am schimbat maşina cu una (împrumutată!) care consumă mult mai puţin. Merg mult pe jos.
Refolosesc tot ce pot (pungi, hârtie, cutii).
Ador obiectele multifuncţionale. Dacă se poate să şi ţină vreo 20 de ani…
Cu mâncarea: pe lângă liste de cumpărături, planific şi meniuri săptămânale. Am în casă mici rezerve de alimente, permanent reînnoite. La fel, prefer alimentele naturale şi proaspete.
Cu hainele: clasicul şi sportivul merg, la mine, muuuultă vreme. Pentru copil iau mai des – am o lista de mărci ieftine şi bune. In rest, tot la reduceri!
Mă vopsesc/pensez/epilez singură, ştiu să fac/repar diverse chestii prin casă – am fost un copil activ şi extrem de curios. uneori, nu cred c-am crescut mult :).
In sezoanele de reduceri, pentru care economisesc harpagonic în restul timpului, mă simt miliardară.
Hai, că deocamdată merge.