Maică, pe vremea mea nu exista așa ceva!
În dimineața asta, după ce am hrănit o jumătate din familie și mi-am băut cafeaua, am pus copilul mic la nani, am trimis copilul mare la un desen animat (a luat doar FB săptămâna asta, deci merită) și am plantat soțul la niște curse de Formula 1. Și pentru că s-a făcut liniște, m-am apucat să scotocesc prin punga de goodies cu care m-am întors de la Bookfest. N-am să vă stresez cu seria scrie și șterge, despre aia vă povestesc eu mai încolo, când or să vă apese limba engleză și cunoașterea mediului. Acum se apropie vacanța, deci hai s-o lăsăm mai moale, măcar până prin august.
Am să vă povestesc cu ce mă joc eu de vreo oră. Editura Gama a venit la Bookfest cu o serie de jocuri fabuloasă, nou nouță. Atât de nouă, că nici nu e pe site (ok, e posibi să n-o fi găsit-o eu, după ce se trezește Diana, o să pun și link). Se numește Top Designer și e un joc pentru fete (sorry, gRamos!).
Pe scurt. 14 manechine, 16 materiale textile, 3 șabloane și un card cu instrucțiuni, card care mi se pare cel mai important dintre toate, pentru că le dă fetelor câteva noțiuni de bază despre ce și cum se face, cum se combină culorile și modelele – chestiune foarte utilă chiar și pentru mămici. Nu, nu ne naștem toate cu un gust desăvârșit în ale modei, unele din noi trebuie să se (auto)educe.
Când eram eu mică, aveam păpuși de plastic pe care le îmbrăcam în diverse rochii/veste/fuste croite din frunze și resturi de materiale. Nu mă jucam cu păpuși de hârtie. Nu se auzise de așa ceva. Să ai o siluetă desenată, pe care s-o îmbraci cu diverse haine de hârtie colorată. Acum, la 36 de ani, am descoperit însă că e un joc minunat și economicos. În special dacă ai parte de un set ca acesta oferit de Gama. Eu sunt împotriva distrugerii hârtiei, mă doare sufletul când văd câtă hârtie irosește propriul meu copil. De aceea m-am bucurat să văd că în cutia de la Top Designer sunt “materiale” autocolante refolosibile. Asta mi se pare grozav. Ai 14 manechine pe care le poți îmbrăca după cum te taie capul. Poți desena ușor cu șabloanele fuste, rochii, haine, (există șase seturi: primăvară, vară, toamnă, iarnă, party și mireasa) pe care le poți combina apoi în multe variante interschimbabile. Nu toci la infinit copaci. Sigur, e un autocolant, dar nici răbdarea domnișoarelor noastre nu e infinită, să zicem că lipiciul de pe spatele rochiilor e direct proporțional cu grija cu care sunt date jos de pe manechine.
Așa cum mi-am propus de când am început seria testărilor de jucării, mai întâi m-am jucat eu cu ele. Desigur, mizez pe efectul lui “mami, ce faci acolo?” ca s-o mai scot pe Miss din televizor. Nu merge să-i flutur un joc pe sub nas și să o pun să lucreze. Întâi trebuie să mă roage. Am trecut, deci, la treabă. Noi avem colecția Mireasa (nu râdeți!). Mi-am ales un manechin, un model de rochie, un material, un creion și foarfeca. Desigur, prima rochie am greșit-o. Am desenat direct pe material, mi-am dat seama că n-am poziționat bine șablonul, m-am felicitat că am desenat cu creionul, am șters, am întors foaia (la propriu), am desenat pe spate încă o dată, am decupat, am scos foița de protecție, am lipit autocolantul și… tadaaaa! Am reușit s-o îmbrac pe una dintre cele 14 fete dezbrăcate. Exact când terminam de lipit, a intrat Irina în cameră.
– Ce faci? Pot să fac și eu?
– Sigur, hai să mă ajuți. Uite, eu am ales bluza, tu alege fusta, care-ți place, care crezi că se potrivește, dintre asta și asta și asta?
– Asta!
– Bine, pe asta o facem. Eu desenez, tu decupezi, vezi, șablonul trebuie pus în colțul materialului, ca să nu-l irosim, și trebuie să tai cu atenție, apoi să lipești, apoi poți să te aplauzi că ai făcut treabă bună. E simplu!
Și-așa a început Irina să se joace. Sub ochii și cu ajutorul ei am mai făcut un model, suficient ca să-i deschidă apetitul.
– Acum vreau s-o facem pe-asta!
– Nu, acum le iei mătăluță pe toate și te duci și încerci să faci singură o rochie și pe urmă vii să îmi arăți.
– Dar mi-e frică să nu greșesc!
– Nu-i nimic dacă greșești. Acum poți să greșești. Pentru asta sunt jocurile, să încerci și să greșești și să înveți.
– Nu, mai bine mă uit la un film!
-Faci cum vrei, dar eu cred că e mai interesant jocul ăsta. Poți să afli dacă atunci când o să fii mare ți-ar plăcea să fii creator de modă.
– Cum adică?
– Adică să faci rochii frumoase. Și când o să fii tu faimoasă și o să vină cineva să-ți ia un interviu, o să te întrebe: cum v-ați hotărât să deveniți designer? Și tu o să zici: Într-o sâmbătă dimineață, mama mea mi-a dăruit un joc. Am făcut împreună două rochițe de hârtie și așa am început prima mea colecție de modă pentru păpuși.
A zâmbit a neîncredere. Acum când scriu, ea încearcă să facă singură rochii. Nu e mare scofală, dar ei îi e mai simplu să spună că nu știe, că îi e frică să nu greșească, ba mai mult, nici la decupat nu se pricepe. Irina are nevoie să i se spună că poate, că e ok să greșească, nu se supără nimeni, să i se arate cum, să fie stârnită… I-am spus că fetelor ălora le e frig. Să pună ceva pe ele și apoi facem o paradă de modă. I-am explicat că întâi trebuie să citească instrucțiunile, să privească modelele cu atenție, șabloanele, materialele, să facă o încercare pe hârtie albă și abia după ce e mulțumită de încercare, să treacă pe materialul autocolant.
Sunt curioasă după câte rochii se plictisește. Pe prima a făcut-o cam în cinci minute – același model făcut și de mine, dar în oglindă. E greu de dezlipit, așa că am ajutat-o.
E un joc bun. Irina are 7 ani, mânuiește bine foarfeca, învață să combine materiale și în plus, dacă chiar îi iese colecția, o să facem o paradă a modei păpușilor.
– Și tu cu ce participi la paradă? a vrut să știe.
– Eu am să fiu reporterul care-ți ia interviul.
Nu, pe vremea mea nu exista așa ceva. Nu-mi amintesc să fi stat mama să-mi explice și să decupeze hârtii cu mine. Pe vremea mea, quality time însemna “mama, pot să ies în curte?”. Dacă răspunsul era “Da!”, eram fericită.
Mă bucur că există așa ceva acum. Și conceptul de Quality Time și jocuri pentru care la 7 ani încă ai nevoie de părinte. Chiar dacă Irina n-o să devină un creator de modă faimos, poate o să-și amintească de sâmbăta asta, când împreună cu mama a făcut rochii de hârtie.
Colecţia e atât de nouă încât da, încă nu e pe site :). La Bookfest am avut un lot tipărit „la urgenţă”. Cum ies seturile din tipar şi devin disponibile, dau semn!
🙂 Neata, Diana!
Multumiri ca scrii !
Acum voi sti ce cadou-surpriza va avea fi`mea de ziua ei.
Sper sa pot comanda on-line cat de curand.
Merci mult inca o data !
Daaaa! Si stai, ca exista si next level. lesini…