Testing New Mandala

7 Jun 2012 by

Dacă e joi, e zi de teste. Azi ne jucăm cu New Mandala de la Noriel, o invenție cu ajutorul căreia orice persoană (între 4 și 99 de ani) incapabilă să deseneze cu mâna liberă poate crea minuni.

Îmi place ideea de mandala. Când Irina avea trei ani, am cumpărat un carnețel plin cu astfel de desene, care mai de care mai simpatice, numai bune de colorat, mi-am spus eu. Desigur, Irina n-a dat doi bani pe carnețelul meu de colorat, așa că la nervi maximi, mai coloram eu câte una, ba cu broscuțe, ba cu fulgi de zăpadă, cât să se așeze mai bine gândurile în cap.

Ei, acum avem device-uri pentru orice. Inclusiv un aparat cu ajutorul căruia pot fi create mandale. Mult mai interesant decât să stai să umpli spații goale, poți să desenezi cu șabloane, rotițe zimțate și șine speciale pentru ele, propriile tale desene.

Prima oară m-am amuzat cu Girafa. A durat cam cinci minute. Am ales girafa pentru că mi se pare imposibil să desenezi o girafă cu mâna liberă. Cu șablonul, am putut chiar și eu.

Apoi am ales prințesa, calul și prințul. Abia după ce am nenorocit și fața prințului am realizat că pentru a-i desena profilul trebuie să trec vârful creionului doar peste una din marginile ștanței, nu peste ambele. Apoi am început să fac puncte de diferite culori, până m-a văzut dl. ing cu ce mă ocup și m-a luminat.

– Păi nu așa se face!

– Cum adică nu așa se face! Ba da, uite, o fundiță, aici o spirală, aici un melc!

– Nu, draga mea! Pui vârful aici și plimbi rotița pe margine și iese frumos!

Noa! Copiii și inginerii se pricep mult mai bine decât mamele la deslușit jucării fără manual. Desigur, dacă aș fi studiat cutia cu mai multă atenție, m-aș fi prins până la urmă cum se face. Încet, încet, după ce am reușit să stric vârful delicat al uneia dintre cariocile speciale din cutie, am priceput și eu cum funcționează device-ul. Se ia carioca specială. Se pune o foaie curată în lăcașul ei. Se alege o rotiță și se plimbă cu carioca pe marginea cercului.

În vreme ce eu mă dumiream, Irina făcea 13-14 să i-l dau eeeeei că ea știeee că a avut și la grăăăădiiii. E posibil deci, să aveți surpriza că pruncul s-a mai întâlnit cu așa ceva în cadru organizat.

E distractiv? E creativ? Aș zice că proporția este 40%-60%, cu procentul mai mare spre creativ. Dacă aveți și dumneavoastră acasă un tocător manual de hârtie cum am eu (Irina consumă incredibil de multă hârtie), mai înclinat spre jocul solitar decât spre cele de colectivitate, atunci New Mandala i se potrivește.

 

Jocul costă 60 de lei și conține nu doar device-ul, ci și cariocile speciale, trei seturi de șabloane și câteva coli albe. În materie de consumabile, cred că după ce se consumă cariocile speciale puteți lucra cu pixuri colorate cu vârf foarte subțire. Cât despre șabloane, pot fi folosite și cu roletă și acuarele, dar va trebui să aveți grijă mare la suprafața pe care lucrează copilul. Roleta nu este în cutie, dar dacă trăiți cu un Picasso în casă, sigur aveți de pe la alte jocuri de desenat.Este recomandat de la trei ani în sus, eu cred însă că e mai potrivit pentru vârste mai mărișoare, aș zice de la patru ani cel puțin.

Dacă aveți acest joc acasă și vreți să ne împărtășiți o părere, o așteptăm cu curiozitate.

PS: Ramona,  am discutat cu furnizorul și a promis că trimite la testat și o jucărie  pentru băieți de cinci ani.

 

4 Comments

 1. Mihaelaf

  Buna Ada ,

  As vrea sa te rog ceva.Intr-o poza mai veche a Liei am vazut ca avea un fel de grilaj care ii delimita spatiul de joaca pe covor ,si cum mi s-a parut mult mai generos decat un tarc obisnuit si cum am ajuns si noi la etapa cu pricina,as vrea sa te intreb daca l-ai procurat din comert si daca imi poti spune de unde anume.
  Multumesc frumos!

 2. ramona

  Super! Mersi si astept cu interes. 🙂

 3. Mihaelaf

  Multumesc frumos!

  N-am reusit sa-ti multumesc la fel de promt,pt ca….inca nu avem tarc si fac eu de paza tot timpul.Mi se pare destul de scump,insa de la o ora la alta( si nu de la o zi la alta ) realizez ca avem cu adevarat nevoie de el!

  Va pupam !

Privacy Policy