Leacuri de frumuseţe

23 Sep 2009 by

În seara aceea, se îmbrăcase

cu trei picături de parfum puse la-ncheietură.

Şi atât.

00015Rostiţi cu glas tare: Apă De Flori De Portocal…

Sună ca din poveşti. Sună îndepărtat şi parfumat. Apa de flori de portocal se obţine din distilarea florilor de portocal amărui. Nici nu ştiam că există aşa ceva până când am primit cadou o sticluţă de apă de flori de portocal, comandată din Franţa în Elveţia, purtată cu avionul de la Geneva până în Drumul Taberei şi din Drumul Taberei până sub copacii parcului Romniceanu, unde mi-a fost înmânată cu ceremonie.
“Nu mai am răbdare, mi-a spus prietena mea, trebuie să-ţi dau ce ţi-am adus…” Îmi pomenise de apa de flori de portocal pe când îmi vorbea de cafeaua albă şi de alte mirodenii ciudate cu care urma să ne îmbătăm simţurile şi papilele într-o plănuită escapadă. Sticluţa albastră cu apă de flori de portocal o ţin ascunsă printre şaluri şi eşarfe, în sertarul meu din şifonier. Teoretic, apa de flori de portocal este un ingredient pentru cocktail-uri si prăjituri. Practic, câţiva stropi de apă de flori de portocal puşi pe dischete demachiante, ţinute preţ de câteva minute pe pleoapele închise, fac minuni pentru ochii obosiţi. Veţi simţi mai întâi o răcoare plăcută. Mirosul vă va inunda nările şi vă va da o stare de bine. Lăsaţi apoi dischetele pe noptieră: aerul se va împrospăta. Dacă aveţi o sticluţă cu atomizor, câteva “puf”-uri date la încheietura mâinii vă vor da un “aer tropical.”
flower_waterPuneţi câteva picături de apă de flori de portocal într-un pahar cu gin şi vermut şi veţi obţine un martini Victorian. Combinaţi ceaiul verde şi încă 3-4 picături de apă de trandafiri şi veţi obţine un parfum excepţional pentru un ceai altfel inodor. Tăiaţi câteva cubuleţe de pepene galben şi acoperiţi-le cu un sirop făcut din miere şi apă de flori de portocale. Mai puneţi şi câteva felii de portocală pe care aţi presărat o combinaţie de zahăr şi scorţişoară. Dacă adăugaţi şi câteva căpşuni proaspete, obţineţi o delicioasă salată de fructe.
Siropurile cu care însiropaţi aluaturile de tort sau chiar baclavalele sunt şi mai parfumate dacă puneţi şi apă de flori de portocal. O puteţi folosi şi pentru glazuri.
Una dintre cele mai faimoase băuturi din New Orleans, Gin Fizz, a fost inventată de Henry C. Ramos. Secretul aromei acestei băuturi şi a texturii delicate? 3 picături de apă de flori de portocal şi albuşul de ou. Iată reţeta:

60 ml grame de ginmaar_FloralFlavors_01_v
3 picături de apă de flori de portocal
1 albuş de ou
1 linguriţă de zahăr
30 ml sirop de lămâie
15 ml sirop de lămâie verde (lime)
un strop de frişcă
Apă minerală

Amestecaţi ingredientele cel puţin un minut. Scurgeţi conţinutul shaker-ului într-un pahar înalt. Adăugaţi apa minerală. Amestecaţi din nou. Serviţi cu un surâs.

Related Posts

Tags

Share This

9 Comments

 1. uau… doar trei picaturi?
  asta vesmant…
  si la toate efectele de care zici, nu mai am nevoie de rochia rosie….

 2. alina downunder

  merge si cu flori de mandarin amărui? că din ăia sunt la tot pasul pe la mine pe-aici. 🙂

 3. Iti vine bine parfumul 🙂

 4. Şi găsim apa asta… unde? 🙂

 5. Pe la magazinele de esente si pe internet.

 6. aisel

  Am facut weekendul trecut doua tipsii mari de baclavale (cum facea bunica-mea) si am pus apa de portocale in sirop. Toata lumea a comentat cit de bune au iesit 🙂 Ada, daca vrei da-mi adresa si iti trimit o sticla. Eu iau de la magazinul arabesc.

  Alice

 7. Am în frigider, si a fost chiar ieftina. Pun si la clatite. Baclavale nu fac, dar e adevarat ca am gustat din cele aromate cu apa de flori de portocal si sunt indescriptibile. Merge si la umplutura de placinta cu brânza. La orice pui coasa rasa de portocala de fapt. Acum stiu ce sa-i mai trimit mamei:)

Privacy Policy