Mofturi fără de care nu putem trăi (I)
De multe ori cumpărăm obiecte care au fost create mai degrabă pentru liniştea părinţilor, decât pentru cea a copiilor. Sunt colorate, strălucitoare, high-tech, neapărat necesare şi, evident, foarte, foarte scumpe. Până când constatăm că există şi metode mai puţin costisitoare, avem tentaţia să investim în gadget-uri de care ne-am putea lipsi.
Câteva exemple:
Umidificator pentru aer (230-524 RON, în funcţie de marcă. Există cu abur, cu ultrasunete, cu higrometru, electric şamd)
Sigur că vrem să-i uşurăm viaţa bebeluşului, şi un aer uscat poate provoca neplăceri mari. Dar dacă vi se pare că aerul este prea uscat în cameră, un castronel cu apă pus pe calorifer noaptea, când nu puteţi aerisi, are acelaşi efect binefăcător ca şi aparatul de băgat în priză, pe care sunteţi tentată să daţi câteva milioane.
Pernuţa antisufocare (aproximativ 53 ron)
Deşi pare extrem de utilă pentru a preveni sufocarea bebeluşului în somn, un scutecel rulat şi pus la spate, aşa încât puiul să nu stea pe spate ci culcat într-o parte, este la fel de eficient.
Interfon pentru bebeluşi (190-990 RON)
Dacă locuiţi într-o vilă în care camerele sunt despărţite de holuri lungi, sau pur şi simplu aveţi un somn mai profund, probabil vi se va părea util interfonul pentru bebeluşi. Trebuie să ştiţi, însă, că din prima noapte în care veţi fi acasă cu bebeluşul, probabil că simţurile vi se vor ascuţi îndeajuns încât să-l puteţi auzi, chiar dacă sunteţi în celălalt colţ al vastelor dumneavoastră apartamente. Unele mame au spus că interfonul e un stress în plus: în funcţie de cât de sensibile sunt aceste aparate, orice suspin al bebeluşului va fi amplificat aşa încât veţi avea senzaţia că se sufocă şi veţi da fuga în camera lui. Veţi reuşi probabil să-l treziţi şi abia din acest moment va începe balul. Au existat cazuri în care interfonul a transmis mesaje recepţionate de la staţiile de taxi, plânsul unui bebeluş din vecini sau diverşi alţi paraziţi audio care au scos mamele din sărite. Pe de altă parte, sunt mame care îl consideră foarte util şi care au optat chiar pentru un sistem de interfon cu cameră video ce transmite imagini pe un computer aflat în altă cameră. S-ar putea să faceţi parte din această categorie. Acest sistem este mult mai folositor în cazul în care altcineva decât dumneavoastră are grijă de bebeluş (bona, soacra) şi vreţi să verificaţi cum se poartă. Interfonul pentru bebeluşi este un mod discret de a urmări bona, cu condiţia să fiţi acasă.
Suzete, lanţuri şi cutii pentru suzete (ieftine, dar se pierd repede)
Aţi venit acasă, toate sunt puse la punct, colorate, noi, frumoase, lucioase, de cea mai bună calitate. Cu toate astea, bebeluşul plânge non-stop şi nu ştiţi ce să mai faceţi. Veţi fi tentaţi să-i închideţi gura (la propriu şi la figurat) cu o suzetă. În primele secunde de linişte vă veţi felicita pentru ideea genială pe care aţi avut-o. Şi-apoi, surpriză! După ce ţocăie fericit de 4-5 ori, bebeluşul va scăpa suzeta din guriţă. Evident, va începe să plângă. Cineva (ghiciţi cine) va trebui să stea să culeagă suzeta de pe jos şi să i-o pună la loc în guriţă. Linişte, 4-5 secunde. Şi iar cade suzeta. Iar trebuie culeasă de pe jos şi pusă în guriţă. Imaginaţi-vă acest proces pe parcursul unei zile întregi şi, de ce să nu recunoaştem, vi se va putea întâmpla chiar şi noaptea. Unele mame găsesc această activitate frustrantă. Altele consideră că e mai simplu să sterilizezi o suzetă şi să ai una de schimb în cutiuţă, decât să sterilizezi degeţelele bebeluşului care vor ajunge în guriţă. Alegerea vă aparţine.
Cântar pentru bebeluşi (150 – 700 RON)
În primele luni de viaţă, creşterea în greutate este crucială pentru evoluţia ulterioară a copilului. Şi cu toate astea, s-ar putea să aveţi surpriza că ghemotocul dumneavoastră nu ia în greutate atât cât scrie prin cărţi. Veţi fi tentaţi să alergaţi la primul hypermarket şi să cumpăraţi un cântar pentru a monitoriza, după fiecare masă, greutatea bebeluşului. S-ar putea ca însuşi pediatrul să vă recomande proba laptelui sau proba suptului (cântărirea bebeluşului înainte şi după fiecare supt). Prezenţa unui cântar în casă este stresantă. Proba laptelui poate face mai mult rău decât bine atât mamei, cât şi copilului. Oricum veţi merge la pediatru în fiecare lună şi acolo copilul va fi cântărit. Dacă, însă, simţiţi nevoia imperioasă de a nota câte grame ia după fiecare masă copilul, întrebaţi întâi prietenii dacă nu cumva au unul prin casă.
Pudra de talc
Nerecomandată de pediatrii secolului 21, însă e imposibil să nu se găsească vreo mătuşă care să se indigneze că nu pudraţi fundicul bebeluşului. Nu cedaţi la insistenţe, decât dacă vă amuză pe dumneavoastră personal norul de praf alb ridicându-se de pe masa de înfăşat.
Şerveţele umede parfumate / Încălzitor pentru şerveţele umede / Pungi parfumate pentru scutece folosite:
Cea mai puţin poetică latură a maternităţii are de-a face cu ştersul la fund al pruncului: bărbaţii rareori suportă mirosul de caca al progeniturii şi, cel puţin în primele zile, vor da fuga la baie, stăpâniţi de senzaţia de vomă. Acelaşi lucru vi se poate întâmpla şi dumneavoastră. Combinaţi acum mirosul despre care vă vorbesc cu un parfum oarecare, ales de firmele producătoare pentru şerveţelele umede. Luaţi apoi în calcul faptul că pielea sensibilă a bebeluşului se irită foarte uşor şi că s-ar putea să aruncaţi degeaba banii pe toate mărcile de şerveţele. Aveţi două soluţii: în primele săptămâni să ştergeţi popoul bebeluşului cu puţină vată înmuiată în apă călduţă în care aţi dizolvat o linguriţă de bicarbonat de sodiu, sau în ceai de muşeţel. După ce aţi curăţat bine zona afectată, aplicaţi puţină cremă de gălbenele şi lăsaţi câteva secunde la aer, înainte de a pune un nou scutec. Ţineţi aproape o rolă de pungi de plastic (de 2 kg) în care puneţi imediat scutecul murdar şi apoi faceţi-i nod. Dacă simtiţi nevoia să folosiţi, totuşi, şervetele umede în loc de vată şi apă, alegeţi unele neparfumate din gama “sensitive”. Nu sunt mai scumpe şi puteţi şterge cu ele şi mânuţele şi guriţa, nu doar funduleţul copilului. Dacă mirosurile reprezintă încă o problemă, imaginaţi-vă că aveţi nasul înfundat şi încercaţi să respiraţi pe gură. Am scris mai sus “încălzitor pentru şerveţele umede” – Ei bine, da! Au inventat şi aşa ceva, există. Unele mămici s-au plâns că, din cauza şerveţelelor umede prea reci, copilele li s-au îmbolnăvit şi atunci au avut neapărată nevoie de încălzitorul de şerveţele umede…
Îmi dau seama că multe din articolele de mai sus ne-au făcut cu ochiul şi nouă, celor ce deja aruncăm banii pe alte prostii despre care voi scrie probabil în altă zi ploioasă. Pe multe din cele de mai sus am cheltuit eu însămi sume de care acum mi-e ruşine. O medie de mijloc a preturilor listate mai sus ajunge pe undeva pe la 1400 RON. Dar lista rămâne deschisă. Mâine urmează alte mofturi fără de care ni se pare că nu mai putem trăi.
A bon entendeur, salut!
Foarte tare colectia asta de gadget-uri, fara de care se poate trai foarte bine. Nu pot decat pentru ca sa ma intreb daca mama lu’ Stefan cel Mare si (de curand) Sfant, a avut pe lista de shopping macar unul dintre item-urile citate de tine :D.
Erau alte vremuri, da?:)
De acord cu tine, consumerism total! 🙂
DAR. Noi fara monitor de bebe (interfon cum ii ziceti voi) nu ne-am fi descurcat. Casa e mare, in timpul somnului de zi uneori parintii mai ies si prin curte … Apoi, cand a aparut Catrina, am avut nevoie chiar de 2!! Unul unde doarme mezina, unul unde dorm cele mari.
Deci chiar l(e)-am folosit cu varf si indesat, au salvat multe lenjerii de pat de voma/pipi, iar nervii nostri s-au odihnit mai bine …
In rest toate celelalte sunt dispensabile, asa este. 🙂
Alina, pana la urma nici nu conteaza cat de mare e casa ci confortul psihic al celor ce locuiesc in ea. Asa ca, fiecare hotaraste ce-i trebuie si ce nu. Mie in 3 camere la bloc nu mi-a trebuit. Nu-nseamna musai ca eu am dreptate.
multumesc 🙂
Cu placere!
ada
sunt de acord ca marea majoritate a obiectelor descrise sunt chiar nefolositoare dar te contrazic referitor la monitor/interfon si mai ales cu camera
mie asta mi s-a parut o inventie geniala si cum nu se gasea in romania am facut eforturi sa il acihzitionam si ne-a fost de un real folos chiar intr-un apartament de 2 camere nedecomandat puteai sa stai linistit la o tigare sau la gatit sau cat timp copilul dormea pe balcon vara in patut
Am zis ca e parerea mea, nu litera de lege. Fiecare cumpara ce-si doreste si ce-i place.
Apropos de umidificator – imi amintesc ca in camera mea, mama batuse un cui in tocul usii si legase o sfoara de acel cui si de teava de termoficare din coltul opus. Sfoara statea rulata si agatata de cui cand nu era nevoie sa fie intinsa. Cand ma pastea cate o raceala, sau chiar preventiv, iarna, mama intindea sfoara si punea pe ea prosoape sau fetze de perna umede, ori chiar lucrusoarele mele abia spalate. Eram destul de mica sa nu ajung cu capul la ele, iar aerul era umed si frumos parfumat.
recunosc ca m-am lipsit linistita de cele mai sus insirate, mi s-au parut investitii inutile (vorbesc din punctul meu de vedere) pentru unii ca noi, care inghesuiam 3 camere intr-una. consider ca nu ne dau banii afara din casa si prefer sa investesc in lucruri cu adevarat utile.
e greu sa dai verdicte util/moft la produsele pentru copii. ce pentru unii e moft si consumerism si bani aruncati pentru altii e life-saver. sau doar plus de confort (avem dreptul, nu?).
experienta mea cu produsele descrise mai sus:
umidificator: indispensabil! mai ales in perioadele mucoase. la noi aerul din casa e permanent uscat, dupa ce am incercat si cu vase pe calorifer si cu rufe umede intinse in camera ne-am resemnat si am luat umidificator. stiu ca suntem o raritate, dar noua chiar ne-a fost foarte foarte util.
pernuta: n-am avut, la un moment dat am fost tentata sa iau o pernuta din aia “plan inclinat”, chipurile recomandata ptr bebelusii mucosi. in ultimul moment mi-a venit ideea sa bag un prosop sub saltea, in dreptul capului copilului, ca sa o inalt un pic. n-a mers, copilul aluneca in partea opusa. banuiesc ca si cu pernuta speciala s-ar fi intamplat exact acelasi lucru.
interfon: apartamentul nostru e prea mic ca sa avem nevoie, dar am luat totusi un interfon care s-a dovedit nepretuit in vacante (bunici care stau la casa, rude cu apartamente mai mari, camere de hotel cu balcon etc).
suzete, lanturi, cutii: am avut si avem din toate. se pierd mereu, luam altele mereu. asta e.
cantar: in general o sursa de stres. n-am avut, n-avem, totusi pot sa identific o perioada din viata sofiei cand obiectul asta ne-ar fi evitat alte stresuri. discutabil deci.
talc: asta chiar e periculos! mai foloseste cineva in zilele noastre?
servetele/pungi parfumate: de acord, parfumul nu-si are rostul. nu acopera celelalte mirosuri, in plus are potential alergen. mai bine fara parfum, si asta e valabila la toate cosmeticele ptr bebelusi. cu incalzitorul n-as fi asa de sigura, banuiesc ca exista cazuri in care face o diferenta si pentru cazurile alea e bine sa existe. majoritatea n-avem nevoie de el, foarte bine, n-avem decat sa ne bucuram ca avem copil sanatos si mai putin sensibil decat altii.
mmm, baby phone iau si eu
Nici nu stii cata dreptate ai!!
😀